Νέα σύγκρουση στην Παιδεία

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για αντιδημοκρατική συμπεριφορά έσπευσαν να μιλήσουν οι πανεπιστημιακοί που ασκούν, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οξεία κριτική στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, μετά τη δήλωση του ιδίου στη Βουλή ότι θα επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους γράφουν υβριστικά σχόλια στο Facebook. Ωστόσο, υπάρχουν και όρια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η οργή του κ. Γαβρόγλου προεκλήθη από τα ακραία υβριστικά σχόλια διδάσκοντος ΑΕΙ, σε ανάρτησή του που είναι στη διάθεση της «Κ».

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου στη Βουλή ανέφερε ότι «θα τηρηθούν όλοι οι κανόνες, ακόμη και οι κανόνες πολύ αυστηρής ποινής σε όσα μέλη ΔΕΠ έχουν εκφραστεί με τρόπο που δεν θέλω να χαρακτηρίσω μέσω του Facebook. Αυτά είναι πειθαρχικά παραπτώματα και θα τιμωρηθούν αυτά. Δεν είναι λοιπόν όλα λουλούδια ανθισμένα και ηλιόλουστες ημέρες».

Υψηλόβαθμα στελέχη που μίλησαν χθες στην «Κ» ανέφεραν ότι στο γραφείο του κ. Γαβρόγλου έφθασε ανάρτηση διδάσκοντος σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ο οποίος κατηγορεί τον υπουργό ως «ανθέλληνα», «ανακόλουθο» και «δωσίλογο», ενώ σε παλαιότερη ανάρτησή του είχε αναφέρει ότι στη ηγεσία του υπουργείου βρίσκονται «ανθέλληνες, εθνομηδενιστές, τουρκόσποροι, κομματόσκυλα, σταλινικοί εγκάθετοι». Την οργή του διδάσκοντος προκάλεσαν τα σχέδια του υπουργείου για το ίδρυμά του και συγκεκριμένα για τμήμα του ιδρύματος το οποίο είναι προς απορρόφηση από άλλο ΑΕΙ στην ίδια γεωγραφική και διοικητική περιφέρεια. Μάλιστα, το σχετικό νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από την άλλη, χθες η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) δημοσιοποίησε επιστολή της προς τον υπουργό με την οποία διαμαρτύρεται ότι «μεγάλος αριθμός θέσεων ΔΕΠ προκηρύχθηκαν το 2018, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες εκλογής, εστάλησαν στο υπουργείο οι φάκελοι (ήδη κάποιοι από τον Σεπτέμβριο του 2018), αλλά έως σήμερα δεν έχει διοριστεί ακόμη κανείς, καθώς οι υποθέσεις αυτές βρίσκονται καθηλωμένες στο υπουργείο». Επίσης, η ΠΟΣΔΕΠ σημειώνει ότι, σύμφωνα με τις αναφορές των πρυτάνεων, είναι αδικαιολόγητα μεγάλο το ποσοστό εκλεγμένων μελών ΔΕΠ των οποίων η διαδικασία εκλογής αναπέμπεται από τον υπουργό με διάφορες δικαιολογίες. Η ομοσπονδία ζητεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διορισμών ενώ ρωτάει γιατί δεν πραγματοποιήθηκε κανένας διορισμός από τις εκλεγμένες θέσεις το 2018.

Ο υπουργός απάντησε ότι «προκαλεί πολλές απορίες ως προς τη σκοπιμότητα αλλά και το περιεχόμενο η ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ. Η δήθεν άγνοιά της για τους διορισμούς δεν μπορεί να εξηγηθεί αφού ακριβώς πριν από ένα μήνα, στις 15 Δεκεμβρίου, κατά την παρουσία του υπουργού στη Σύνοδο Πρυτάνεων, δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα θέματα, παρόντος και του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ. Γνωρίζει και τις διαδικασίες και τους χρόνους που απαιτούνται αλλά και ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις. Στη σύνοδο, ήταν σαφές από τις τοποθετήσεις πολλών πρυτάνεων ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις (αλλού δικαιολογημένες, αλλού όχι) για την ολοκλήρωση της πλήρωσης των 1.000 θέσεων». Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από τις 500 θέσεις που είχαν δοθεί για το 2018, είχαν αποσταλεί από τα πανεπιστήμια προς το υπουργείο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018 μόλις 37 πράξεις διορισμού. Σχετικά με το θέμα των αναπομπών, το υπουργείο λέει ότι «το 2017, από 38 προσφυγές έγιναν 15 αναπομπές, ενώ το 2018 από 62 προσφυγές έγιναν 39 αναπομπές. Η ΠΟΣΔΕΠ γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αναπομπές σύμφωνα με τη νομοθεσία γίνονται είτε ύστερα από προσφυγή είτε αυτεπάγγελτα από τον υπουργό. Οι παραπάνω αναπομπές έγιναν έπειτα από προσφυγές».

Αλλαγές στη μοριοδότηση για διορισμούς

Αλλαγές στη μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων, στο πλαίσιο του νέου συστήματος διορισμών και προσλήψεων στην εκπαίδευση, προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Το ν/σ θα εισαχθεί προς ψήφιση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής εν μέσω οξύτατων αντιδράσεων των εκπαιδευτικών, που ζητούν να πριμοδοτηθεί περισσότερο η προϋπηρεσία. Πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τη μοριοδότηση του βασικού πτυχίου, του δεύτερου πτυχίου, των σεμιναρίων, της δεύτερης ξένης γλώσσας. Επίσης, εξετάζονται αλλαγές στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών ΑμεΑ και όσων πληρούν κοινωνικά κριτήρια. Δεν εξετάζεται αλλαγή στην πρόβλεψη για μεταφορά προϋπηρεσίας από τη γενική στην ειδική και από κλάδο σε κλάδο. Για σήμερα η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει απεργία που καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, ενώ η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ. στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή