«Άμεση παρέμβαση και στρατηγική μελέτη για να οχυρώσουμε την Κεφαλονιά» (video)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 10:43

«Άμεση παρέμβαση και στρατηγική μελέτη για να οχυρώσουμε την Κεφαλονιά» (video)

Ενημέρωση από την Περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα για τις πληγείσες περιοχές της Αγίας Ευφημίας και του Νυφίου

Ενημέρωση στα τοπικά ΜΜΕ σχετικά με τις πληγείσες περιοχές της Αγίας Ευφημίας και του Νυφίου, έκανε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας.

Το παρών στην σύσκεψη έδωσαν, εκτός από την περιφερειάρχη, ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, ο Δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αργοστολίου Διονύσης Μινέτος, ο αντιπεριφεριάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βαγγέλης Ανδρεάτος, ο περιφερειακός σύμβουλος Κυριάκος Σταμούλης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αλέξανδρος Παντελειός (και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Κεφαλονιά Νησί για όλους), ο δημοτικός σύμβουλος Παναγής Βανδώρος και ο Σπύρος Βανδώρος (πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νυφίου) εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας του Νησιού, καθώς και υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Αρχικά η κα Κράτσα πως εξ αρχής στόχος ήταν η «άμεση παρέμβαση στις περιοχές που επλήγησαν και ακολούθως η στρατηγική μελέτη ώστε στο μέλλον να μην εμφανιστούν αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα» τα οποία όπως τόνισε απέδωσε: «Στην Κλιματική Αλλαγή, στην άναρχη δόμηση. Καλούμαστε να δώσουμε λύσεις και απαντήσεις».

Αίτηση για να κηρυχτούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η κα Κράτσα, τόνισε επίσης πως : «Εχει γίνει αίτημα προς την Κυβέρνηση για να κηρυχτούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» (σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα επιτευχθεί τις επόμενες μέρες). Εξήρε την συνεργασία που είχε με τους Δήμους Αργοστολίου και Σάμης, οι οποίοι όπως επεσήμανε άμεσα έστειλαν μηχανήματα καθαρισμού των περιοχών που είχαν πληγεί.

Παράλληλα, τόνισε πως αποφασίστηκε να προχωρήσει η μελέτη του αγωγού της Αγίας Ευφημίας, καθώς και να ενημερωθεί η μελέτη ευρύτερης παρέμβασης στην Πύλαρο. «Πρέπει να μελετήσουμε και τους λόγους που συμβαίνει η καταστροφή. Πρέπει να γίνει μία μελέτη «φάρος» στρατηγικής προέλευσης για την μορφολογία και την γεωλογία του νησιού» είπε χαρακτηριστικά».

Ο Βουλευτής Παναγής Καππάτος τόνισε πως θα γίνει αρωγός και θα προωθήσει στην Κυβέρνηση τα αιτήματα που έγιναν ή θα γίνουν από την Περιφέρεια για τις πληγείσες περιοχές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός τόνισε πως πέρασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η αναγκαία πρόσληψη ενός χειριστή μηχανήματος, όπως επίσης και η επικαιροποίηση της μελέτης για τον αγωγό της Αγίας Ευφημίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής, τόνισε πως οι αρμοδιότητες είναι σε κάθε περίπτωση διαφορετικές: «Η Πρόνοια και οι οικοσκευές είναι στους Δήμους, οι ζημιές στις επιχειρήσεις είναι στην Περιφέρεια και οι επισκευές των σπιτιών είναι στο ΤΑΣ».

Όπως τόνισε καταλήγοντας στην ενημέρωσή της η κα Κράτσα: «Χρειάζεται άμεση παρέμβαση και στρατηγική μελέτη για να οχυρώσουμε την Κεφαλονιά».

Γιώργος Χαλαβαζής

Παρακάτω ολόκληρη η ενημέρωση

 IMG 20191007 143127IMG 20191007 143147IMG 20191007 143158IMG 20191007 143205IMG 20191007 143238IMG 20191007 143300IMG 20191007 144030




00 inkefalonia general ad 300X250