Ιώβη Φραγκάτου: Η όμορφη και ταλαντούχα Κεφαλονίτισσα, που εντυπωσιάζει στον «Αρχιμάστορα Σόλνες»!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 09:42

Ιώβη Φραγκάτου: Η όμορφη και ταλαντούχα Κεφαλονίτισσα, που εντυπωσιάζει στον «Αρχιμάστορα Σόλνες»!

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την αξιοπρόσεχτη πορεία της στο θεατρικό σανίδι

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή 

Ποια είναι η νεαρή Χίλντα που κλέβει την καρδιά του Αρχιμάστορα Σόλνες;

Ποια είναι όμορφη και άκρως ταλαντούχα ηθοποιός που συγκινεί με την ερμηνεία της σε έναν απαιτητικό ρόλο στο θεατρικό του Ίψεν;

Είναι η Ιώβη Φραγκάτου, που όπως υποδηλώνει και το επίθετό της, έχει καταγωγή από την Κεφαλονιά και τα Φραγκάτα!

Η Ιώβη Φραγκάτου εντυπωσιάζει ως Χίλντα και αλλάζει καθημερινότητα για τον «Αρχιμάστορα Σόλνες» στο θεατρικό έργο του Χένρικ Ίψεν που ανεβαίνει αυτό τον χειμώνα στο Θέατρο «Ιλίσια» στην Αθήνα.

Απόφοιτη - αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και με πτυχία χορού και μουσικής η Ιώβη Φραγκάτου εντυπωσιάζει στον ρόλο της 23χρονης Χίλντα στο έργο του Χένρικ Ίψεν «Ο Αρχιμάστορας Σόλνες» .

Στην καριέρα της έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους στην Επίδαυρο, όπως την Κασσάνδρα στην τραγωδία «Αγαμέμνων» του Αισχύλου (2018), την Ισμήνη στους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου με το ΚΘΒΕ (2016-2017), ενώ ήταν μέλος του Χορού του Εθνικού Θεάτρου στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη (2015) και στις «Χοηφόρους» (2019).

Από το 2012 που ξεκίνησε η επαγγελματική της καριέρα στο θέατρο μετρά σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτήν με τον σπουδαίο Γρηγόρη Βαλτινό, στον «Αρχιμάστορα Σόλνες».

Συναντήσαμε την Ιώβη Φραγκάτου στα παρασκήνια του Θεάτρου «Ιλίσια» στην Αθήνα και αυτή ευγενικά μας παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

IMG 20191130 233601

Η Ιώβη Φραγκάτου με τον δημοσιογράφο του "Inkefalonia.gr" Γιώργο Χαλαβαζή 

Ιώβη, ποια είναι η σχέση σου με την Κεφαλονιά;

«Η Κεφαλονιά είναι ένα μέρος που αγαπώ, όμως δυστυχώς έχω έρθει πολύ λίγες φορές και σε μικρή ηλικία. Ο πατέρας μου είναι Κεφαλλονίτης. Ως παιδί αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν η πλατεία στο Αργοστόλι! Στα μάτια μου φάνταζε πολύ μεγάλη για ένα νησί. Θα ήθελα να έρθω σύντομα ξανά και να πάω στο μέρος της καταγωγής μου, τα Φραγκάτα.

-Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς την λέξη Κεφαλονιά;

«Η κρυστάλλινη θάλασσα! Την επόμενη φορά που θα έρθω, εύχομαι να έχω πολλές μέρες στη διάθεσή μου για να μπορέσω να απολαύσω τις παραλίες της και να την γυρίσω όλη!»

2

Η Ιώβη Φραγκάτου ως Χίλντα και ο σπουδαίος Γρηγόρης Βαλτινός ως Αρχιμάστορας Σόλνες στο θεατρικό δράμα του Ίψεν

-Πώς προεκυψε η τέχνη της υποκριτικής στην ζωή σου;

«Επειδή ήμουν ένα αρκετά παρορμητικό παιδί, κανείς δεν με πίστευε όταν έλεγα ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός. Μέχρι που ξεκίνησαν τα σκετς στα μπαλκόνια και τις αυλές με τους φίλους μου και το συναίσθημα ήταν πάρα πολύ ωραίο! Παρ’όλα αυτά επειδή τα ερεθίσματα που είχα από το σπίτι ήταν τελείως διαφορετικά μεταξύ τους, από τη μία η μητέρα μου ασχολιόταν με τη δημιουργία κοσμήματος και τη ζωγραφική, άρα είχε την καλλιτεχνική φλέβα, και από την άλλη, ο πατέρας μου ως μηχανολόγος μηχανικός, ασχολιόταν με πιο πρακτικά πράγματα, δεν ήταν σαφές για κανέναν μας το τι δρόμο θα πάρω στη ζωή μου. Σταδιακά, άρχισα να ασχολούμαι με τη μουσική – έκανα πιάνο και φωνητική –, τη ζωγραφική και τον χορό, όπου κατέβαινα σε αγώνες στην Ελλάδα και την Βουλγαρία, οπότε τα καλλιτεχνικά ερεθίσματα άρχισαν να κυριαρχούν! Κι εκεί όμως έπρεπε να γίνει μία επιλογή, γιατί αλλιώς θα ήμουν ένα άλογο που θα έτρεχε προς όλες τις κατευθύνσεις. Οπότε κάπως έτσι προέκυψε το θέατρο, που είναι ο συνδυασμός όλων αυτών».

 

3

Η αφιέρωση της Ιώβης Φραγκάτου στους αναγνώστες του Inkefalonia.gr 

-Πότε κατάλαβες ότι θα γίνεις ηθοποιός;

«Το κατάλαβα με το που τελείωσα το σχολείο. Πριν από αυτό είχα βλέψεις για τη γυμναστική ακαδημία, γιατί μου άρεσε πολύ ο αθλητισμός. Όταν όμως ήρθαν όλα αυτά τα ερεθίσματα που αναφέραμε νωρίτερα, τα πλάνα άλλαξαν. Οπότε τελειώνοντας, σπούδασα σχέδιο στη Σχολή Βελουδάκη και όταν έκλεισε αυτός ο κύκλος, είπα ότι θέλω να δώσω εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο. Πήγα, έδωσα και πέρασα και αποφοίτησα με άριστα! Έκτοτε, με πολύ σκληρή δουλειά διανύω μία πορεία που, όπως δείχνουν τα πράγματα, πηγαίνει καλά (χτυπάει ξύλο), κι έτσι ελπίζω να συνεχίσει!»

-Ποιος ρόλος έχει στιγματίσει την διαδρομή σου;

«Νομίζω πως κάθε ένας από τους χαρακτήρες που έχω υποδυθεί νιώθω πως μ’έχει στιγματίσει, γιατί κάθε φορά προσπαθώ να γίνομαι ο ρόλος που μου ανατίθεται. Ξεχωρίζω ωστόσο, τις εμπειρίες των τελευταίων πέντε ετών στην Επίδαυρο. Είναι τεράστιο μάθημα και δώρο για μένα, το ότι έπαιξα εκεί! Εκτός όμως από την Κασσάνδρα ή την Ισμήνη του αρχαίου δράματος, νιώθω ευγνώμων και για ρόλους όπως αυτοί της Καθλίν στο «Ταξίδι μίας μεγάλης μέρας μέσα στη νύχτα» ή της Καρολίνας στο «Κάζιμιρ & Καρολίνα». Αν και αρκετά νέα στην ηλικία, νιώθω πως έχω κάνει κάποια βήματα για τα οποία είμαι περήφανη. Φυσικά, ο δρόμος δεν έχει τέρμα, έχει μόνο πορεία προς τα εμπρός γι’ακόμη καλύτερες θεατρικές εμπειρίες!»

 

1

-Ποια είναι η νεαρή Χίλντα που εισβάλλει στη ζωή του αρχιμάστορα Σόλνες;

«Η Χίλντα αντιπροσωπεύει άλλοτε τις επιθυμίες του Σόλνες, κι άλλοτε τη συνείδησή του. Είναι δηλαδή ένα πλάσμα το οποίο μπορεί να είναι φανταστικό, να υπάρχει απλώς στο μυαλό του. Αυτό την κάνει ιδανική σε πολλά επίπεδα. Σαν άλλο θεόσταλτο πλάσμα, οδηγεί τον Σόλνες προς την ελευθερία και με την παρουσία της τελικά, αποδίδει το ίδιο το νόημα του έργου, που δεν είναι άλλο από ένας ύμνος στην προσωπική ελευθερία».

-Πως είναι η συνεργασία στο σανίδι με τον σπουδαίο Γρηγόρη Βαλτινό;

«Κάθε συνεργασία με γενναιόδωρους ανθρώπους, δεν γίνεται παρά να είναι καλή! Είμαι χαρούμενη που παίζουμε μαζί και παρά το ότι είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε, νιώθω πως έχουμε ωραία χημεία επάνω στη σκηνή. Αυτό εισπράττουμε και από τον κόσμο, που έχει πραγματικά αγκαλιάσει αυτήν την παράσταση! Σε αυτό συνέβαλε και η Αθανασία Καραγιαννοπούλου η οποία απο την πρώτη στιγμή ήταν πολυ δοτική με όλους, δημιούργησε κλίμα ελευθερίας και ασφάλειας και την ευχαριστώ γι αυτό !»

 


Ετικέτες:


ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250