Ειδήσεις

Νέα εκθέματα στο Μουσείο Αστυνομίας της Καρδίτσας


Οι αντιστράτηγοι ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας κ.κ. Αλέξανδρος Αποστολάκης και Βασίλειος Αποστολάκης επισκέφτηκαν πρόσφατα την πόλη της Καρδίτσας και το Αστυνομικό μας Μουσείο, στους χώρους του οποίου ξεναγήθηκαν. Μάλιστα, ο κ. Αλέξανδρος Αποστολάκης μας εξέπληξε ευχάριστα, καθώς παραχώρησε ευγενώς για τις πολλαπλές ανάγκες του Μουσείου τα παρακάτω συλλεκτικής αξίας και ιστορικής μνήμης αντικείμενα:

– Μία ευμεγέθη φωτογραφία της Σχολής Αξιωματικών Χωροφυλακής έτους 1928, στην οποία εικονίζονται οι Δόκιμοι Αξιωματικοί στον προαύλιο χώρο της Σχολής ενδεδυμένοι την επίσημη στολή παρέλασης.

– Τον πρώτο Κανονισμό του Σώματος της Ελληνικής Χωροφυλακής έτους 1834 με το πρώτο έμβλημα των πηλικίων των ανδρών της Χωροφυλακής.

– Τα βιβλία με τίτλους:

α) «Ελληνική Χωροφυλακή: Σύσταση, αξία και δράση», Δρόσου Δροσόπουλου τ. Αρχηγού Χωροφυλακής (1961).

β) «Αναμνήσεις», Ιωάννου Καλυβιώτη τ. Αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων (1974).

γ) Κανονισμός Χωροφυλακής (1908).

δ) «Οι νεκροί μας», έκδ. Αρχηγείου Ε.Χ. (1949).

ε) «Η ιδέα του καθήκοντος», Υποστρατήγου Ν. Τρουπάκη (1931).

ζ) «Ματωμένες δάφνες», Ανδρ. Παπαδόπουλου (1952).

η) «Εκτελεσθέντες και μαρτυρήσαντες κληρικοί ετών 1941-1949», Μητροπολίτη Λήμνου Διονυσίου (1951).

– Αντίγραφο του πιστολιού της Κρητικής Χωροφυλακής μάρκας “Browning”, 7,65 mm, μοντέλο του 1900.

– Φωτογραφίες της Κρητικής Χωροφυλακής με το έμβλημά της.

Ο ιδρυτής του Μουσείου και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ευχαρίστησε από καρδιάς τους φίλους-επισκέπτες και ιδιαίτερα τον ως άνω δωρητή για την ευγενή προσφορά του αυτή, η οποία είναι εκτιμητέα από όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής. Ο κ. Δημήτριος Καλλιαντζής ως αντίδωρο της αμοιβαίας εκτίμησης προσέφερε ευγνωμόνως το Λάβαρο του Μουσείου, καθώς και το βιβλίο του συντοπίτη μας κ. Λάμπρου Γριβέλα με τίτλο: «Στοχασμοί».

Κοινή διαπίστωση στους δύο επισκέπτες-φίλους του Αστυνομικού μας Μουσείου αποτελεί το γεγονός, ότι τα πολλά μουσειακά εκθέματα αντικατοπτρίζουν το ιστορικό γίγνεσθαι της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων και συνδέουν το χθες με το σήμερα της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία είναι η διάδοχη κατάσταση των δύο καταργηθέντων Σωμάτων. Επιπλέον, οι πολλαπλές ιστορικές μνήμες, που διατηρούνται ζωντανές στο υπάρχον μουσειακό και αρχειακό υλικό, αποτελούν αδιαμφισβήτητα αντικείμενο ενδιαφέροντος των ερευνητών και μελετητών της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας.

 

Προηγούμενο άρθρο 3ο σεμινάριο της μεθόδου διδασκαλίας Χορός Αναπηρία
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση για την ενδοσχολική βία