Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη – Απεγκλωβίστηκαν 18 άτομα (βίντεο – φωτογραφίες)

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη – Απεγκλωβίστηκαν 18 άτομα (βίντεο – φωτογραφίες)

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει την Κρήτη.

Σχεδόν απροσπέλαστος ήταν, νωρίτερα, ο δρόμος από Μάρθα προς Βιάννο, λόγω κατολισθήσεων ενώ μέσα στη Βιάννο, παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού, που περνά μέσα από το χωριό, δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στη διάσωση 18 ανθρώπων που κινδύνευσαν μέσα στα σπίτια τους, από τη στάθμη του νερού που αυξανόταν επικίνδυνα λόγω της έντονης βροχόπτωσης, προχώρησαν άνδρες της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην ευρύτερη περιοχή του Μακρύ Γυαλού, στη Σητεία.

Μέσα σε λίγες ώρες, το σκηνικό που διαμορφώθηκε από τη βροχή, προκάλεσε αγωνία, καθώς οι κλήσεις για απεγκλωβισμούς ήταν συνεχείς.

Τέσσερα παιδιά αρχικά απεγκλωβίστηκαν μέσα από το σπίτι τους, ενώ αμέσως μετά δυο ηλικιωμένοι επιχειρήθηκε επιτυχώς να απεγκλωβιστούν από την οικία τους. Αίσια κατάληξη είχε η επιχείρηση και για μια γυναίκα με ειδικές ανάγκες που είχε εγκλωβιστεί μέσα στο σπίτι της στο Μακρύ Γυαλό και τέσσερις επιπλέον άνθρωποι, που για να σωθούν ανέβηκαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, απ'οπου τους απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη – Απεγκλωβίστηκαν 18 άτομα (βίντεο – φωτογραφίες)-1

Ωστόσο δεν πρόκειται για την μοναδική επιχείρηση απεγκλωβισμού στη συγκεκριμένη περιοχή που «δοκιμάζεται» από την κακοκαιρία.

Νωρίτερα, η πυροσβεστική κλήθηκε να επέμβει και σε άλλες δύο περιπτώσεις. Η μία αφορούσε πάλι τέσσερα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στο σπίτι τους και τελικά οι διασώστες της πυροσβεστικής κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν, ενώ κινδύνευσε και ένας ηλικιωμένος που επίσης απεγκλωβίστηκε.

Στα νότια του νομού Ηρακλείου, ο ποταμός Αναποδάρης υπερχείλισε και μετά το Δεμάτι η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη – Απεγκλωβίστηκαν 18 άτομα (βίντεο – φωτογραφίες)-2

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο δρόμο από Καβούσι προς Σητεία μετά τον Πλάτανο όπως και στο δρόμο Ηρακλείου – Μεσαράς, χωρίς να έχουν κλείσει οι δρόμοι.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη – Απεγκλωβίστηκαν 18 άτομα (βίντεο – φωτογραφίες)-3

Σύμφωνα με το ekriti.gr, φορτηγά είναι ακινητοποιημένα ανάμεσα σε Τουρλωτή – Λάστρος. Στη Ζήρο, πλημμύρισαν χωράφια και πέτρες έχουν πέσει στο οδόστρωμα στον δρόμο προς τον Αθερινόλακκο.

Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία στην Κρήτη – Απεγκλωβίστηκαν 18 άτομα (βίντεο – φωτογραφίες)-4

Στην Ιεράπετρα, οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν φουσκώσει το ποτάμι που περνάει κάτω από την γέφυρα του Μύρτου. Πρόκειται για μία μνημειακή παλιά γέφυρας, η οποία φτιάχτηκε το 1924.

Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν καθώς όπως αναφέρουν, οι πρόχειρες κατασκευές της γέφυρας που επισκευάστηκε πριν από δύο χρόνια έχουν καταστραφεί.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και γεφύρια, συνθέτουν το σκηνικό στον Δήμο Αρχάνων Αστερουσίων στο Ηράκλειο, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν έως τα ξημερώματα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Μανώλης Κοκοσάλης, περιοχές όπως ο Πύργος, ο Χάρακας, τα Σαμανια κ.α έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες.

«Τα συνεργεία μας είναι επι ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα επίθεση του καιρού. Το νερό που έπεσε μέσα σε τέσσερις ώρες έφτασε τα 110 χιλιοστά, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Έχουν πλημμυρίσει γεφύρια και παρά το γεγονός ότι επιχειρούν συνεχώς τα συνεργεία, αφού οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται, το πρόβλημα επαναλαμβάνεται». Ο κ. Κοκοσάλης ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και εφόσον είναι εφικτό να αποφύγουν μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες.

Πηγή / πηγή φωτογραφιών: ekrit.gr, neakriti.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή