Υποδομές με ρυθμούς χελώνας στην Ελευσίνα 2021

Υποδομές με ρυθμούς χελώνας στην Ελευσίνα 2021

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα υποδομών στην Ελευσίνα ενόψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021 και η αρχή του 2019 βρίσκει τη διοργάνωση να αναζητεί τρόπους να «εναρμονιστεί» με την υφιστάμενη κατάσταση.

Το ατού της υποψηφιότητας της Ελευσίνας ήταν η υπόσχεση της αποκατάστασης κτιριακών συγκροτημάτων παρά η κατασκευή νέων χώρων, αλλά τα χρονοδιαγράμματα, όπως τέθηκαν στον φάκελο υποψηφιότητας του 2016 για την παράδοση μέρους ή την αποπεράτωση των τριών μεγάλων έργων, έχουν παρέλθει.

Σύμφωνα με αυτά η ανάπλαση της Ελαιουργικής –που θα φιλοξενεί τη μεγάλη θεατρική σκηνή της διοργάνωσης– επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2018. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα η ΕΤΑΔ παραχώρησε το ακίνητο των 2.500 τ.μ. στον Δήμο Ελευσίνας και αναμένεται η έγκριση των μελετών. Το κόστος της ανάπλασης ανέρχεται σε περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ελευσίνας, Δέσποινα Οικονόμου, η χρηματοδότηση του έργου είναι διασφαλισμένη. Ωστόσο, ο χρόνος αποπεράτωσης φαίνεται ότι δεν είναι στο χέρι της διοργάνωσης, καθώς «θα εξαρτηθεί», όπως σημειώνει η κ. Οικονόμου, από τη συνεργασία του δήμου με τα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών.

Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται η δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης της πρώην βιομηχανίας χρωμάτων ΙΡΙΣ. Το έργο βρίσκεται σε φάση έκδοσης οικοδομικής άδειας και υπολογίζεται, σύμφωνα με την κ. Οικονόμου, η δημοπράτηση να γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου (αν και θα έπρεπε να είχε γίνει τον Μάρτιο του 2017 σύμφωνα με τον φάκελο υποψηφιότητας). Το ακίνητο έχει παραχωρηθεί από τον ΟΑΕΔ και οι μελέτες αποκατάστασης έχουν εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, καθώς πρόκειται για διατηρητέο κτίσμα. Η παράδοση του έργου έχει αναγγελθεί για το 2020, σύμφωνα με τον φάκελο υποψηφιότητας.

Το σχέδιο δημιουργίας ενός Κέντρου Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Καινοτομίας (ΚΑΙΚ) στο υπό διαμόρφωση Βιομηχανικό και Επιχειρηματικό Πάρκο Ελευσίνας φαίνεται πως εγκαταλείπεται. Αφενός η ΒΕΠΕ δεν έχει προχωρήσει με τα έργα και αφετέρου είναι «ασαφές», επισημαίνει η κ. Οικονόμου, εάν το ΚΑΙΚ μπορεί να ενταχθεί στο επιχειρηματικό πάρκο λόγω νομοθετικών ζητημάτων, οπότε αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Το εν λόγω έργο είχε προϋπολογιστεί με 600.000 ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2018-19.

Η δεύτερη μεγάλη αξιολόγηση προόδου της Ελευσίνας από τους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπίπτει με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Μάιο και γίνεται προσπάθεια η Ελευσίνα 2021 να μείνει έξω από τις γνωστές καθυστερήσεις της προεκλογικής περιόδου. Ενα από τα «αγκάθια» που είχαν επισημάνει οι εμπειρογνώμονες στις εκθέσεις τους είναι και η δυσκολία της πολιτιστικής πρωτεύουσας στη σύναψη συμβάσεων εξαιτίας των χρηματικών εγγυήσεων που απαιτούνται από τους αναδόχους, ένα ακόμη θέμα που ψάχνει τη λύση του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή