Έντονες χιονοπτώσεις και κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – Άνεμοι έως 9 μποφόρ στα πελάγη

Έντονες χιονοπτώσεις και κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – Άνεμοι έως 9 μποφόρ στα πελάγη

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Υπατία», που πλήττει από το πρωί την Ελλάδα έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, εξαιτίας των πυκνών χιονοπτώσεων. Την ίδια στιγμή οι θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη, έχουν κλείσει τα λιμάνια.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά για ανατολικό Αιγαίο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 και στο βόρειο Αιγαίο τα 10 μποφόρ.

Επίσης, από το λιμάνι του Λαυρίου δεν θα εκτελεστεί το βραδινό δρομολόγιο για Αγ. Ευστράτιο, Λήμνο Καβάλα, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Κλειστή είναι επίσης η γραμμή Κέρκυρα-Λευκίμη και Καβάλα-Πρίνου Θάσου.

Την ίδια στιγμή, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το οδικό δίκτυο της Κοζάνης, Φλώρινας, Ημαθίας, Πέλλας και Σερρών και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Κιλκίς.

Έντονες χιονοπτώσεις  και κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – Άνεμοι έως 9 μποφόρ στα πελάγη-1

Σε ότι αφορά τη Χαλκιδική, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη και Πολυγύρου), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου) σε τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου και σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου του Αγίου Όρους.

Την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων σε ορισμένα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των νομών Κιλκίς και Χαλκιδικής, ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, εξαιτίας της χιονόπτωσης μέχρι και την ύφεση των δυσμενών καιρικών φαινομένων. 

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία σε Μαραθώνα και Ωρωπό Αττικής και σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης. 

Έντονες χιονοπτώσεις  και κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – Άνεμοι έως 9 μποφόρ στα πελάγη-2

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Πέμπτη όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Λάρισας, Ιωαννίνων καθώς και σε δύο δημοτικές ενότητες και σε μία τοπική κοινότητα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς και σε μία τοπική κοινότητα του δήμου Πύργου της Ηλείας.

Επίσης, αναστέλλει την λειτουργία του λόγω χιονιού το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, τόσο στην Κοζάνη, όσο και την Φλώρινα. 

Χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι την Πέμπτη

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και ημιορεινές και πεδινές περιοχές της Μακεδονίας. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας, τόσο έως τις πρωινές ώρες, όσο και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -8 έως 4 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -2 έως 7 βαθμούς, στη Θράκη από 2 έως 13, στη Θεσσαλία και τα βόρεια της Ηπείρου από 2 έως 12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 13, στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 16, και στην Κρήτη από 7 έως 17.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 7 έως 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς 5 έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά περιόδους, και ασθενείς χιονοπτώσεις έως το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς.

Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητη για την κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, εξαιτίας του παγετού και των νέων χιονοπτώσεων που σημειώνονται από νωρίς το πρωϊ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας (στις 3 το μεσημέρι) στο νομό Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλο το εθνικό, επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω χιονιά τα Γρεβενά

Στον νομό Καστοριάς, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται από το 30ο έως το 43ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 26ο έως το 33ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 97ο έως το 108ο χλμ. της εθνικής οδού Κοζάνης – Ιωαννίνων και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό  δίκτυο.

Έντονες χιονοπτώσεις  και κλειστά σχολεία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας – Άνεμοι έως 9 μποφόρ στα πελάγη-3

Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, meteo.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή