«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. «Βαλκανική άνοιξη» χαρακτηρίζουν πολιτικοί αναλυτές της περιοχής τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών σε πρωτεύουσες όπως το Βελιγράδι, τα Τίρανα και η Ποντγκόριτσα. Η φράση γεννήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά στο Twitter, όπου χρήστες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η άνοιξη των Βαλκανίων καθυστέρησε 20 χρόνια. «Δύο δεκαετίες εν αναμονή της ένταξης στην Ε.Ε. είναι πολύς χρόνος», σχολίασε χαρακτηριστικά χρήστης. «Οσοι δεν έφυγαν από τις χώρες τους θεωρούν πλέον τις τοπικές πολιτικές ηγεσίες εμπόδιο», επισήμανε έτερος χρήστης.

Στην Αλβανία χιλιάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στις κινητοποιήσεις εναντίον του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, απαιτώντας την παραίτησή του και διεκδικώντας πρόωρες εκλογές. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ κάλεσαν χθες την αντιπολίτευση της χώρας να αποφύγει τη βία, ενώ ζήτησαν από τους βουλευτές να μην μποϊκοτάρουν τις εργασίες της Βουλής εξαιτίας των φαινομένων διαφθοράς.

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο-1

To στιγμιότυπο είναι από τη μαζική διαδήλωση πολιτών στο Βελιγράδι, το Σαββατοκύριακο. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις σε Σερβία, Αλβανία και Μαυροβούνιο απηχούν τη δυσαρέσκεια χιλιάδων πολιτών για την αδυναμία των κυβερνήσεών τους να εκσυγχρονιστούν, παρουσιάζοντας τις γνωστές παθογένειες, με κυρίαρχη τη διαφθορά. Πολλοί αναλυτές φθάνουν στο σημείο να κάνουν λόγο για «βαλκανική άνοιξη».

Λίγες ώρες νωρίτερα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες ακτιβιστές, ζητώντας και εκείνοι με τη σειρά τους τις παραιτήσεις του προέδρου Μίλο Τζουγκάνοβιτς και του γενικού εισαγγελέα για το οργανωμένο έγκλημα. Την ίδια στιγμή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία για ενδέκατη συνεχή φορά στο Βελιγράδι, με κεντρικό σύνθημα την παραίτηση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της κυβέρνησης του σερβικού προοδευτικού κόμματος.

Παράλληλα, μαίνεται η κρίση στις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, αφού ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι απέρριψε κάθε συζήτηση για αλλαγή των συνόρων που θα οδηγούσε στη δημιουργία εθνικών κρατών. «Η διαίρεση με βάση τα εθνικά κριτήρια δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο», τόνισε ο Χαραντινάι σε συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Σερβίας, Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή