Ο ΔΗΚΤΗΣ (13/02/19)

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρέχουν τώρα και δεν φθάνουν…

Από γενική διεύθυνση σε γενική διεύθυνση και από γραφείο σε γραφείο έτρεχαν χθες τρία στελέχη του υπουργείου Ενέργειας στο κτίριο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες. Ηταν ο Μιχάλης Νικολακάκης, διευθυντής του γραφείου του Γιώργου Σταθάκη, και οι σύμβουλοι του υπουργού Βάγια Καραθόδωρου και Νίκος Λιωνής. Συναντήθηκαν με στελέχη της DG Energy. Επιδίωξαν επίσης να έχουν συνάντηση με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει εάν θα βγουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ στο σφυρί. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της DG Comp αποφεύγουν τις συναντήσεις «στο πόδι» και δεν τους δέχθηκαν, όση … συμπάθεια κι αν προκαλούσε η εικόνα ενός εκ των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας να παίζει το κομπολόι του περιμένοντας μπροστά στις κλειστές πόρτες. Τελικά, κατέφυγαν στην πάντα φιλόξενη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, όπου ο φιλέλλην μέχρι παρεξηγήσεως Ντέκλαν Κοστέλο έχει πάντα να πει έναν παρηγορητικό λόγο.

Επιπλέον 200 εκατ. για μικρές τουριστικές επιχειρήσεις

Με επιπλέον 200 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της δράσης «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική δημόσια δαπάνη της δράσης ήταν 120 εκατ. ευρώ και είχε ήδη αυξηθεί, εντάσσοντας 2.527 επενδυτικά σχέδια. Από αυτά τα επιπλέον 200 εκατ. ευρώ, τα 150 εκατ. ευρώ προέρχονται από πόρους του ΕΠΑνΕΚ και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ από πόρους των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Ουδέν νεώτερον για τη μείωση του φόρου

Ακόμα περιμένει ο επιχειρηματικός κόσμος τη διάταξη με την οποία θα μειωθεί ο φόρος κατά τη διανομή κερδών από το 15% στο 10%. Αν και η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2019 την πρόθεσή της να μειώσει τον συντελεστή, εντούτοις κάθε φορά που ερωτάται παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει να δώσει καμία απάντηση. Σημειώνεται ότι από το 2019 μέχρι και το 2023 ο συντελεστής στα διανεμόμενα κέρδη θα μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, σύμφωνα με όσα έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

Ο θησαυρός των βιβλίων της ΤτΕ

Υπό τον τίτλο «Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος: ένας οικονομικός θησαυρός», η κεντρική τράπεζα οργανώνει 4 θεματικές επισκέψεις στις εγκαταταστάσεις της, όπου φιλοξενούνται περίπου 180.000 τόμοι βιβλίων, κυρίως οικονομικού περιεχομένου, καθώς και εφημερίδες, επιστημονικές εκδόσεις και ηλεκτρονικές πηγές. Οι επισκέψεις θα πραγματοποιηθούν στις 19, 21, 26 και 28 Φεβρουαρίου, με σκοπό να παρουσιαστούν οι συλλογές, οι σημαντικές εκδόσεις για την οικονομία και οι δυνατότητες ηλεκτρονικής αναζήτησης πληροφοριών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση [email protected], καθώς η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

30.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ξεπέρασαν τις 30.000 οι πλειστηριασμοί που έχουν «ανέβει» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction. Η πλατφόρμα τέθηκε σε εφαρμογή πριν από περίπου ένα χρόνο και ήδη οι πλειστηριασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί φθάνουν τις 25.247, ενώ αυτοί που έχουν προγραμματιστεί έως και τον προσεχή Σεπτέμβριο ανέρχονται σε 5.143. Αν και η λειτουργία της πλατφόρμας συνοδεύθηκε από πολλές προσδοκίες για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, η αλήθεια είναι ότι απέχει ακόμη από το αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο για μεταβιβάσεις ακινήτων. Το ποσοστό των πλειστηριασμών που καταλήγουν γόνιμοι δεν ξεπερνά το 40% και τα περισσότερα ακίνητα περνούν στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και έτσι, φαίνεται ότι σε ένα βαθμό πέτυχε τον στόχο να αποκαλύψει μερίδα των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς σημαντικό ποσοστό, που φθάνει το 20% των πλειστηριασμών που προγραμματίζονται, αναβάλλεται τελικά έπειτα από συμβιβασμό του οφειλέτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή