Συνδέουν τη Χάλκη με τους μουφτήδες

Συνδέουν τη Χάλκη με τους μουφτήδες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κωνσταντινούπολη θα εξελιχθεί σήμερα το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Ο κ. Τσίπρας θα ξεναγηθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ θα επισκεφθεί την Αγία Σοφία και θα συναντήσει ομογενείς. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο κ. Τσίπρας συναντήθηκαν και στην Αγκυρα, όπου και παρεκάθησαν στο δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Ελληνα πρωθυπουργό. Ως προς την πιθανότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία έχει κλείσει από το 1971, ο κ. Ερντογάν ήταν σαφής. Αυτή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης να εκλέγει τους δικούς της μουφτήδες. «Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή. Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και οι προγενέστεροι πρωθυπουργοί το έχουν φέρει πολλές φορές στην ατζέντα. Εγώ κάθε φορά που έρχεται στην ατζέντα το θέμα της Σχολής, όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη δυτική Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε, επίσης, μια αναδρομή στα μαθητικά χρόνια του, ενθυμούμενος επίσκεψή του στη Χάλκη με τον καθηγητή Θεολογίας του και τις πληροφορίες για τους 38.000 τόμους που περιείχε η βιβλιοθήκη της Σχολής. Ο κ. Ερντογάν, πάντως, διαχώρισε τη θέση του από το κλείσιμο της Σχολής. «Δεν φταίμε εμείς όμως για αυτό, δεν ήμασταν εμείς κυβερνήτες τότε», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις διευκολύνσεις που έκανε ο ίδιος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου η Ιερά Σύνοδος (Ι.Σ.) να αποκτήσει επαρκή αριθμό μητροπολιτών, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ανάδειξης νέων κληρικών από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης που είναι κλειστή. Είπε, ενδεικτικά, ότι η Ι.Σ. του Πατριαρχείου είχε φθάσει να έχει 7 επισκόπους και ο ίδιος ζήτησε από τον κ.κ. Βαρθολομαίο μια λίστα. «Δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί η Ιερά Σύνοδος», είπε ο κ. Ερντογάν και συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή