H Κύπρος αποπληρώνει το ρωσικό δάνειο με επιτυχή έκδοση 15ετούς ομολόγου

H Κύπρος αποπληρώνει το ρωσικό δάνειο με επιτυχή έκδοση 15ετούς ομολόγου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά επιτυχημένη κρίνεται η έκδοση, χθες, ομολόγου δεκαπενταετούς διάρκειας από την Κύπρο και ένδειξη του πόσο έχει προοδεύσει από τότε που βγήκε από το μνημόνιο και επέστρεψε στις αγορές ομολόγων το 2014. Πρόκειται αναμφίβολα για ένδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών όχι μόνο στη μέχρι σήμερα πορεία της Κύπρου αλλά και στις ισχυρές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας. Η κοινοπρακτική έκδοση ομολόγου συγκέντρωσε προσφορές-ρεκόρ ύψους 8,1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος της Λευκωσίας είναι να αντλήσει ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ. Σε ανάρτηση στο Twitter ο Χάρης Γεωργιάδης, υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, αναφέρει πως «έχει ολοκληρωθεί η έκδοση του πρώτου 15ετούς ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις διεθνείς αγορές: 1 δισ. ευρώ, επιτόκιο 2,75% με συνολική προσφορά 8 δισ. Ισχυρή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης και διασφάλιση της σταθερότητας και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας μας».

Είναι η πρώτη φορά που η Κύπρος εκδίδει ομόλογο δεκαπενταετούς διάρκειας και στόχος της Λευκωσίας είναι με το ποσό που θα αντλήσει από την αγορά να χρηματοδοτήσει υφιστάμενο ομόλογο που ωριμάζει, αλλά και να αποπληρώσει μέρος του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε συμφωνήσει με τη Ρωσία στα τέλη του 2011. Η πολύ υψηλή ζήτηση για το κυπριακό δεκαπενταετές ομόλογο δείχνει πως υπάρχει πληθώρα επενδυτών οι οποίοι είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας από χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση που δεν βρίσκεται στην ανώτατη βαθμίδα, κυνηγώντας υψηλότερες αποδόσεις. «Εκαναν όλα όσα έπρεπε να κάνουν και τώρα βρίσκονται και πάλι στον σωστό δρόμο. Δεν δανείζει κανείς χρήματα για 15 χρόνια με spread που είναι σχετικά μικρό σε σύγκριση με το πού βρίσκεται (το επιτόκιο) του δεκαετούς ομολόγου χωρίς να έχει εμπιστοσύνη στην οικονομία», πρόσθεσε τραπεζίτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Moody’s εξακολουθεί να μην περιλαμβάνει τα κυπριακά κρατικά ομόλογα στην επενδυτική βαθμίδα. «Βρισκόμαστε σε περιβάλλον όπου οι επενδυτές έχουν διάθεση να αναλάβουν ρίσκο και αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις», σχολίασε στο IFR News τραπεζίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή