Συνεχίζεται η προέλαση του στρατάρχη Χάφταρ στην Τρίπολη

Συνεχίζεται η προέλαση του στρατάρχη Χάφταρ στην Τρίπολη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των θυμάτων από την έφοδο των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Σύμφωνα με τον οργανισμό Υγείας του ΟΗΕ τις τελευταίες μέρες έχουν σκοτωθεί 47 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 181 στη διάρκεια της επιχείρησης ανάκτησης ελέγχου της πρωτεύουσας Τρίπολης από μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Η πλειοψηφία των νεκρών είναι μαχητές ωστόσο υπάρχουν και πληροφορίες ότι δύο γιατροί έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους.

Οι δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ κατέλαβαν νωρίτερα φέτος τον ερημωμένο σε μεγάλο ποσοστό νότο προτού κατευθυνθούν στην Τρίπολη.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σεράτζ προσπαθεί να τους αποκλείσει με τη βοήθεια ένοπλων ομάδων που έχουν φτάσει στην περιοχή από τη Μιζουράτα με φορτηγά τα οποία είναι φορτωμένα με όπλα.

Τα Ηνωμένα Εθνη, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η G7 έχουν απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στο ειρηνευτικό σχέδιο του ΟΗΕ, αλλά μέχρι στιγμής ο Χαφτάρ εμφανίζεται να τους αψηφά.

Νότια της Τρίπολης μια οργάνωση πιστή στο Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε στην πόλη Φουκάχα, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους και παίρνοντας ως ομήρους άλλους προτού αποχωρήσουν από την περιοχή.

Η Φουκάχα ελέγχεται από μαχητές πιστούς στον Χαφτάρ ο οποίος παρουσιάζεται ως «εχθρός» του ισλαμικού εξτρεμισμού αν και θεωρείται από τους αντιπάλους του ως ένας νέος δικτάτορας όπως ο Καντάφι. 

Βομβαρδισμός του αεροδρομίου της Τρίπολης

Το μοναδικό αεροδρόμιο της Τρίπολης που βρισκόταν σε λειτουργία έγινε στόχος χθες Δευτέρα αεροπορικού βομβαρδισμού από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στον Χαλίφα Χάφταρ, καθώς συνεχίζεται η αιματηρή έφοδός τους στην πρωτεύουσα της Λιβύης. Την επίθεση καταδίκασε έντονα ο ΟΗΕ, ο Γενικός Γραμματέας του οποίου Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε νέα έκκληση να σταματήσουν «αμέσως» οι εχθροπραξίες και τα αντιμαχόμενα μέρη να ξαναρχίσουν «διάλογο για να βρεθεί πολιτική λύση».

Από την Πέμπτη, όταν ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης διέταξε τον αυτοανακηρυγμένο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του να προελάσει στην Τρίπολη, μαίνονται μάχες με δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι μάχες έχουν εκτοπίσει μέχρι στιγμής πάνω από 3.400 πολίτες.

Ο ΛΕΣ ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο Μιτίγκα, σε ανατολικό προάστιο της Τρίπολης, που είχε αποτέλεσμα να ανασταλούν αμέσως όλες οι πτήσεις και να εκκενωθούν οι εγκαταστάσεις του, παρότι η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου είδε έναν κρατήρα βάθους ενός μέτρου κοντά σε διάδρομο αποπροσγειώσεων κι ένα παλιό στρατιωτικό ελικόπτερο που υπέστη ζημιές από το πλήγμα.

Ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του ΛΕΣ, διευκρίνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι την επιδρομή διεξήγαγαν ένα αεροσκάφος MiG-23 κι ένα επιθετικό ελικόπτερο.

Πριν καν αναληφθεί η ευθύνη για την επίθεση, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλάμε κατήγγειλε ότι αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο απαγορεύει τις επιθέσεις εναντίον των πολιτικών υποδομών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή