Περιφέρεια: Ενδιαφέρουσα και σημαντική ενημέρωση για τα προστατευμένα είδη στον Κόλπο του Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2020 12:19

Περιφέρεια: Ενδιαφέρουσα και σημαντική ενημέρωση για τα προστατευμένα είδη στον Κόλπο του Αργοστολίου

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η ενδιαφέρουσα εκδήλωση – ενημέρωση της θαλάσσιας μελέτης με τίτλο: «Εργασία αναφοράς για την υφιστάμενη κατάσταση των ολοθουρίων, πίννων και πετροσωλήνων στον Κόλπο Αργοστολίου».

Τη μελέτη παρουσίασε ο Δρ. Δρ. Αλέξιος Ράμφος Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς (παρουσιάστηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και στις υπόλοιπες περιφερειακές Ενότητες), χρηματοδοτήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Κεφαλληνίας και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σταύρος Τραυλός, εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, του Λιμεναρχείου Αργοστολίου και το τοπικό γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας, από τον Σύλλογο Αλιέων Κεφαλονιάς «Βαρδιάνοι» και άλλοι…

Η έρευνα του κ. Ράμφου έγινε με την συνεργασία του κ. Σπύρου Ευθυμίου και του κ. Βασίλη Ακριβού. Η έρευνα ξεκίνησε μετά το ενδιαφέρον και την ανησυχία που επέδειξε ο Σύλλογος Αλιέων Κεφαλονιάς.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του INKEFALONIA.GR

DSC 0079

Ο κ. Ράμφος αναφέρθηκε αναλυτικά στα τρία στοιχεία που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έχουν χαρακτηριστεί και ως προστατευόμενα είδη (ολοθούριοι, πίννες και πετροσωλήνες).

Για την έρευνα πραγματοποιήθηκε η χαρτογράφηση το 2012 του κόλπου του Αργοστολίου και ως συμπέρασμα τονίστηκε ότι ένα παθογόνο βακτήριο, έχει εισαχτεί σε όλη την Μεσόγειο προερχόμενοι από «ζεστούς» Ωκεανούς και έχει επηρεάσει και τα δικά μας είδη στην Κεφαλονιά. Η έρευνα όπως τονίστηκε θα συνεχιστεί σε δεύτερη φάση για περισσότερα αποτελέσματα και συμπεράσματα, αλλά και μετρήσεις των πληθυσμών των τριών αυτών ειδών.

Οι αλιείς από την πλευρά τους τόνισαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτή την έρευνα. Ο κ. Ράμφος καταλήγοντας ζήτησε και από τους απλούς πολίτες να συμβάλουν σε αυτή την έρευνα, ενώ ο κ. Τραυλός συνεχάρη τον καθηγητή για την εμπεριστατωμένη και πολύ καλά δομημένη έρευνά του και υποσχέθηκε ότι από την πλευρά του θα στηρίξει την συνέχεια της έρευνας.

Ελευθερία Κουλουριώτου

DSC 0089




00 inkefalonia general ad 300X250