Αντιπαράθεση για την «ολιγαρκή αφθονία» Τσίπρα

Αντιπαράθεση για την «ολιγαρκή αφθονία» Τσίπρα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στην κόντρα με το Μέγαρο Μαξίμου δίνει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την προτροπή του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη να διαβάσει το βιβλίο του Σερζ Λατούς περί «ολιγαρκούς αφθονίας». Η Πειραιώς ανέγνωσε πράγματι αποσπάσματα από αναφορές του Γάλλου φιλοσόφου, ενώ θύμισε και συγκεκριμένο απόσπασμα συνέντευξης του κ. Λατούς το 2011, όταν προέτρεπε την Ελλάδα να βγει εκτός ευρώ, ενώ επιχειρηματολογούσε υπέρ της αυτονομίας της Κρήτης…

«Ο μόνος δρόμος για μία χώρα είναι να μπορέσει να ασκήσει αυτόνομη νομισματική πολιτική, οπότε τα κράτη-μέλη είναι καταδικασμένα, όπως η Ελλάδα, να ξαναγυρίσει στη δραχμή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λατούς στην εν λόγω συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας παρουσίασε η Μαρία Σπυράκη στο χθεσινό μπρίφινγκ της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Τσίπρας, αφού απέτυχε να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, ανακάλυψε τη λύση περί λιτής αφθονίας, όπου στην πράξη ο πολύς κόσμος θα ζει στη μιζέρια και η πολιτική νομενκλατούρα θα ζει καλά. Θέλουμε μια Ελλάδα με πολίτες που αρκούνται στα λίγα που θα μοιράζει ευκαιριακά το κράτος ή μια Ελλάδα που θα αναπτύσσεται δυναμικά και θα παράγει δουλειές καλά πληρωμένες και εισοδήματα για όλους;» αναρωτήθηκε η κ. Σπυράκη.

Στρατηγικό κενό

Προφανής στόχος της Πειραιώς είναι να καταδείξει το στρατηγικό κενό στο οποίο βρίσκεται ο Αλ. Τσίπρας, αλλά, κυρίως, την απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για το μέλλον της χώρας, καθώς όλα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με την υποτιθέμενη επιδίωξη της κυβέρνησης να προσελκύσει επενδύσεις και να πετύχει ανάπτυξη, για την οποία –έλεγαν στην Πειραιώς– ο πρωθυπουργός δεν έχει κανένα σχέδιο.

Την ίδια ώρα, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, η Πειραιώς θέτει θέμα πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού στα μακεδονικά προϊόντα, ενώ η εκπρόσωπος του κόμματος προχώρησε σε καταγγελία που αφορά τους μακεδονικούς οίνους στη διεθνή έκθεση ProWein, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι «ο μακεδονικός οίνος είναι κατοχυρωμένος προ πολλού ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Η κ. Σπυράκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών άφησε σε εκκρεμότητα για τρία χρόνια το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, των εμπορικών σημάτων και των επωνυμιών για τα προϊόντα της Μακεδονίας και ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ήδη το τίμημα. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη επιχείρηση, της οποίας το αίτημα για τη χρήση του όρου «μακεδονικός» για τα προϊόντα της απορρίφθηκε με αιτιολογία ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδεια της γειτονικής χώρας.

Οσον αφορά την τροπολογία για τις πολλαπλές κάλπες του Μαΐου, που αναμένεται να φέρει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή και για την οποία έγινε άτυπη ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, η Πειραιώς φαίνεται πως είναι αντίθετη στην κατάτμηση εκλογικών τμημάτων προκειμένου να στηθούν «δύο συν δύο κάλπες» στις 26 Μαΐου –δύο για τις δημοτικές και άλλες δύο για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές– και όλα δείχνουν ότι θα επιμείνει σε χωριστή κάλπη για τις ευρωεκλογές, αφού αυτές είναι οι κάλπες εθνικού ενδιαφέροντος.

Σύγκληση επιτροπής Αμυνας

Αίτημα για την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, προκειμένου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να ενημερώσει θεσμικά και με την προβλεπόμενη διαδικασία την επιτροπή για τα αποτελέσματα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, κατέθεσαν οι βουλευτές της Ν.Δ. που μετέχουν στην επιτροπή. Αφορμή για το αίτημα στάθηκε η επίκληση απορρήτου από τον κ. Αποστολάκη στην ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου του τομεάρχη Εθνικής Αμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τα αποτελέσματα της ΕΔΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή