Επιχείρηση MICE *

5' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεδριακές υποδομές δίνουν προστιθέμενη αξία στις ξενοδοχειακές μονάδες, αναβαθμίζοντας το προϊόν τους.

Μία ακόμη επιτυχημένη χρονιά για τον συνεδριακό τουρισμό κατέγραψε σε έκθεσή της η International Congress and Convention Association (ICCA) στον απολογισμό για το 2017, καταγράφοντας τον αριθμό ρεκόρ των 12.558 διεθνών συναντήσεων. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει η ICCA σε ετήσια ανάλυσή της. Δεν είναι τυχαίο που μέχρι το 2023 ο συνεδριακός τουρισμός, ή, όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, MICE, σύμφωνα με μελέτη της Allied Market Research, θα έχει παγκόσμιο τζίρο 1.245 δισ. δολάρια. Οι πόλεις που πρωταγωνιστούν στο παγκόσμιο στερέωμα φιλοξενώντας τα περισσότερα συνέδρια είναι η Βαρκελώνη, το Παρίσι και η Βιέννη στην Ευρώπη, το Χονγκ Κονγκ και η Μπανγκόκ στην Ασία, το Ορλάντο και το Λας Βέγκας στις ΗΠΑ. To ενδιαφέρον είναι πως ο συνεδριακός τουρισμός αποτελεί προσοδοφόρο κομμάτι και της εγχώριας τουριστικής βιομηχανίας.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, έχοντας σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διοργάνωση διασκέψεων, τοποθετήθηκε το 2017 στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της ICCA. Στην ευρωπαϊκή κατηγορία, βρίσκεται στη 15η θέση – ειδικότερα, η Αθήνα στη 17η θέση και η Θεσσαλονίκη στην 53η θέση. Οι βαθμολογίες αυτές θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά εάν δημιουργούνταν επίσημο Εθνικό Μητρώο Συνεδρίων, ώστε να υπάρχουν επίσημα αρχεία συνεδρίων που φιλοξενούνται στη χώρα μας και άρα να είναι περισσότερο εφικτή μια εθνική στρατηγική επί του θέματος. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το αίτημα για ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο, χωρητικότητας άνω των 5.000 ατόμων.

Είναι, όμως, έτοιμα τα ελληνικά ξενοδοχεία να καλύψουν την ανερχόμενη τάση; Επενδύουν σε υποδομές που θα προσελκύσουν τους MICE ταξιδιώτες; Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδριών – HAPCO από́ την ίδρυσή του το 1996 έχει βασικό́ σκοπό́ την εκπροσώπηση των Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, των εταιρειών που εξειδικεύονται στο MICE, καθώς και όλων των συναφών επαγγελμάτων που υποστηρίζουν τη συνεδριακή́ αγορά́ της χώρας μας. Η γενική́ γραμματέας του HAPCO, Σίσσυ Λυγνού, δεν αμφισβητεί τις ξενοδοχειακές υποδομές της χώρας, αλλά τις κρατικές. «Οι υπάρχουσες υποδομές των ελληνικών ξενοδοχείων που προσφέρουν τη δυνατότητα φιλοξενίας διεθνών συνεδρίων είναι εξαιρετικές, αλλά δυστυχώς δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις ανάγκες και τη ζήτηση που συνεχώς αυξάνεται. Οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί που πλέον εκφράζουν την επιθυμία να αναθέσουν το συνέδριό τους στη χώρα μας ζητούν πολλές φορές υποδομές για μεγαλύτερης χωρητικότητας οργανώσεις, τις οποίες συχνά ο προορισμός δεν μπορεί να καλύψει. Οι υποδομές για συνέδρια έως και 1.000 ατόμων είναι επαρκείς και υψηλού επιπέδου, αλλά για άνω των 1.000 συμμετεχόντων οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες».

Επιχείρηση MICE *-1

Life Gallery Athens. (Φωτογραφία: Christos Drazos Photography)

Την ίδια στιγμή, οι εγχώριες συνεδριακές, εταιρικές και εμπορικές ανάγκες (π.χ. παρουσίαση νέου προϊόντος) δεν είναι μη υπολογίσιμες – και τα ξενοδοχεία πόλης το γνωρίζουν. Στο Life Gallery Αthens οι χώροι, ο τεχνολογικός εξοπλισμός και οι προσφερόμενες παροχές συνθέτουν ένα πολυτελές και άνετο περιβάλλον, στο οποίο μπορείς να συνδυάσεις «business and pleasure». «Έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα των εταιρικών εκδηλώσεων και έχουμε διαμορφώσει πέντε διαφορετικού χαρακτήρα και παροχών συνεδριακούς χώρους, προκειμένου να μπορεί ο οργανωτής να επιλέξει αυτόν που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Ένα “κλειστό” επαγγελματικό meeting θα φιλοξενηθεί στην πολυτελή και πριβέ “Βιβλιοθήκη” μας, για ένα μεγάλο εταιρικό συνέδριο (έως 80 ατόμων) θα προτιμηθεί το Agora Conference Room, ενώ το Aperiton, το Avaton και το Fos προσφέρονται για ενδιάμεσου μεγέθους συναντήσεις», λέει η κ. Κατερίνα Μαμιδάκη, Marketing Communications Manager της bluegr Hotels & Resorts.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΕΣ

Η ιδέα των συνεδρίων ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα με τις Δελφικές Αμφικτιονίες. Οι αμφικτιονίες ήταν ένας θρησκευτικός και πολιτικός σύνδεσμος, που δημιουργούνταν με κέντρο τη λατρεία σ’ ένα ιερό από τους κατοίκους των γύρω πόλεων.

Αιώνες μετά, η επιτυχημένη επιλογή ενός τόπου για διεξαγωγή συνεδρίου αποτελεί συνισταμένη πολλών παραγόντων και δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σίγουρα, είναι οι πιο πλήρεις από άποψη υποδομών πόλεις, όμως κάποιες φορές οι συμβολισμοί είναι ισχυρότεροι, π.χ. ένα ιατρικό συνέδριο στο νησί του Ιπποκράτη, την Κω, προσθέτει ιστορική συνέχεια. Από την άλλη, η χιλιομετρική απόσταση και η μεταφορά των συνέδρων θεωρούνται βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη διοργάνωση.

Επιχείρηση MICE *-2

Το Poseidonion Grand Hotel στις Σπέτσες επενδύει στη διοργάνωση συνεδρίων και εταιρικών εκδηλώσεων. (Φωτογραφία:  Adrian Houston)

Οι Σπέτσες φαίνεται να τα έχουν όλα· κοσμοπολίτικος προορισμός, με ιδανικό φυσικό τοπίο, δίπλα στον Πειραιά. Έτσι, το Poseidonion Grand Hotel Spetses, εμβληματικό τοπόσημο του νησιού, επιμένει να επενδύει στις συνεδριακές παροχές. Η κ. Μαρία Στρατή, γενική διευθύντρια του Poseidonion Grand Hotel, εξηγεί γιατί. «Το ξενοδοχείο συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια από την επανέναρξη της λειτουργίας του, σε συνέχεια του απαιτητικού έργου ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου που ολοκληρώθηκε το 2009. Η φιλοξενία και η διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων με business χαρακτήρα αποτελούν όλα αυτά τα χρόνια μέρος των βασικών υπηρεσιών του ξενοδοχείου. Με χώρους συναντήσεων εντός και εκτός ξενοδοχείου, επιλογές εστιατορίων, υπηρεσίες catering και αφοσιωμένη ομάδα διοργάνωσης και συντονισμού εκδηλώσεων, το Ποσειδώνιο έχει τη δυνατότητα να καλύψει κάθε μορφής θεματικό συνέδριο, business event, ακόμα και team building δραστηριότητες ή incentive trips με tailor-made ανάγκες. Αλλά ακόμα και στο “βαρύ” συνέδριο οι σύνεδροι δεν είναι υποχρεωμένοι να κλειστούν σε έναν χώρο, όπως γίνεται συνήθως, παίρνοντας ανάσα μόνο στα ενδιάμεσα coffee breaks. Τους δίνεται πληθώρα δυνατοτήτων μετά τις ομιλίες, όπως ένα γεύμα ή δείπνο στα εστιατόρια του ξενοδοχείου, ένα βραδινό cocktail στο Ciné Titania, καθώς και διοργάνωση δραστηριοτήτων: από ποδηλατάδα με picnic baskets που καταλήγει σε παραλία του νησιού μέχρι και βόλτα με παραδοσιακό καΐκι. Άλλωστε, οι υπηρεσίες αναψυχής αναμφίβολα συμβάλλουν στη βελτιωμένη απόδοση των συνέδρων».

Επιχείρηση MICE *-3

Η εξαιρετική τοποθεσία του Εlatos Resort & Health Club είναι ένα από τα «δυνατά» χαρτιά του.

Η προστιθέμενη αξία που δίνουν σε ένα ξενοδοχείο οι συνεδριακές υποδομές είναι αυταπόδεικτη. Ακόμα κι αν αυτό δεν είναι ένα κλασικό ξενοδοχείο πόλης, όπως το Elatos Resort & Health Club στον Ίταμο Επταλόφου Φωκίδας, το οποίο ποντάρει σε έναν «διαφορετικό» συνεδριακό χαρακτήρα. Σε υψόμετρο 1.300 μ. και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τις χιονοδρομικές πίστες του Παρνασσού, προσφέρεται για exclusive εταιρικές εκδηλώσεις, meetings, team building events, αλλά και για συνέδρια. Τι επιπλέον προσφέρει σε ένα κλασικό ορεινό ξενοδοχείο, όπως το Elatos Resort, το συνεδριακό προφίλ; Η Νένη Καρασταμάτη, υπεύθυνη εταιρικών πωλήσεων, εξηγεί: «Έπειτα από είκοσι και πλέον χρόνια λειτουργίας, το Elatos Resort & Health Club έχει εδραιωθεί ως ένας year-round προορισμός αναψυχής, διατηρώντας ωστόσο ήδη από την αρχή της παρουσίας του στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη και τον συνεδριακό χαρακτήρα του. Αυτό που εμείς εισπράττουμε όλα αυτά τα χρόνια είναι η θερμή ανταπόκριση για τη διεξαγωγή εταιρικών εκδηλώσεων που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα, με την τοποθεσία να αποτελεί στην πραγματικότητα το ίδιο το venue. Το Elatos Resort & Health Club φιλοξενεί κυρίως εκδηλώσεις εταιρειών που στοχεύουν στην καινοτομία και στην εισαγωγή πρωτοπόρων ιδεών στον τομέα τους. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η “αποτοξίνωση” από την τεχνολογία, όπως αυτή επιτυγχάνεται στα corporate events που διοργανώνουμε, μόνο θετικά οφέλη μπορεί να έχει για τους εταιρικούς πελάτες μας».

* Meetings, incentives, conferences and exhibitions

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή