Δίωξη Δούρου για τη Μάνδρα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μία ποινική δίωξη για την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, αυτή τη φορά για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, την εμπλέκει σε εγκληματικές παραλείψεις που κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές. Η δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά την ολοκλήρωση πολύμηνης έρευνας για τα αίτια που προκάλεσαν τη βιβλική καταστροφή στην περιοχή της Μάνδρας, τον Νοέμβριο του 2017, παρασύροντας στον θάνατο 25 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, που σήκωσε το βάρος των ερευνών και της αξιολόγησης ενός τεράστιου υλικού, άσκησε διώξεις, εκτός από την περιφερειάρχη (διώκεται ποινικά και για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι), και σε άλλους από την Περιφέρεια, καθώς και στους τρεις δημάρχους της περιοχής και στους δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, συνολικά σε εννέα άτομα. Η δίωξη αφορά κατηγορίες που περιγράφονται από τον νόμο και τιμωρούνται ως πλημμελήματα, όπως ανθρωποκτονίες από αμέλεια, πλημμύρα από αμέλεια, σωματικές βλάβες από αμέλεια και παραβάσεις καθήκοντος.

Στο εισαγγελικό πόρισμα, το οποίο αριθμεί συνολικά 66 σελίδες, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σωρεία παραλείψεων από την περιφέρεια, τους δήμους και τα δασαρχεία, που επέτειναν τις συνέπειες ενός φυσικού φαινομένου, το οποίο ήταν ασύνηθες, καθώς όγκοι νερού έπεσαν στη συγκεκριμένη περιοχή παρασύροντας, λόγω ελλείψεως έργων, στο πέρασμά τους τα πάντα. Οι παραλείψεις, οι ολιγωρίες, οι πλημμέλειες και η έλλειψη των αναγκαίων έργων, κατά την εισαγγελέα, οδήγησαν στην καταστροφή και στην απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, ενώ οι καταστροφές σε περιουσίες, υποδομές και στην ευρύτερη περιοχή περιγράφονται ως τεράστιες.

Κατά το εισαγγελικό πόρισμα, που αποτιμά το σύνολο μιας ογκώδους δικογραφίας, εντοπίζονται ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία μετέχουν προσωπικά με τις ευθύνες που τους αποδίδονται στην ποινική δίωξη. Κατά σειρά ευθύνης, διώκονται η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, οι δήμαρχοι Μάνδρας, Ελευσίνας και Mεγαρέων, Ιωάννα Κριεκούκη, Γιώργος Τσουκαλάς και Γρηγόρης Σταμούλης αντίστοιχα, και οι δασάρχες Μεγάρων και Αιγάλεω, καθώς και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

«Η απονομή της δικαιοσύνης χρειάζεται υπομονή. Ακόμη και οι αθώοι πρέπει κάποιες φορές να περιμένουν», ήταν η αντίδραση της κ. Δούρου μόλις έγινε γνωστή η δίωξη εις βάρος της. Η ίδια σε ανακοίνωση που εξέδωσε επικαλείται πορίσματα που καταδεικνύουν ότι η περιφέρεια έπραξε τα δέοντα.

Απαλλαγή

Παράλληλα, η εισαγγελική λειτουργός προχώρησε με το πόρισμά της σε απαλλαγή έντεκα ατόμων που είχαν καταμηνυθεί, αλλά δεν προέκυψαν εις βάρος τους στοιχεία για ευθύνη ή για παραλείψεις που να συνετέλεσε στο φονικό αποτέλεσμα της τεράστιας πλημμύρας, ενώ για άλλους πέντε δεν ασκήθηκε δίωξη, διότι αδικήματα που σχετίζονται με πολεοδομικές παραβάσεις είχαν παραγραφεί.

Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, του μεγάλου αριθμού των θανάτων και των ανυπολόγιστων καταστροφών, αν και οι κατηγορίες που αποδίδονται είναι πλημμελήματα, εντούτοις η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή προκειμένου να ακολουθήσει ανάκριση και μάλιστα θα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πολυσέλιδο εισαγγελικό πόρισμα αναδεικνύονται οι παραλείψεις και οι πλημμέλειες που μεγιστοποίησαν την καταστροφή, καθώς καταγράφονται ελλείψεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, πολεοδομικές παραβάσεις, παραλείψεις σε διευθέτηση και οριοθέτηση ρεμάτων και πολλά άλλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή