Οικογενειακό δράμα στην Ουάσιγκτον

Οικογενειακό δράμα στην Ουάσιγκτον

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαθέτει όλους τους διαφορετικούς χαρακτήρες και την εκρηκτική δυναμική των σχέσεων για να γίνει ένα επιτυχημένο θεατρικό δράμα: Στην επέτειο των 70 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, η ευρωατλαντική οικογένεια, παλαιά και νεότερα μέλη, επιστρέφει στο σπίτι του αρχηγού της οικογένειας, στην Ουάσιγκτον, για μια γιορτή. Ο πατριάρχης έχει γίνει δύσκολος· τους φιλοξενεί μεν, αλλά δεν εμφανίζεται ο ίδιος. Είναι δυσαρεστημένος με τις συνήθειες των αδελφών του, θεωρεί ότι δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και ο οικογενειακός προϋπολογισμός τού φαίνεται βαρύς. Μάλιστα, κάποιοι έχουν αναπτύξει εμπορικές σχέσεις με τον παλαιό, μεγάλο ανταγωνιστή της οικογένειας, κάποιοι άλλοι τον φλερτάρουν ασύστολα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο κατά τους εορτασμούς της περασμένης εβδομάδας. Κράτησε αποστάσεις από τη γιορτή, αλλά το μήνυμά του το πέρασε ξεκάθαρα ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς. Σε ένα κοινό που περιελάμβανε τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του ΝΑΤΟ, Ευρωπαίους και Αμερικανούς που πιστεύουν και χτίζουν την καριέρα τους γύρω από την Ατλαντική Συμμαχία, ο αντιπρόεδρος έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στη Γερμανία να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για την άμυνα και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία – εμμένοντας στην απαίτηση να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, τόνισε ότι πρέπει να κάνει περισσότερα. Μίλησε επίσης για τις ενστάσεις των ΗΠΑ στον αγωγό Nord Stream 2, καθώς αυξάνει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, κάτι που όπως είπε είναι απαράδεκτο. Και μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας να αντέδρασε διπλωματικά, όμως οι Γερμανοί αναλυτές ήταν λιγότερο ψύχραιμοι. «Δεν μπορώ να δεχθώ να χαρακτηρίζεται η Γερμανία δέσμια της Ρωσίας», τόνισε η συνεργάτις του Brookings, Κόνστανς Στελτζενμίλερ.

Ακόμη πιο έντονη, πάντως, ήταν η προειδοποίηση προς την Τουρκία. Επικρίνοντας την αγορά των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, ο κ. Πενς είπε πως η χώρα πρέπει να διαλέξει: Ή θα παραμείνει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ ή θα την υπονομεύσει, με συνέπειες και για τη δική της ασφάλεια και για την αμυντική βιομηχανία της. Με δεδομένη τη σημασία της Τουρκίας για τη Συμμαχία, ουδείς επιδιώκει την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ. Αλλά, όπως έγραφαν τέσσερις γερουσιαστές χθες στους New York Times, εάν προμηθευθεί τους S-400 θα πρέπει να ξεχάσει τα μαχητικά F-35.

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσπάθησε να απευθυνθεί και στην καρδιά (τις αρχές) και στο μυαλό (το συμφέρον) των ΗΠΑ. Η ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, ενώπιον και των δύο σωμάτων, καταχειροκροτήθηκε. «Είναι ωραίο να έχεις φίλους», επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ – ιδιαίτερα όταν η αμυντική στρατηγική των ΗΠΑ θεωρεί ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο στρατηγικού ανταγωνισμού. Για την ακρίβεια, είναι απαραίτητο. Για τις ΗΠΑ, η επιθετικότητα της Ρωσίας στη γειτονιά της υπογραμμίζει τον εξ Ανατολών κίνδυνο, καθώς άλλωστε και οι νέες απειλές όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ηδη το φάντασμα ενός νέου Ψυχρού Πολέμου πλανάται πάνω μας. Η εξέλιξη του δράματος είναι άδηλη, αλλά η αυλαία μας πέφτει με την παρατήρηση μιας βετεράνου της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής: Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο με τον αντιπρόεδρο Πενς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ σχολίασε: «Και εγώ θέλω οι σύμμαχοί μας να κάνουν περισσότερα, αλλά το βρίσκω πιο αποτελεσματικό στην οικογένειά μου να πείθω και όχι να προσβάλλω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή