Σήμερα κρίνονται επενδύσεις 580 εκατ. στον ΟΛΠ από την Cosco

Σήμερα κρίνονται επενδύσεις 580 εκατ. στον ΟΛΠ από την Cosco

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομβικής σημασίας για την υλοποίηση επενδύσεων συνολικού ύψους 580 εκατ., αλλά και για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας, είναι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) για την έγκριση ή μη του master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Και οι πληροφορίες θέλουν την έγκριση μάλλον απίθανη, καθώς για πολλές εκ των επενδύσεων έχουν εκδηλωθεί εντονότατες αντιδράσεις.

Αθροιστικά οι επενδύσεις που εμπεριέχονται στο master plan του ΟΛΠ, του οποίου η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και το managment πέρασε στον έλεγχο της Cosco το καλοκαίρι του 2016, ανέρχονται στα 647,78 εκατ. Εξ αυτών τα 293,7 εκατ. αφορούν τις λεγόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις. Αυτές που πρέπει να γίνουν έως το 2021 προκειμένου να μεταβιβασθεί στην Cosco και το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ πέραν του 51% που αγόρασε το 2016. Εξ αυτών έχουν ήδη προχωρήσει, όχι χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα, δαπάνες 68 εκατ. που αφορούν την αγορά νέας μεγάλης πλωτής δεξαμενής, επισκευές στις σταθερές δεξαμενές, μηχανολογικό και άλλο εξοπλισμό, τον νέο προβλήτα πετρελαιοειδών και μελέτες. Αλλες όμως, όπως ο νέος προβλήτας κρουαζιέρας, έχουν σκοντάψει σε προσφυγές ενδιαφερόμενων εργολάβων. Ωστόσο, σχεδόν όλες οι υπόλοιπες δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς έγκριση του master plan. Και βέβαια δεν μπορούν να προχωρήσουν οι λεγόμενες πρόσθετες επενδύσεις, όπως αυτές που αφορούν τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά κέντρα ή το νέο κέντρο logistics, των οποίων το συνολικό ύψος ανέρχεται στα 318 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 36 εκατ. που έχουν προγραμματιστεί για κάποιες άλλες επενδύσεις τελούν επίσης υπό τον όρο έγκρισης του σχεδίου. Εάν αθροίσει κανείς τους προϋπολογισμούς και αφαιρέσει τις δαπάνες που έχουν γίνει, η σημερινή συνεδρίαση της ΕΣΑΛ θα κρίνει το μέλλον επενδύσεων ύψους περίπου 580 εκατ. ευρώ.

Λόγω όμως των μεγάλων αντιδράσεων από διάφορες πλευρές (όπως π.χ. εμπόρους του Πειραιά, υπεργολάβους ναυπηγοεπισκευαστές, φορείς που θέλουν να αναπτύξουν ή να πουλήσουν ακίνητα για ξενοδοχεία, εταιρείες ιδιωτικές και δημόσιες στον χώρο των logostics κ.λπ.) και μάλιστα προεκλογικά, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκτιμούν πως θα προταθεί ή θα ψηφιστεί συμβιβαστική λύση που θα εγκρίνει τις υποχρεωτικές αλλά όχι τις πρόσθετες επενδύσεις. Αλλά κύκλοι της Cosco δηλώνουν πως «μερική έγκριση ίσον μη έγκριση» και δεν κρύβουν πως έχουν αναζητήσει εναλλακτικές επιλογές γι’ αυτό το σενάριο όπως είναι η προσφυγή στη διαιτησία. Είναι χαρακτηριστικό πως η σύμβαση παραχώρησης, όπως και ανάλογες συμβάσεις π.χ. των περιφερειακών αεροδρομίων, προβλέπει πως η αδειοδότηση πρέπει να ολοκληρώνεται εντός τριών μηνών από την υποβολή του φακέλου. Ομως εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο ο φάκελος του master plan συμπληρώνεται κατόπιν αιτημάτων του Δημοσίου με νέα έγγραφα ή υποβάλλεται σε νέους φορείς. Μια τέτοια περίπτωση είναι η περιβαλλοντική μελέτη η οποία αν και αρχικά πήγε στη Γενική Γραμματεία Λιμενικής Πολιτικής, η τελευταία δήλωσε πως δεν αποτελεί αυτή την «Αρχή Σχεδιασμού» και παρέπεμψε στο Υποδομών. Αλλά ούτε εκεί έληξε το ζήτημα, πληροφορείται η «Κ». Να σημειωθεί δε πως η Γενική Γραμματεία Λιμενικής Πολιτικής είναι «Αρχή Σχεδιασμού» για τα master plan των δέκα περιφερειακών λιμανιών αλλά όχι για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ. Πολλοί εξηγούν αυτή την ιδιαιτερότητα ως προϊόν πολιτικών και κομματικών πιέσεων.

Στην ΕΣΑΛ, που συνεδριάζει σήμερα Τρίτη στις 10 το πρωί, μετέχουν ο γενικός γραμματέας Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Υποδομών (ΓΓΝΕΥ) ως πρόεδρος, δύο διευθυντές του υπουργείου Ναυτιλίας, ένας γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών, ένας γενικός του ΥΠΕΚΑ, δύο γενικοί του Ανάπτυξης, ένας διευθυντής του Πολιτισμού, ένας ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και ο πρόεδρος της ΡΑΛ. Εξ αυτών αρνητική γνώμη έχουν διατυπώσει τουλάχιστον δύο υπουργεία. Πάντως, πηγές του Ναυτιλίας χθες το απόγευμα έλεγαν πως το υπουργείο έχει θετική προσέγγιση και θύμιζαν πως στην ΕΣΑΛ συμμετέχουν και άλλα υπουργεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή