Χαμηλοί τόνοι και επαγρύπνηση από την Αθήνα για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Χαμηλοί τόνοι και επαγρύπνηση από την Αθήνα για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ψυχραιμία αλλά και ετοιμότητα παρακολουθεί η Αθήνα την τουρκική αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία άρχισε επισήμως χθες και έχει διαφημιστεί ποικιλοτρόπως τις τελευταίες εβδομάδες. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ συνιστώνται χαμηλοί τόνοι, ωστόσο επισημαίνεται ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) παρακολουθούν με τα μέσα που διαθέτουν την κινητικότητα, η οποία έως αυτή τη στιγμή δεν ξεφεύγει από τα συνήθη όρια. Πριν από τη φετινή εμφάνιση της «Γαλάζιας Πατρίδας» («Mavi Vatan»), στη θέση της διεξάγονταν άλλες ασκήσεις (όπως η «Deniz Kurdu» ή η «Beyaz Firtina»), στηριγμένες σε παρόμοια σενάρια.

Οπως έχει ήδη αναδείξει η «Κ» από την αρχή του χρόνου, η «Γαλάζια Πατρίδα» είναι σημαντική για τους Τούρκους κυρίως ως μέρος μιας γενικότερης αντίληψης για τη χώρα, η οποία έχει τη δυνατότητα να προβάλει ισχύ στον θαλάσσιο χώρο που την περιβάλλει. Υπενθυμίζεται ότι πολύ πριν από τη μετάβαση στο πεδίο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και των ασκήσεων, η «Γαλάζια Πατρίδα» εργαλειοποιήθηκε από τον ίδιο των υπουργό Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, άλλωστε, ανήκει στην τριανδρία των στρατιωτικών που προ πενταετίας υποστήριξαν εναργώς την ατζέντα μετατροπής της χώρας στην κύρια ναυτική δύναμη της περιοχής.

Χθες, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» αποτυπώθηκαν σχετικές απόψεις σε εκτενές άρθρο γραμμένο από τον αμυντικό αναλυτή του Κέντρου Οικονομικών και Εξωτερικής Πολιτικής Τσαν Κασάπογλου, ακριβώς με αφορμή την ημέρα έναρξης της «Γαλάζιας Πατρίδας». Δεν πρόκειται για άσκηση, τονίζει, αλλά για την προώθηση της πολιτικο-στρατιωτικής ατζέντας της Αγκυρας για την επόμενη δεκαετία. Η βάση της «Γαλάζιας Πατρίδας» είναι τριμερής, αναφέρει ο αρθρογράφος. Πρώτον, η προβολή ισχύος. Δεύτερον, η πιο ενεργή εμπλοκή των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για την ενέργεια. Και, τρίτον, η διατήρηση της ανοδικής πορείας που έχει τα τελευταία χρόνια η τουρκική αμυντική βιομηχανία, μέσω, προφανώς, της ναυπήγησης νέων ανταγωνιστικών μονάδων.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η κινητικότητα που καταγράφηκε χθες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο ήταν μάλλον περιορισμένη. Ειδικά στο Αιγαίο η κινητικότητα αυτή περιορίστηκε, κατά κύριο λόγο, στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, δίχως να γίνει καν χρήση των περιοχών που η Αγκυρα δεσμεύει για όλη τη διάρκεια του χρόνου, ανεξαρτήτως αν τις χρησιμοποιεί ή όχι. Η άσκηση, βέβαια, ξεκίνησε χθες και, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν προαναγγελθεί από την Αγκυρα, θα διαρκέσει μέχρι και τις 8 Μαρτίου, ένα πλήρες δεκαήμερο.

Αν και δεν είναι απολύτως ευκρινές ποιο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής του τουρκικού στόλου στην άσκηση, είναι απολύτως σαφές ότι θα συμμετάσχουν μονάδες όλων των τύπων (φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι, υποβρύχια), που θα συνεργάζονται και με την αεροπορία. Χθες, μάλιστα, καταγράφηκαν πέντε εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά F-16, παρά τη γενικά περιορισμένη, σε αριθμούς αεροσκαφών και παραβιάσεων, τουρκική κινητικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή