Σε λειτουργία ο φορέας διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων στο Ελληνικό

Σε λειτουργία ο φορέας διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων στο Ελληνικό

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μια συμβατική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό ικανοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες. Πρόκειται για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης του Ελληνικού, ο οποίος τυπικά και ουσιαστικά θα ασκεί καθήκοντα δημαρχιακής αρχής. Σε αντίθεση όμως με τις κλασικές δημοτικές αρχές, εδώ θα υπάρχει εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στελέχη της Lamda και τέλος της κυβέρνησης.

Την περασμένη Πέμπτη, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, συνεδρίασε για πρώτη φορά το προεδρείο του φορέα. Πρόκειται για την πανηγυρική συνεδρίαση του προεδρείου του φορέα, η οποία σηματοδότησε την απαρχή λειτουργίας του φορέα διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Το σχήμα του φορέα διαχείρισης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό προκρίθηκε προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές αυθαιρεσίες μιας δημοτικής αρχής ή ενός δημάρχου. Τα μέλη του προεδρείου του φορέα έχουν ανώτατη θητεία οκτώ έτη. Τα τέσσερα μέλη του προεδρείου ορίζονται ex officio από τον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ένα μέλος από τον Δήμο Αλίμου και ένα μέλος από τον Δήμο Γλυφάδας. Δύο μέλη ορίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, με το ένα μέλος να προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών και το δεύτερο από το υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, ένα μέλος ορίζει η «Ελληνικόν Α.Ε.» το οποίο προέρχεται από την κυβέρνηση, δεδομένου ότι η εταιρεία ανήκει κατά 100% στο ελληνικό Δημόσιο. Οταν η «Ελληνικόν Α.Ε.» μεταβιβαστεί στη Lamda Development, τη θέση του στο προεδρείο θα καταλάβει στέλεχος της Lamda.

Πρώτος πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Ελληνικού ορίσθηκε ο δήμαρχος του Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος. Ο κ. Κωνσταντάτος είναι ένθερμος υποστηρικτής της επένδυσης στο Ελληνικό και μάλιστα στήριξε τη συγκεκριμένη επένδυση σε μια εποχή που η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν μάλλον αρνητικά διακείμενη προς αυτή. Ο κ. Κωνσταντάτος επίσης ήταν ένας από τους συντελεστές δημιουργίας του φορέα διαχείρισης του ακινήτου. Υπενθυμίζεται ότι η έκταση του πρώην αεροδρομίου ανήκει κατά 90% στον Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ενώ το υπόλοιπο 10% χωροταξικά και διοικητικά ανήκει στους δήμους Αλίμου (4%) και Γλυφάδας (6%).

Ο φορέας διαχείρισης διασφαλίζει ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού θα παραμείνει μια ανοικτή πόλη. Επίσης, διασφαλίζει ότι η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων του δεν θα αποτελεί ενός «ανδρός αρχή». Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο σύστημα δημόσιας διαχείρισης ενός πολεοδομικού συγκροτήματος που δεν έχει προηγούμενο στα ελληνικά δεδομένα. Ακόμη και η Lamda Development, παρόλο που αρχικά είχε εκφράσει δισταγμούς, τελικά συναίνεσε στη δημιουργία του φορέα.

Τα σημαντικά δημοτικά τέλη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της έκτασης θα εισπράττονται από τους τρεις δήμους αναλογικά, ενώ ο φορέας διαχείρισης θα λαμβάνει τα ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες που θα προσφέρει (φωτισμός, αποκομιδή απορριμμάτων κ.λπ.). Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ελληνικού κ. Κωνσταντάτο, μόνον το καζίνο που θα λειτουργήσει θα αποφέρει στην τοπική κοινωνία περίπου 2 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Η δεύτερη συνεδρίαση του φορέα διαχείρισης θα έχει ως στόχο τη συγκρότηση του Δ.Σ. του φορέα σε σώμα και την ανάθεση καθηκόντων στα μέλη του. Επίσης, βασικός στόχος είναι η εξεύρεση έδρας και χρηματοδότησης για το διάστημα τουλάχιστον που η επένδυση του Ελληνικού δεν θα έχει ξεκινήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή