Το Κονκλάβιο (14/12/18)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πόρτα» σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Εκάς οι βέβηλοι». Σε νέα ελληνικά, μακριά οι βέβηλοι, οι ασεβείς. Οχι από το τελετουργικό των Ελευσινίων Μυστηρίων, απ’ όπου και η επιφώνηση των μυημένων, αλλά από το 12ο συνέδριο της Ν.Δ. που αρχίζει απόψε. Οι ασεβείς είναι οι συριζαίοι. Ή, μάλλον, ο Αλέξης Τσίπρας, που με την αποψινή του ομιλία στη Θεσσαλονίκη δεν κρύβει ότι θέλει να χαλάσει το συνεδριακό «πάρτι» της Ν.Δ., εξ ου και δεν δίστασε να προχωρήσει στο κορυφαίο πολιτικό «ανφέρ» την ώρα που θα μιλάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ε, νομίζω ότι ύστερα απ’ αυτό δεν χρειαζόταν και μεγάλη προσπάθεια από την Πειραιώς να ρίξει «πόρτα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Το αναφέρω σε περίπτωση που είχατε αγωνία για το ποιος θα εκπροσωπήσει το κυβερνών κόμμα στο συνέδριο της Ν.Δ. το Σάββατο – ημέρα που θα χαιρετίσουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Ο κανένας. Οχι, δεν πρόλαβαν να σνομπάρουν οι συριζαίοι στέλνοντας κανέναν πεμπτοκλασάτο. Τους σνομπάρισε πρώτη η Πειραιώς που θεώρησε ότι, μετά την κίνηση του Τσίπρα, δεν είχε νόημα να τους απευθύνει καν πρόσκληση. Οπως και έκανε. Πρόσκληση δεν έστειλε η Ν.Δ. ούτε στους ΑΝΕΛ, φυσικά. Αυτούς, βέβαια, περιττό να προσθέσω ότι τους είχαν ξεγράψει εξαρχής.

Αυτοψία για τρεις

Μένω στο συνέδριο της Ν.Δ., καθώς πληροφορούμαι ότι χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έκανε αυτοψία στους χώρους του συνεδρίου στο Metropolitan Expo μαζί με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη και τον γενικό διευθυντή του κόμματος Νίκο Παπαθανάση. Μετά, ήπιαν κι έναν καφέ και εις εκ των τριών σχολίαζε ότι πάει πολύς καιρός από τότε που η Ν.Δ. έζησε τέτοια… ζεστή ατμόσφαιρα. Λογικό, νομίζω, ενόψει της εκλογικής μητέρας των μαχών και της διαφαινόμενης ανάληψης της εξουσίας.

Μπλε παπαγάλοι

Δεν ελήφθη κάποια απόφαση που θα αλλάξει τον ρου της Ιστορίας ή, τελοσπάντων, της κυβερνητικής πλειοψηφίας (λέγε με συμφωνία των Πρεσπών) στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού. Τα πράγματα σίγουρα άρχισαν πολιτισμένα, καθώς ο Σταύρος Θεοδωράκης ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στους δύο ποταμίσιους Σπύρους (Λυκούδη και Δανέλλη). Ελπίζω να μην ισχύει εδώ το «ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο»… Πάντως, αμέσως μετά, διάφοροι έτρεξαν στον Κεραμεικό για να μη χάσουν το χριστουγεννιάτικο πάρτι των εθελοντών Αθήνας του Ποταμιού. Αυτό μου λένε ότι έγινε στο μπαρ «Μπλε παπαγάλος», το οποίο είχαν βάλει στο μάτι από τις μέρες του συνεδρίου, που έγινε εκεί γύρω. Τουλάχιστον, στο Ποτάμι ξέρουν από καλά μπαρ.

Νομοσχέδιο «Θεσμοφοριάζουσες»

Δεν ξέρω αν πρόκειται για ακόμη μία παγίδα που στήνει η κυβέρνηση στα κόμματα της αντιπολίτευσης ενόψει των εθνικών εκλογών. Πληροφορούμαι, όμως, ότι στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης έχει κατατεθεί ήδη νομοσχέδιο που αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια. Αυτό μάλιστα προγραμματίζεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Και αυτό προβλέπει την αύξηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης για τις γυναίκες από το ελάχιστο του 1/3 (33%), που προβλέπεται σήμερα, στο 40%. Να υποθέσω δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει τόσες γυναίκες ή ότι μόνο γυναίκες είναι αυτή τη στιγμή πρόθυμες να μετάσχουν στα ψηφοδέλτιά του; Οπως και να ’χει, τηρώ αμφιβολίες ότι τα κόμματα θα χαρούν με την εξέλιξη, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη δυστοκία στην εξεύρεση γυναικών υποψηφίων. Φοβάμαι μην αναγκαστούν στο τέλος να καταφύγουν σε τεχνάσματα που θα παραπέμπουν στις «Θεσμοφοριάζουσες».

Τόπο στα νιάτα

Με τη γνωστή πλέον φωτογραφία στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη (στη Βουλή) και μια λιτή ανακοίνωση, «κλείδωσε» και επισήμως η στήριξη της Ν.Δ. στην υποψηφιότητα του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη για την Περιφέρεια Κρήτης. Ο 34χρονος από το Ηράκλειο ανήκει στη νέα γενιά αυτοδιοικητικών στελεχών της Ν.Δ. που βγάζει μπροστά ο Μητσοτάκης και το 2014 είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος. Σημειώνω ότι είναι ανιψιός του Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Τι θα κάνει εντέλει ο Μαρκογιαννάκης; Αβυσσος… Πάντως, έχω βάσιμες υποψίες ότι ήταν απολύτως ενημερωμένος για τα του ανιψιού του. Διότι, αν μη τι άλλο, ο Μητσοτάκης δεν θέλει να προκαλεί ενδοοικογενειακές έριδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή