Πόρος: Σύσκεψη για το Μεγαλύτερο θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο στα Τζαννάτα (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021 12:11

Πόρος: Σύσκεψη για το Μεγαλύτερο θολωτό Μυκηναϊκό Τάφο στα Τζαννάτα (εικόνες)

Για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ

Επιμέλεια: Χριστίνα Αντωνίου

Πρωτοβουλία σύγκλησης ενημερωτικής σύσκεψης για το Θολωτό Μυκηναικό Τάφο στα Τζαννάτα ανέλαβε ο π. Νομάρχης και Δήμαρχος, κ. Γεράσιμος Μεταξάς.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στο πολιτιστικό μέγαρο του Πόρου, παρουσία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα, των Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρου Τραυλού και Σωτήρη Κουρή, του Δημάρχου Αργοστολίου κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου Νικόλα Βαλλιανάτου, των Αντιδημάρχων Γιώργου Τσιλιμιδού και Δονύση Μινέτου, του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Μοσχονά,  του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πόρου Οδυσσέα Γαλιατσάτου, καθώς επίσης πλήθος παραγόντων και κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, που αναμένει όχι μόνο η ευρύτερη περιοχή του Πόρου, αλλά ολόκληρη η Κεφαλονιά. Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Γεράσιμος Μεταξάς, που παρακολουθεί στενά την πορεία ένταξης του Θολωτού Μυκηναϊκού Τάφου στο πρόγραμμα, έχει ήδη πραγματοποιήσει μια σειρά παρεμβάσεων και επαφών με την υπηρεσία και τους διοικητικούς φορείς που εμπλέκονται στην χρηματοδότηση του έργου.

Ωστόσο, το κλειδί για την υπόθεση σύμφωνα με την κ. Ρόδη Κράτσα, βρίσκεται στο Υπουργείο Πολιτισμού , το οποίο πρέπει να εγκαλέσει τον υπάλληλο του κράτους που έχει αναλάβει το έργο, πραγματοποιώντας του συστάσεις για την ελλιπή πρόταση μελέτης που έχει υποβληθεί στο παρελθόν. «Αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Περιφερειακή Αρχή, καθώς αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο όχι μόνο τουριστικά αλλά και σεβόμενοι την παράδοσή μας, πρόσθεσε. Το ενδιαφέρον μας θα είναι αμέριστο και αποτελεί υποχρέωση όλων όσων εμπλέκονται να πράξουν τα μέγιστα για ένα θέμα που έχει την αποδοχή ολόκληρης της κοινωνίας».

Στη σύσκεψη τονίστηκαν οι στρατηγικοί στόχοι για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα θέματα που έχουν προκύψει, να απεμπλακεί το έργο και να ολοκληρωθεί άμεσα.

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος Ελειού Πρόννων κ. Νίκος Κουρκουμέλης διάβασε το ψήφισμα που προτείνουν οι παράγοντες της περιοχής και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να το υπογράψουν.

Λίγα λόγια για το Θολωτό Μυκηναικό Τάφο στα Τζαννάτα

Αποτελεί τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα γνωστό θολωτό τάφο σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ελλάδα. Η γεωγραφική του θέση τον συνδέει εύλογα με την έρευνα σχετικά με τη θέση όπου πρέπει να βρίσκονταν η ομηρική Ιθάκη. Ο τάφος είναι θεμελιωμένος στο επικλινές και βραχώδες άνδηρο στο Μπόρζι και έχει προσανατολισμό από Ν προς Β. Το ιδιαίτερα μακρύ και στεγασμένο στόμιό του έχει μήκος 3,35-πλάτος 0,90 και ύψος 2,90μ, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Δρ Λάζαρο Κολώνα.

mikinaikos tholotos tafos tzanaton 7mikinaikos tholotos tafos tzanaton 7

Τον τάφο επισκέπτονται περίπου 20.000 τουρίστες το χρόνο χωρίς να πληροί τις κατάλληλες υποδομές (πάρκινγκ, τουαλέτες, κατάλληλο στέγαστρο) και πολλά άλλα που προβλέπει η μελέτη. Αποτελεί λοιπόν επιτακτική ανάγκη να συνδεθεί με την τουριστική αξιοποίηση και την οικονομία του τόπου.

DSC 0326DSC 0326

 

DSC 0326

Ο κ. Νίκος Κουρκουμέλης, Αντιδήμαρχος Ελειού Πρόννων

DSC 0326DSC 0326

 

DSC 0326

Ο πρόεδρος Τ/Κ Πόρου κ. Οδυσσέας Γαλιατσάτος

 

DSC 0326

Ο κ. Γεράσιμος Μεταξάς, π. Δήμαρχος και Νομάρχης

 

DSC 0326

Ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος

 

DSC 0326

Ο Αντιδήμαρχος Αργοστολίου κ. Γιώργος Τσιλιμιδός

DSC 0326DSC 0326DSC 0326

 

DSC 0326

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κα. Ρόδη Κράτσα

 

DSC 0326

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Σταύρος Τραυλός

 

DSC 0326

Ο κ. Σωτήρης Κουρής, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου

 

DSC 0326

Ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, τ. Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

 

DSC 0326

Ο π. Δήμαρχος Ελειού Πρόννων, κ. Κώστας Ζαπάντης

DSC 0326DSC 0326

DSC 0326

DSC 0326




00 inkefalonia general ad 300X250