«Ανοιξη» στην Αθήνα και στη Νάντη

«Ανοιξη» στην Αθήνα και στη Νάντη

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «Αθηναϊκή άνοιξη» συμβαίνει σε έναν «μοναδικό τόπο». Ετσι μεταφράζεται το γαλλικό «Le lieu Unique» (Λε Λιέ Ουνίκ), το όνομα του χώρου όπου φιλοξενείται από τις 27 Μαρτίου σειρά εκδηλώσεων με επίκεντρο την Αθήνα, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Αυτός ο «Μοναδικός τόπος» στη Νάντη, κατά τη διάρκεια της φετινής άνοιξης, δίνει χώρο στην ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία να ξετυλίξει τη σκέψη και τον προβληματισμό της πάνω στα θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη δυτική κοινωνία.

«Δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη “πύλη εισόδου” για ένα τέτοιο προβληματισμό από την Αθήνα, γι’ αυτό και την πλησιάσαμε», λέει ο διευθυντής του δυναμικού πολιτιστικού πολυχώρου Πατρίκ Μπουσέν, τον οποίο συναντήσαμε στην πόλη του. Η συζήτηση ξεκίνησε στο θαυμάσιο εστιατόριο του «Le lieu Unique» λίγο πριν αρχίσει η ξενάγηση στην εικαστική έκθεση «Tomorrows», που ήδη από το τέλος του Μαρτίου παρουσιάζεται εκεί και αποτελεί, κατά τον Πατρίκ Μπουσέν, «τη ραχοκοκαλιά της “Αθηναϊκής άνοιξης”». Το παλιό εργοστάσιο παρασκευής μπισκότων, η εμβληματική για την πόλη μπισκοτοποιία LU με τα ονομαστά πτι μπερ, ζει πλέον μια δεύτερη ζωή ως εθνικό κέντρο για τις σύγχρονες τέχνες. Πρόκειται για έναν χώρο πολλαπλών αναζητήσεων και σύνθετων ανακαλύψεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της μοντέρνας κουλτούρας, περιλαμβάνοντας εκτός των τεχνών, την αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την ποίηση.

«Εχουμε ευρύ πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουμε πολύ συγκεκριμένη αντίληψη για τα θέματα που παρουσιάζουμε στο κοινό μας. Η προσέγγιση είναι πάντοτε εννοιολογική. Στόχος μας, η παρατήρηση του κόσμου που μας περιβάλλει και η ανάδειξη της οπτικής με την οποία οι καλλιτέχνες αλλά και οι επιστήμονες τον αντιλαμβάνονται. Ενα δεύτερος σημαντικός πυλώνας της δραστηριότητάς μας είναι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο δομείται το μέλλον. Εμείς το ονομάζουμε “εργοστάσιο του μέλλοντος”, κι εδώ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο οι νέες τεχνολογίες. Μέσα από αυτό το πρίσμα, της σφαιρικής κατανόησης της σύγχρονης ζωής στον πλανήτη, φτιάχνουμε ένα ισχυρό δίκτυο με οργανισμούς και θεσμούς παγκοσμίως, φορείς με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες. Επιδιώκουμε συνεργασίες και δημιουργούμε γερούς δεσμούς που καταλήγουν σε ευρείες εκδηλώσεις. Η Αθήνα αποτελεί για εμάς κομβικό σημείο για τη σύγχρονη Ευρώπη και με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση έχουμε συναφείς επιδιώξεις: τον προβληματισμό πάνω στην πολιτικοκοινωνική κατάσταση, την εικαστική δημιουργία, το θέατρο, τον χορό, τη μουσική».

Στην «Αθηναϊκή άνοιξη» της Νάντης συμμετέχουν 4 παραγωγές της Στέγης. Κατ’ αρχάς η έκθεση «Tomorrows»  (έως τις 2 Ιουνίου) που φιλοξενήθηκε το 2017 στη Διπλάρειο, αλλά έχει εμπλουτιστεί με νέα έργα, και περιλαμβάνει τη δουλειά καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και ντιζάινερ που αφηγούνται ιστορίες για πιθανούς αυριανούς κόσμους. Επίσης παρουσιάστηκε σε ένα γεμάτο θέατρο η παράσταση «Ρομπ/Rob» σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά (Onassis Fellow στο πλαίσιο του Onassis Air) – ας σημειώσουμε ότι το έργο θα παρουσιαστεί με τη μορφή αναλογίου τον Μάιο στο Spring Season Festival του Teatro Nazionale di Genova ως ένα από τα 5 πιο ενδιαφέροντα σύγχρονα έργα εκτός Ιταλίας.

Σήμερα στο ίδιο φεστιβάλ, ο Ζαντ Μούλτακα, συνθέτης από τον Λίβανο, δίνει φωνή στον Γκιλγκαμές με ένα μουσικό σύνολο που περιλαμβάνει σημαντικούς σολίστες από την Ελλάδα, τη Μέση Ανατολή και την Ιταλία («Το έπος του Γκιλγκαμές» θα παιχτεί στην Αθήνα στις 19 και 20 Απριλίου). Οσο για το «Ιόν» του Χρήστου Παπαδόπουλου, η παράσταση που επικεντρώνεται στη μικροφυσική της κίνησης, παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στη Στέγη και έκτοτε ταξιδεύει ασταμάτητα σε φεστιβάλ ανά την Ευρώπη συμμετέχοντας στο τέλος Μαρτίου και στην «Αθηναϊκή άνοιξη».

Σε μια εποχή που η ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία δύσκολα ταξιδεύει στο εξωτερικό, η εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τη Στέγη Ωνάση, μέσω του ομώνυμου προγράμματος, δίνει την ευκαιρία στους Ελληνες καλλιτέχνες να μιλήσουν και να ακουστούν δυνατά σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή