Βαρύ το κόστος από διαρροή πετρελαίου

Βαρύ το κόστος από διαρροή πετρελαίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι και 7,6 δισ. ευρώ θα μπορούσε να φθάσει το κόστος από πολλαπλά περιστατικά διαρροής πετρελαίου, κατά τη διαδικασία της εξόρυξης υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες. Πρόκειται για εκτίμηση μελέτης της αγγλικής εταιρείας eftec, με ειδίκευση σε θέματα οικονομικών του περιβάλλοντος, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του WWF και παρουσιάστηκε χθες. Ενα μεγάλο περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης θα προκαλούσε ζημία άνω των 5 δισ. στον τουριστικό κλάδο Ιονίου, Κρήτης και Δυτικής Ελλάδας. Στην περίπτωση αυτή, σχεδόν 45.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό θα χάνονταν στην Κρήτη και άλλες 25.000 θέσεις εργασίας στο Ιόνιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι εξορύξεις υδρογονανθράκων όχι μόνο δεν είναι οικονομικό Ελντοράντο, αλλά εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις προκύπτουν μόνον από το κόστος της απορρύπανσης και την επιβάρυνση στην αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στον τουρισμό (που θα πληγεί ιδιαίτερα), στην αλιεία (17% μείωση εισοδήματος για τρία χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος) και στην αγορά εργασίας, χωρίς να συνυπολογίζονται άλλοι κλάδοι και οι επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Η περίπτωση ατυχήματος δεν είναι κάτι σπάνιο, ειδικά στην Ελλάδα με τη μεγάλη σεισμικότητα. Εξάλλου, ήδη το 30% των ατυχημάτων με δεξαμενόπλοια στην Μεσόγειο έχει καταγραφεί στις ελληνικές θάλασσες.

O κ. Δημήτρης Ιμπραήμ (WWF Ελλάς) σημείωσε πως «μιλάμε για περιοχές με ευαίσθητα οικοσυστήματα παγκόσμιας σπουδαιότητας, με τεράστια ιστορία και πολιτισμό, πόλους έλξης για πλήθος τουριστών. Δεν είναι οικόπεδα για εκμετάλλευση από την πετρελαϊκή βιομηχανία». Το WWF Ελλάς καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ο κ. Αντώνης Νικολιδάκης από την Επιτροπή Τουρισμού Ζακύνθου υπογράμμισε πως οι εξορύξεις είναι ξεκάθαρα επιζήμιες, ενώ ο κ. Σταύρος Αντύπας από την Κεφαλονιά μίλησε για αυξανόμενη αντίδραση των κατοίκων στις εξορύξεις.

Την επιτυχημένη εμπειρία από τη δράση της ευρείας κοινωνικής συμμαχίας Alianza Mar Blava στις ισπανικές Βαλεαρίδες Νήσους (Μαγιόρκα κ.ά.) κατά των εξορύξεων μετέφερε ο κ. Κάρλος Μπράβο. «Η επένδυση στα ορυκτά καύσιμα είναι μη συμφέρουσα απόφαση, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κλιματικής αλλαγής», σημείωσε, και για αυτό η Alianza προωθεί τον στόχο για μια Μεσόγειο χωρίς εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή