Η συλλογή Γαλερίδη και η παλιά Λάρισα

Η συλλογή Γαλερίδη και η παλιά Λάρισα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπροστά στη θέα του αρχείου του Αντώνη Γαλερίδη (1948-2013) αναλογίζεται κανείς πόσo πολλά μπορεί να προσφέρει ένας και μόνος άνθρωπος στη μνήμη ενός τόπου. Ο Αντώνης Γαλερίδης, αγαπητός σε όλους όσοι τον γνώρισαν, έφυγε από τη ζωή πρόωρα. Αφησε, όμως, μια πλούσια συλλογή καρτ ποστάλ και φωτογραφιών για τη δεύτερη πατρίδα του, τη Λάρισα, που γνώρισε σε ηλικία 30 ετών όταν είχε διοριστεί στη Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Εργων Λάρισας. Από τότε, ρίζωσε, έκανε οικογένεια και αφοσιώθηκε στη συλλογή ιστορικού υλικού για τη Θεσσαλία, όπως είχε κάνει νεότερος για τα Καλάβρυτα όπου μεγάλωσε, μετά τον διορισμό των γονέων του, τραπεζικών υπαλλήλων, στην κωμόπολη της Αχαΐας.

Ο Αντώνης Γαλερίδης, όπως φαίνεται από όσα γράφουν όσοι τον γνώρισαν, ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, ανήσυχος και πολυτάλαντος. Από παιδί έπαιζε μουσική στη Φιλαρμονική Καλαβρύτων, αγαπούσε το θέατρο σκιών και ζωγράφιζε φιγούρες ώς το τέλος της ζωής του. Στη Λάρισα κληροδότησε ένα κομμάτι της ιστορικής μνήμης της.

Σώμα ιστορικής μνήμης

Γεγονός για την κοινωνία της Λάρισας ήταν τα προ ημερών εγκαίνια της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, όπου παρουσιάζεται η συλλογή του Αντώνη Γαλερίδη (έως 31/8). Η έκθεση με τίτλο «Αντώνης Γαλερίδης. Δώρημα καρδιάς» είναι συμπαραγωγή με τη Φωτοθήκη Λάρισας του Ομίλου Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας και αποτελεί ένα ακόμη κεφάλαιο στη συστηματική παρουσίαση ιστορικού υλικού στο αίθριο της Πινακοθήκης Κατσίγρα. Η Φωτοθήκη Λάρισας με τα άξια μέλη της (Γεώργιος Γραβάνης, Αχιλλέας Καλτσάς, Θωμάς Κυριάκος, Σπύρος Μπαρμπούτης, Αθανάσιος Μπετχαβές, Νικόλαος Παπαθεοδώρου και Ευάγγελος Ρηγόπουλος) έχουν οργανώσει πλέον ένα σώμα ιστορικής μνήμης της πόλης. Για την έκθεση της συλλογής του Αντώνη Γαλερίδη εξέδωσαν κατάλογο με ωραία κείμενα. Σε ένα από αυτά, που υπογράφουν τα μέλη της Φωτοθήκης, συνδέεται η συλλογή Γαλερίδη με την παράδοση έκδοσης δελταρίων στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλία. Για τη Λάρισα αναφέρεται πως «άργησε πολύ να εμφανιστεί εκδότης καρτών». Πρώτος θεωρείται ο Θρασύβουλος Μακρής, που άρχισε δραστηριότητα το 1905, αλλά είναι μετά το 1920 που «εμφανίζονται τα πρώτα αυτόχθονα επιστολικά δελτάρια της Λάρισας από τον βιβλιοπώλη-χαρτοπώλη Γεώργιο Βελώνη». Ακολούθησαν πολλοί άλλοι στη δεκαετία του 1930.

Το υλικό που είχε συγκεντρώσει ο Αντώνης Γαλερίδης εκπροσωπεί όλη αυτήν την εκδοτική παράδοση και καθώς η Λάρισα καταστράφηκε από σεισμό και βομβαρδισμό το 1941, το ενδιαφέρον για τη μορφή της παλαιάς πόλης είναι δεδομένο. Η έκθεση διοργανώθηκε με την επιμέλεια του καλλιεργημένου ιστορικού τέχνης Γιάννη Μπόλη, ο οποίος αναφέρεται στη συλλογή Γαλερίδη ως «μια πολυδιάστατη και γοητευτική οπτική αφήγηση» αλλά και «μια συλλογή που ενέχει την αξία και τη σημαντικότητα ενός μοναδικού αρχείου τεκμηρίωσης και μελέτης της τοπικής ιστορίας». Ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση, στον κατάλογο, και του Σπύρου Ι. Μαντά, προέδρου του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, καθώς ο Αντώνης Γαλερίδης είχε γράψει και αυτός για τα γεφύρια της Θεσσαλίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή