Εκπνέει σήμερα η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για λιγνίτες

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για λιγνίτες

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεχείς παρατάσεις δεν φαίνεται να άλλαξαν το αρχικό κλίμα δυσπιστίας και επιφυλακτικότητας των επενδυτών απέναντι στον λιγνίτη. Αντιθέτως, τα όσα μεσολάβησαν από την αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος μετέτρεψαν τον σκεπτικισμό σε άρνηση. Μέχρι και αργά χθες το βράδυ οι οιωνοί για την κατάληξη του εγχειρήματος αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων ήταν κακοί.

Κανένας από τους τρεις υποψηφίους, «Μυτιληναίος», Seven Energy-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και CHN Energy-«Κοπελούζος», δεν φαινόταν διατεθειμένος να καταθέσει δεσμευτική προσφορά σήμερα στις 12 το μεσημέρι που λήγει και η τελευταία παράταση. Οι προθέσεις είχαν διαφανεί εξάλλου από την περασμένη Παρασκευή, όταν οι επενδυτές δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του επικεφαλής της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη. Υπουργείο Ενέργειας και ΔΕΗ, έχοντας λάβει τα αρνητικά μηνύματα, επιχείρησαν μέσα από διαδοχικές παρατάσεις να κρατήσουν ζωντανό τον διαγωνισμό, να προετοιμαστούν για την επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας, αλλά και για εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να μεταθέσουν για μετά τις εκλογές την επιβολή από την DGcomp μέτρων, όπως η πώληση των υδροηλεκτρικών, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι είναι μέσα στην ατζέντα της επόμενης μέρας. Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας διέρρεαν χθες ότι η κυβέρνηση έχει εξετάσει εναλλακτικά σενάρια τα οποία και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μέσω της ΕΡΤ ο κ. Γιώργος Σταθάκης.

Η επανάληψη του διαγωνισμού σε χρονικό διάστημα που θα επιτρέπει την περαιτέρω εξυγίανση των μονάδων είναι ένα από τα σενάρια που, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το υπουργείο Ενέργειας, επιδιώκοντας στην ουσία να κερδίσει επιπλέον χρόνο και να μεταβιβάσει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Η διοίκηση της ΔΕΗ, από την πλευρά της, όπως φάνηκε από την ομιλία του κ. Παναγιωτάκη στην εκδήλωση της κοπής της πίτας, δεν έχει συμβιβαστεί παντελώς με την ιδέα της μη προσέλευσης των επενδυτών σήμερα, ενώ παράλληλα θεωρεί ότι έκανε ό,τι μπορούσε για την επιτυχία του εγχειρήματος. «Από την πλευρά μας, έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, ώστε οι μονάδες να γίνουν κερδοφόρες, ως ανεξάρτητες εταιρείες», είπε ο κ. Παναγιωτάκης δύο μόλις ημέρες πριν από την καταληκτική προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών και προσδιορίζοντας το εύλογο τίμημα με βάση τον χρόνο ανάκτησης της επένδυσης, που –όπως είπε– μπορεί να είναι στα μισά από τα 25 χρόνια που η ΔΕΗ περιμένει να τα ανακτήσει, και κατέληξε: «Εμείς πάντως από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος».

Η επενδυτική πλευρά, ωστόσο, δείχνει να μην αναμένει πλέον τίποτα και είναι κοινή η εκτίμηση ότι η αποτυχία είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης του εγχειρήματος από την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ. Η ανακοίνωση εξάλλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή νέας μονάδας φυσικού αερίου 660 MW στην Κομοτηνή, με χρονοδιάγραμμα έναρξης εμπορικής λειτουργίας το 2023, δείχνει εμπράκτως το προς το πού στρέφονται οι επενδύσεις στον ηλεκτρισμό. Αδεια εξάλλου για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου αντίστοιχης ισχύος έχει εξασφαλίσει ήδη από τη ΡΑΕ η «Μυτιληναίος» και, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ενταχθεί στο σύστημα το 2022.

Παρά τη στροφή στο φυσικό αέριο, πάντως, είναι κοινή η εκτίμηση στους συμμετέχοντες επενδυτές ότι ο λιγνίτης θα εξακολουθήσει να παίζει έναν ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, ως εθνικό καύσιμο που δεν υπόκειται στις διακυμάνσεις του φυσικού αερίου. Αυτός είναι και ο λόγος που προσήλθαν στον διαγωνισμό. Ανέμεναν ωστόσο ότι το υπουργείο και η ΔΕΗ θα ξεκαθάριζαν το πλαίσιο σχετικά με το ποιες μονάδες από τις υφιστάμενες λιγνιτικές θα παραμείνουν στο σύστημα, καθώς επίσης και ότι θα ελάμβαναν επαρκή μέτρα για την εξυγίανση του προς πώληση χαρτοφυλακίου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, διαφοροποιείται κατά πολύ η άσκηση με το Αμύνταιο μέσα ή έξω από το σύστημα. Αλλοι επενδυτές επίσης αναφέρουν ότι οι προτάσεις που υπέβαλαν στη ΔΕΗ για την εξυγίανση των μονάδων Μεγαλόπολης δεν εισακούστηκαν, παρότι είχαν αποσπάσει την προφορική συναίνεση της Κομισιόν και μπορούσαν να στηρίξουν δεσμευτική προσφορά. Χωρίς να αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο ακόμη μιας παράτασης στο παρά πέντε, αλλά και της κατάθεσης δεσμευτικής προσφοράς ανεξάρτητα εάν οι όροι της είναι συμβατοί με το spa που ενέκρινε η ΔΕΗ, το εγχείρημα της αποεπένδυσης έχει ήδη κριθεί και η πορεία του δεν φαίνεται αναστρέψιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή