Νέα βασιλική θαλαμηγό θέλει η Ελισάβετ

Νέα βασιλική θαλαμηγό θέλει η Ελισάβετ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προσπάθειες της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ της Αγγλίας να αντικαταστήσει τη βασιλική θαλαμηγό «Μπριτάνια» με νέο σκάφος –με έξοδα των Βρετανών φορολογουμένων– χαρακτήρισε «απόρρητες» η βρετανική κυβέρνηση.

Πριν από ένα μήνα, η εφημερίδα The Times είχε αποκαλύψει ότι η Ελισάβετ είχε εγκαινιάσει πραγματική εκστρατεία από το 1995 έτσι ώστε η κυβέρνηση του Λονδίνου να αποδεχθεί το αίτημά της για ναυπήγηση νέας βασιλικής θαλαμηγού, μετά τον παροπλισμό της «Μπριτάνια».

Τα κρατικά έγγραφα που αφορούν τη βασιλική οικογένεια εξαιρούνται συνήθως από τον «κανόνα των 20 ετών», που επιτρέπει τη μελέτη τους από ερευνητές και ιστορικούς. Τα κρατικά αρχεία για την Ελισάβετ και τους οικείους της παραμένουν έτσι απόρρητα. Το σχετικό έγγραφο του 1995, με το οποίο η Ελισάβετ ζητούσε την αντικατάσταση της «Μπριτάνια» βρέθηκε από τον ιστορικό Ντέιβιντ Μακλιούρ και τον Φίλιπ Μέρφι, οι οποίοι έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενό του. Λίγες ημέρες αργότερα, όμως, τα κρατικά αρχεία τούς ενημέρωσαν ότι για λόγους «εθνικής ασφάλειας» το έγγραφο δεν ήταν πια διαθέσιμο για μελέτη από το κοινό. «Το απέκρυψαν εκ των υστέρων. Πρόκειται για υπερβάλλοντα ζήλο από μέρους μιας κυβέρνησης που προσπαθεί να προστατεύσει τη βασιλική οικογένεια», λέει ο Μακλιούρ.

Ανάμεσα στα έγγραφα περιλαμβάνεται επιστολή του γραμματέα της Ελισάβετ, Κένεθ Σκοτ, ο οποίος αναφέρει ότι η βασίλισσα θα «καλωσόριζε ένα νέο βασιλικό γιοτ, αλλά δεν θα ήθελε επ’ ουδενί να δει πρωτοσέλιδα εφημερίδων ότι απαιτεί τη ναυπήγηση νέου σκάφους». Η τότε συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ είχε δεσμευθεί να αντικαταστήσει το «Μπριτάνια» με νέα θαλαμηγό, ο διάδοχος του Μέιτζορ όμως, ο Εργατικός Τόνι Μπλερ, είχε «βυθίσει» το σχέδιο, με το «Μπριτάνια» να παροπλίζεται το 1997 για να μετατραπεί σε πλωτό μουσείο στο λιμάνι του Εδιμβούργου.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών της Κοινοπολιτείας, Φίλιπ Μέρφι, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση των κρατικών αρχείων, επισημαίνοντας ότι τα συμφέροντα των ανακτόρων ευνοούνται από τη διαφάνεια και την ορθή ενημέρωση του κοινού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή