Η πόλη των δύο πολιούχων αγίων

Η πόλη των δύο πολιούχων αγίων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρώτη φορά μας θυμάστε. Τόσα χρόνια ήμασταν στα αζήτητα…». Η δήμαρχος Βισαλτίας Σερρών κ. Αγνή Δουβίτσα, μιλώντας στην «Κ», δεν μπορεί να κρύψει την πικρία της για την ξαφνική δημοσιότητα που έλαβαν χθες η ίδια και η Νιγρίτα Σερρών. Η είδηση, η οποία δημοσιεύθηκε αρχικά στον «Ελεύθερο Τύπο», και κατόπιν αναπαράχθηκε μαζικά σε σάιτ και social media, ανέφερε ότι τα σχολεία στη Νιγρίτα παρέμειναν χθες κλειστά, καθώς το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να ανακηρύξει πολιούχο της πόλης ειδικά για το 2019 τον Αγιο Αθανάσιο. «Πολιούχος είναι ο Αγιος Γεώργιος, αλλά φέτος (που είναι και προεκλογική χρονιά) η 23η Απριλίου είναι Μεγάλη Τρίτη, που τα σχολεία θα είναι –έτσι κι αλλιώς– κλειστά. Επομένως (σ.σ. η δημοτική αρχή), για να μη χαλάσει τις καρδιές των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών, αποφάσισε να ορίσει ως πολιούχο της πόλης για το 2019 τον Αγιο Αθανάσιο. Ετσι, την ημέρα εορτής του “πολιούχου 2019» Αγίου Αθανασίου, όλα τα σχολεία στη Νιγρίτα θα είναι κλειστά», έγραφε συγκεκριμένα το δημοσίευμα.

Τα σχολεία στη Νιγρίτα πράγματι, χθες, ανήμερα την εορτή του Αγίου Αθανασίου, παρέμειναν κλειστά, κατόπιν απόφασης του Δήμου Βισαλτίας Σερρών. Η δήμαρχος, όμως, λέει ότι αυτό δεν συνέβη για προεκλογικούς λόγους, τονίζοντας ότι η δημοτική αρχή έχει πενταετή θητεία, καθώς και ότι το μέτρο δεν αφορούσε όλο τον δήμο, παρά μόνο τη Νιγρίτα. «Αυτό έγινε για εθιμοτυπικούς λόγους», εξηγεί η κ. Δουβίτσα. «Η περιοχή της Νιγρίτας είχε παλιά δύο οικισμούς, τη Νιγρίτα και τη Σύρπα (σ.σ. ή Σούρπα), ο κάθε ένας από τους οποίους είχε την ενορία του (σ.σ. η Σύρπα τον Αγιο Αθανάσιο). Από την απελευθέρωση της Νιγρίτας, εδώ και 100 χρόνια, αναγνωρίζεται θρησκευτικά ως πολιούχος ο Αγιος Γεώργιος, αλλά παραδοσιακά όποτε συνέβαινε να συμπίπτει η γιορτή με κάποια αργία και άρα δεν μπορούσαν να πάνε τα παιδιά στην εκκλησία, μεταφερόταν η γιορτή στη δεύτερη μεγάλη ενορία της πόλης. Αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές».

Κάθε χρονιά όταν γιορτάζει ο πολιούχος της πόλης (Αγιος Γεώργιος), τα σχολεία της Νιγρίτας παραμένουν κλειστά, ενώ ανήμερα τον Αγιο Αθανάσιο συνηθίζεται οι μαθητές να εκκλησιάζονται. «Ο δήμος έχει το δικαίωμα να κηρύξει μία μέρα αργίας, είτε για ιστορικούς είτε για θρησκευτικούς λόγους», λέει η δήμαρχος Βισαλτίας Σερρών. «Ετσι, προκειμένου να είναι κατοχυρωμένοι και οι δάσκαλοι και να μη χρειαστεί να επιστρέψουν για ελάχιστες ώρες στα σχολεία μετά τον εκκλησιασμό, κηρύξαμε και τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) μέρα ως αργία». Από την πλευρά του ο δ/ντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Ξενοφών Παπασταμόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ Σερρών είπε πως ενημερώθηκε γι’ αυτή την εξέλιξη προχθές το μεσημέρι, χωρίς η Πρωτοβάθμια να έχει κάποια ανάμειξη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος του οποίου Πασχάλης Στεφάνου διαβεβαίωσε (ΕΡΤ) ότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα από τους εκπαιδευτικούς για μετάθεση της αργίας.

«Υπάρχουν ειδήσεις και υπάρχουν και κουτσομπολιά», κατέληξε η δήμαρχος Βισαλτίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή