Τα μαγέρικα της Ηλιούπολης

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοτόσουπα και χοιρινός πατσάς ή βελουτέ αρακάς με μέντα; Κόκορας κρασάτος, σαρδέλα στον φούρνο ή γιουβαρλάκια αυγολέμονο; Στην Ηλιούπολη το πρόβλημα δεν είναι αν θα βρούμε να φάμε καλά, αλλά τι θα πρωτοδιαλέξουμε.

Το μάννα

Στο μικρό γωνιακό μαγειρείο, απέναντι από τη στάση μετρό «Ηλιούπολη», μάνα, κόρη και μια βοηθός ετοιμάζουν καθημερινά σπιτικά φαγητά, σαν να τα μαγείρευαν για το σπίτι τους. Σούπες, όσπρια, λαδερά, κοκκινιστά, αυγολέμονα, μακαρονάδες, όλη η γκάμα της σπιτικής κουζίνας περιμένει τους καλομαθημένους πεινασμένους κάθε ηλικίας που τους λείπει η κουζίνα της μαμάς τους. Φρέσκα υλικά της λαϊκής και του χασάπη, αυστηρώς εποχικά, τίμιες μερίδες και πολύ χαμηλές τιμές. Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού: κόκορας κρασάτος, μπακαλιαρόσουπα με ξινό τραχανά, γίγαντες με χωριάτικο λουκάνικο, κοτόσουπα-βάλσαμο και φημισμένοι κεφτέδες. Από τις 5 το απόγευμα και για μία ώρα, μέχρι το κλείσιμο του μαγαζιού, όλες οι μερίδες που έχουν μείνει πωλούνται στα 2,5 ευρώ.

Πύρωνος 4-6, Τ/213-03.00.881. Δευτ.-Παρ.: 12.00-18.00


Τα μαγέρικα της Ηλιούπολης-1

Το συντριβάνι

Άνοιξε το 1978 και είναι από τα παλαιότερα μαγειρεία της Ηλιούπολης, στην κεντρική πλατεία, επιχείρηση οικογενειακή, σοβαρή και σταθερή, στέκι μεγάλων σε ηλικία, που επιμένουν σε ελληνική κουζίνα, αλλά και προτίμηση εργαζομένων. Η δεύτερη γενιά, που έχει αναλάβει πλέον το μαγειρείο, ανανέωσε τον χώρο, μα συνεχίζει το καλό όνομα, με εποχικό φαγητό, καλομαγειρεμένο και με πρώτες ύλες διαλεγμένες μία προς μία από τους ιδιοκτήτες. Σπεσιαλιτέ: αρνάκι φρικασέ, μοσχάρι στιφάδο, τηγανητό συκώτι, γιουβαρλάκια και παστίτσιο, μαγειρέματα δηλαδή απαιτητικά, για καλοφαγάδες, αλλά και πιάτα με ψάρια, όπως ψαρόσουπα, γαύρος ή σαρδέλα στον φούρνο λαδορίγανη, γαλέος ή μπακαλιάρος σκορδαλιά, γόπες στο τηγάνι, μαριδάκι τραγανό. Προσθέστε όσπρια, λαδερά και μακαρονάδες, και το μενού καλύπτει όλα τα γούστα.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης 3 (κεντρική πλατεία), Τ/210-99.15.760 και 210-99.49.571, καθημερινά 11.00-19.00


Τα μαγέρικα της Ηλιούπολης-2

Σπιτική Κουζίνα – Δήμος Ηλιούπολης

Το πρότζεκτ κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας Σπιτική Κουζίνα σε συνεργασία με δήμους της Αττικής είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά από μαγειρεία σε όλο το Λεκανοπέδιο με φαγητό εξαιρετικά οικονομικό, αλλά πολύ καλής ποιότητας. Στην Ηλιούπολη η Σπιτική Κουζίνα λειτουργεί σε δύο χώρους, έναν στο καταπράσινο άλσος στο Δημοτικό Αναψυκτήριο και έναν στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Οι γεύσεις είναι απροσδόκητα καλές για τη χαμηλή τιμή τους, τα υλικά ποιοτικά, τα μαγειρέματα οικεία σαν του σπιτιού μας και οι επιλογές, που αλλάζουν καθημερινά, περιλαμβάνουν πιάτα παραδοσιακά, αλλά και δημιουργικά ή έθνικ, καλοφτιαγμένα και σε χορταστικές μερίδες. Προτιμήσεις μας, η σούπα βελουτέ με αρακά και μέντα, η κις λορέν, οι κεσαντίγιας με κοτόπουλο, ο κόκορας παστιτσάδα, τα μίνι κεμπάπ σχάρας με σος ρεβιθιών.

Μνησικλέους και Ύδρας, εντός άλσους και Διγενή 15, Αγία Μαρίνα, Τ/210-97.34.910, Δευτ.-Σάβ. 11.00-17.00


Τα μαγέρικα της Ηλιούπολης-3

Ο Νίκος

Μαγειρείο-ψησταριά, παμπάλαιο στέκι ξενύχτηδων κάθε ηλικίας. Είναι οικογενειακή ταβέρνα που δεν γεμίζει το μάτι ούτε με την εμφάνιση ούτε με την τοποθεσία της στις ξεχασμένες γειτονιές της Κάτω Ηλιούπολης, αλλά το τι γίνεται στις σχάρες και στις κατσαρόλες της είναι άλλη υπόθεση. Σπεσιαλιτέ τα μαγειρέματα με κρέας που θέλουν τέχνη, εμπειρία και γνώση: βραστό μοσχάρι-αφρός στο στόμα, σπληνάντερο, κοκορέτσι, λεμονάτο, κοκκινιστό και γιουβέτσι. Διάσημος ο πατσάς και το πόδι μαγειρεμένα με τον κλασικό τρόπο και σερβιρισμένα με το σκορδοστούμπι και το μπούκοβό τους – μερακλίδικα πράγματα για παλαιάς κοπής ουρανίσκους. Το σπληνάντερο και το κοκορέτσι ψήνονται στα κάρβουνα (όπως οι μπριζόλες και τα μπιφτέκια) από τον κ. Νίκο, ψήστη με τσαγανό και πείρα πολλών δεκαετιών. Πατάτες κομμένες στο χέρι, τέλεια τηγανισμένες, πυκνό τζατζίκι-φωτιά και καλοτηγανισμένα ορεκτικά, λίγα και καλά.

Κλεάνθους 10, Κάτω Ηλιούπολη, καθημερινά 12:00- 23.00 (Σαββατοκύριακα μέχρι αργά τη νύχτα, για πατσά)

*To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Φεβρουαρίου, τεύχος 154.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή