Ειδήσεις

Προτεραιότητα των ρομά αποτελεί η υγεία


Με το Γενικό Διοικητή του Νοσοκομείου Καρδίτσας κύριο Βάϊο Βαρελά συναντήθηκε ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο των Ρομά Χωρίς Σύνορα κύριος Χαρίτος Παναγιώτης θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την Υγεία των κατοίκων Ρομά του νομού Καρδίτσας. Τα προβλήματα υγείας είναι άμεσα συνυφασμένα με το κοινωνικοοικονομικό προφίλ τους, τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας καθώς και με το εκπαιδευτικό και γενικότερο μορφωτικό τους επίπεδο με αποτέλεσμα την επιβαρυμένη υγεία του πληθυσμού, το μικρό προσδόκιμο όριο ζωής και την καταγραφή υψηλών ποσοστών παιδικής θνησιμότηταςείναι μερικά από τα προβλήματα με την υγεία.

Παρά το γεγονός ότι έγιναν τα τελευταία χρόνια κάποια βήματα στους παραπάνω τομείς, δεν επετεύχθη ουσιαστική αντιμετώπιση των αναγκών καθώς οι προσπάθειες δε συνδέονταν με ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη συνολική βελτίωση των δυσμενών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού.

Η αναγκαιότητα προέκυψε μετά από επισκέψεις σε οικισμούς Ρομά σε μια  προσπάθεια καταγραφής παιδιών σχολικής ηλικίας, κατά τη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκε η ανάγκη για  πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και αγωγή υγείας, καθώς κάποια παιδιά είτε δεν είχαν κάνει τα αναγκαία εμβόλια  είτε οι γονείς τους δεν ήταν σε θέση να προσκομίσουν τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά στο σχολείο για την  εγγραφή των παιδιών τους.

Οι Έλληνες Πολίτες Ρομά αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα στο τομέα της υγείας, της περίθαλψης και της κοινωνικής φροντίδας καθώς παρατηρείται μέσα στους τσιγγάνικους οικισμούς  σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού έλλειψης πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας.

Για αυτό το λόγο προγραμματίστηκε με το διοίκηση του νοσοκομείου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τους διαμεσολαβητές Ρομά Σοφάδων και Καρδίτσας προκειμένου να σχεδιαστούν στοχευόμενες παρεμβάσεις στο τομέα της υγείας και να οργανωθούν  δράσεις  κοινωνικής φροντίδας και ενημέρωσης στους Τσιγγάνικους πληθυσμούς. Καθοριστικό ρόλο συντονισμού των διαμεσολαβητών Ρομά για την επίτευξη του στόχου αυτού θα επιτελέσει ο κοινωνικός διαμεσολαβητής και γενικός γραμματέας της οργάνωσης Καμπέρης Νικόλαος.

Επίσης η διοίκηση της οργάνωσης των Ρομά Χωρίς Σύνορα ζήτησε από τη διεύθυνση του Νοσοκομείου   να διοργανωθεί «επιμορφωτική ημερίδα» για  τα στελέχη και για τα μελή  της, με θέμα τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του πολίτη στις υπηρεσίες του νοσοκομείου καθώς και επίσης ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των δομών του νοσοκομείου.

Για να μπορέσουμε να πετύχω αυτά χρειαζόμαστε τη αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, των τοπικών  βουλευτών του νομού μας, του Δήμου Καρδίτσας και Σοφάδων και περισσότερο της τοπικής κοινωνίας   έτσι ώστε να σχεδιάσουμε πολύπλευρες δράσεις κοινωνικής ένταξης των Ρομά( εμβολιασμοί στους τσιγγάνικους οικισμούς και σε σχολεία με παιδιά Ρομά, εκστρατείες ενημερώσεις για διάφορες μεταδιδόμενες ασθένειες και νοσήματα κ.ά) προκειμένου να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία όλων μας.

Δ.Σ

ΡΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Προηγούμενο άρθρο Ασ. Σκόνδρα: Η λησμονιά είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ΣΥΡΙΖΑϊκής προπαγάνδας
Επόμενο άρθρο Ο Κ. Αγοραστός στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών