Εκλεισε ο ΧΥΤΑ Αιγείρας

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστός είναι και πάλι ο ΧΥΤΑ της Αιγείρας. Αιτία η κατολίσθηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του, σε σημείο όπου πραγματοποιούνται εργασίες, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των προηγούμενων ημερών. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η κατάσταση με τον ΧΥΤΑ, που εξακολουθεί να μη διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση, οδεύει από το κακό στο χειρότερο, κάτι που αποδεικνύεται και από αναλύσεις που πραγματοποίησε η Περιφέρεια στα υπόγεια νερά και δείχνουν ρύπανση του υδροφορέα.

Το πρόβλημα στην περιοχή δεν είναι νέο. Ο ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε το 2007 για τα απορρίμματα από την Αιγείρα, την Ακράτα και το Διακοπτό, όμως εδώ και 4 χρόνια εξυπηρετεί και το Αίγιο. Ως αποτέλεσμα, είναι πλέον υπερκορεσμένος, ενώ λειτουργεί χωρίς νόμιμη άδεια. Μετά την πίεση που ασκούν την τελευταία διετία οι κάτοικοι της περιοχής, ο δήμος ξεκίνησε έργα για τη συντήρηση και επέκταση του υπάρχοντος κυττάρου, με σκοπό να ανανεωθεί η αδειοδότηση του ΧΥΤΑ. Πριν από λίγες ημέρες, όμως, μια κατολίσθηση στον χώρο επέκτασης του ΧΥΤΑ ήρθε να περιπλέξει για ακόμα μία φορά την κατάσταση. «Κλείσαμε τον ΧΥΤΑ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του ΧΥΤΥ. Η πρώτη φάση των έργων τελείωσε και η δεύτερη βρίσκεται σε εξέλιξη», εξηγεί ο δήμαρχος της περιοχής, Θανάσης Παναγόπουλος. «Υπάρχουν όντως αρκετά προβλήματα με τις απορροές από τον ΧΥΤΑ. Γι’ αυτό θα ξαναφτιάξουμε τις περιμετρικές τάφρους και θα σκεπάσουμε τον ΧΥΤΑ, ώστε να μη δέχεται το νερό της βροχής». Οι εργασίες αυτές δεν θα συνεπάγονται την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ. «Θα αφήσουμε ξεσκέπαστο το κομμάτι που θα χρησιμοποιούμε. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας ανανέωσης της αδειοδότησης», αναφέρει. Οσο ο ΧΥΤΑ είναι κλειστός, τα σκουπίδια της περιοχής (στην οποία εξακολουθεί να μην υπάρχει ανακύκλωση ή άλλη διαχείριση) θα μοιράζονται στους ΧΥΤΑ Ναυπάκτου, Αγρινίου, Ακτίου-Βόνιτσας, Μεσολογγίου και Δυτικής Αχαΐας.

Οι κάτοικοι της περιοχής κατηγορούν τον δήμο ότι προσπαθεί να αποκρύψει την αλήθεια. «Η κατάσταση είναι τραγική. Με κάθε δυνατή βροχόπτωση, φεύγουν μαύρα ζουμιά από τον ΧΥΤΑ στο ποτάμι και από εκεί στη θάλασσα. Φοβούμαστε ότι σύντομα θα υπάρξει και κατάρρευση του ίδιου του ΧΥΤΑ, γιατί έχει δεχθεί 2,5 φορές περισσότερα σκουπίδια από αυτά για τα οποία είχε δημιουργηθεί», λέει ο Τριαντάφυλλος Οικονόμου, μέλος της επιτροπής αγώνα των κατοίκων. «Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, έπειτα από πιέσεις μας, η Περιφέρεια πραγματοποίησε αναλύσεις στις 3 γεωτρήσεις περιμετρικά του ΧΥΤΑ και μας έστειλε τα αποτελέσματα. Ολες είχαν πρόβλημα. Σε μία ορισμένοι ρύποι ήταν 13 φορές πάνω από τα όρια. Τώρα ο δήμος προσπαθεί να “βαφτίσει” τη γεώτρηση με τις χαμηλότερες τιμές ρύπων “γεώτρηση αναφοράς” και να εξετάζει μόνο αυτή. Γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθεί ένα οικολογικό έγκλημα».

Οι κάτοικοι έστειλαν τα αποτελέσματα στο Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Οπως συμπεραίνει ο διευθυντής του εργαστηρίου, Μιχάλης Λεοτσινίδης, «από τα αποτελέσματα των αναλύσεων φαίνεται σαφώς επηρεασμός του υπόγειου υδροφόρου. Είναι ιδιαίτερα πιθανό ο επηρεασμός αυτός να αποτυπωθεί και σε παρακείμενες υδρευτικές και αρδευτικές γεωτρήσεις με πιθανές άμεσες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία».

Απόφαση ΣτΕ

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πρόσφατα υπήρξε απόφαση του ΣτΕ (αρ. 1302/18) σχετικά με την κατασκευή έτερου ΧΥΤΑ στον ίδιο δήμο, για τη Δυτική Αιγιαλεία. Ο ΧΥΤΑ χωροθετήθηκε στη θέση «Παπανικολού», αδειοδοτήθηκε το 2003 και ανατέθηκε έπειτα από διαγωνισμό το 2010. Το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται, όμως το 2014 οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, έπειτα από καταγγελίες, πραγματοποίησαν αυτοψία και διαπίστωσαν ότι ο ΧΥΤΑ είχε χωροθετηθεί μέσα σε ρέμα (καθώς και πλήθος άλλων ελλείψεων). Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση επέβαλε το 2015 τη διακοπή των εργασιών. Η εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ που ακύρωσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και έτσι οι εργασίες μπορούν και πάλι να ξεκινήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή