Συμβολικές επισκέψεις σε Χάλκη, Αγία Σοφία

Συμβολικές επισκέψεις σε Χάλκη, Αγία Σοφία

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεμάτη από στιγμιότυπα πραγματικά υψηλού συμβολισμού, παρά την πρακτικά μικρή ουσιαστική σημασία της, ήταν η χθεσινή, δεύτερη ημέρα επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας καταγράφεται ως ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου τον συνόδευσε και τον ξενάγησε εκεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα επαναλειτουργήσει. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να περάσει ξανά το κατώφλι της σχολής, μαζί με τον κ.κ. Βαρθολομαίο, αλλά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε και την Aγία Σοφία, όπου συνοδευόταν από Ελληνες και Τούρκους αξιωματούχους. Ενδειξη της σημασίας που αποδίδει και η Αγκυρα στην παρουσία του κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη είναι ότι, σε ολόκληρη τη διάρκεια των επισκέψεων που έκανε χθες σε Aγία Σοφία και Χάλκη, τον συνόδευε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος και εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Ερντογάν. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος, εκτός από πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, είναι και ο εκλεκτός του κ. Ερντογάν για τη διεκδίκηση του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης στις τοπικές εκλογές του επόμενου μήνα. Στη Χάλκη, όπου τον υποδέχθηκε, εκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο ηγούμενος της μονής και μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, τον κ. Τσίπρα συνόδευσαν η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα, οι υπουργοί Κώστας Γαβρόγλου και Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών για εκκλησιαστικά θέματα Μάρκος Μπόλαρης. «Θέλω να παραδεχθώ ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας επεστράφη. Και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε εκείνη την ημέρα που αυτά τα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα», είπε ο κ. Τσίπρας, εκφράζοντας την ελπίδα του η Θεολογική Σχολή της Χάλκης να επαναλειτουργήσει. «Θέλω να πιστεύω, Παναγιώτατε, ότι είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα που σε αυτές τις αίθουσες, που με ξεναγήσατε πριν από λίγο, θα υπάρξουν και πάλι χαρούμενα γέλια φοιτητών και μαθητών, που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους για να γίνουν άξιοι κήρυκες της Θεολογίας, αλλά και της φιλίας και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε σε ομογενείς που βρέθηκαν στη Χάλκη, τονίζοντας ότι περπατά «βήματα με ιστορικό βάρος». Περιέγραψε τη Χάλκη και την Aγία Σοφία ως «μνημεία του Ελληνισμού. Ενός Ελληνισμού και μιας ελληνικής κοινότητας, μιας ελληνικής και ορθόδοξης μειονότητας εδώ στην Κωνσταντινούπολη, που πέρασε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πληγώθηκε, κυνηγήθηκε, αποδεκατίστηκε, αλλά δεν έχασε τις ρίζες της. Μπορεί να μοιάζει σαν ένας κορμός δέντρου πληγωμένου, οι ρίζες, όμως, υπάρχουν, αναπνέουν, είναι εδώ».

Από τη Χάλκη, ο κ. Τσίπρας αποσύνδεσε πλήρως το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής από τις μουφτείες στη Θράκη. «Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, διαπραγμάτευσης, συναλλαγής ή ανταλλαγής, η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεών μας να προασπίζουν και να υπερασπίζουν τα συμφέροντα, τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων σε κάθε μία χώρα ξεχωριστά. Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης, αλλά αυτόβουλης υποχρέωσης και απόδειξης ότι είμαστε κράτη και κυβερνήσεις που σεβόμαστε την αρχή της ισοπολιτείας, την αρχή της ισότητας και των θρησκευτικών ελευθεριών των πολιτών μας», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας. Τον «υψηλό συμβολισμό» της παρουσίας του Ελληνα πρωθυπουργού στη Χάλκη εξήρε ο κ.κ. Βαρθολομαίος. «Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα», σημείωσε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να «ζήσουμε το ποθεινόν ήμαρ της επαναλειτουργίας της σχολής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή