Αφιέρωμα Πάσχα: Σποράδες

6' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεθυστικά τοπία, Επιτάφιος για ξενύχτηδες και ευκαιρία για τις πρώτες βουτιές της σεζόν.

1. Για τις ανοιξιάτικες διαδρομές στη φύση

Αφιέρωμα Πάσχα: Σποράδες-1

Τα 25 χαρτογραφημένα μονοπάτια της Σκιάθου προσφέρονται για ανοιξιάτικες πεζοπορίες.

Tην άνοιξη, με όλα τα αγριολούλουδα και τα αρώματα που αναδίδονται, τα καταπράσινα τοπία των Σποράδων είναι μεθυστικά. Τα 25 χαρτογραφημένα μονοπάτια της Σκιάθου είναι πολύ καλά καθαρισμένα και η σήμανσή τους άψογη. Μην παραλείψετε μια πεζοπορία στο Μαγικό Δάσος με τα τεράστια πλατάνια – ορισμένα μετρούν πάνω από μία χιλιετία ζωής. Κάποια έχουν ονόματα όπως Αφροδίτη και Ηρακλής, εμπνευσμένα από τους σχηματισμούς των κορμών τους. Ανάμεσά τους, τρέχουν μικρά ποτάμια και καταρράκτες, και ειδικά αυτή την εποχή τα αηδόνια δεν σιωπούν ποτέ. Για καθοδήγηση απευθυνθείτε στον  Όρτβιν Βίτμαν, τον Γερμανό φυσιολάτρη που έχει αφοσιωθεί στην ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών του νησιού και διοργανώνει πεζοπορίες (τηλ. 6972-705416, hikingskiathos.com), ή συμβουλευτείτε τον οδηγό του Νίκου Μαχαίρα «Ανακαλύψτε τη Σκιάθο περπατώντας».

Αφιέρωμα Πάσχα: Σποράδες-2

Το Μαγικό Δάσος στα βόρεια της Σκιάθου. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Αντίστοιχα, η Σκόπελος μπορεί να μη φημίζεται για τα πασχαλινά της έθιμα, αλλά η πλούσια φύση και ο αυθεντικός χαρακτήρας της είναι αρκετά καλοί λόγοι για να την επιλέξετε. Ο Νορβηγός λάτρης και κάτοικος πλέον της Σκοπέλου Kjell Thovsen έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα skopelosflora.com με τα λουλούδια του νησιού, προτεινόμενη βιβλιογραφία, χάρτη και tips για τον εξερευνητή της ατίθασης σκοπελίτικης φύσης.

2. Για να κάνετε Πάσχα εν πλω

Αφιέρωμα Πάσχα: Σποράδες-3

Εξερευνήστε τις παραλίες των Σποράδων διά θαλάσσης. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Οι Σποράδες διά θαλάσσης είναι απίθανες. Σας περιμένουν παραλίες απρόσιτες από τη στεριά, όπως τα Λαλάρια της Σκιάθου, με το κατάλευκο βότσαλο και τα σμαραγδένια νερά, που συχνά φιγουράρουν στη λίστα με τις πιο όμορφες του κόσμου. Μικρά ακατοίκητα νησάκια, πολλές σπηλιές, αλλά και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, η μεγαλύτερη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στην Ευρώπη. Οι πιο έμπειροι και περιπετειώδεις ιστιοπλόοι μπορούν να επιχειρήσουν –και θα ευχαριστηθούν ίσως περισσότερο– τη φουρτουνιασμένη συχνά πορεία προς τη Σκύρο. Στις υπόλοιπες Σποράδες οι άνεμοι είναι συνήθως ήπιοι, εξασφαλίζοντας άνετο ταξίδι. Κάποιες εταιρείες διοργανώνουν και εκπαιδευτικές εκδρομές, όπως η Escape Way (τηλ. 6972-072674, escapeway.gr) και η Himera Sailing (himera-sailing.gr), από τη Μεγάλη Πέμπτη έως τη Δευτέρα του Πάσχα, με αφετηρία το λιμάνι του Βόλου.

3. Για τις Σκοπελίτισσες Βάγιες

Οι κατάφυτες από πεύκα πλαγιές της Σκοπέλου κρύβουν πολλά ξωκλήσια και μοναστήρια. Ένα από τα πιο κατανυκτικά τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι η Μονή Προδρόμου.

Αφιέρωμα Πάσχα: Σποράδες-4

Τελευταία, η Γλώσσα της Σκοπέλου ανεβαίνει τουριστικά, με νέα μαγαζιά και περισσότερους επισκέπτες. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Τη Μεγάλη Πέμπτη, οι νέοι της Γλώσσας φτιάχνουν έναν ξύλινο σταυρό, τον στολίζουν με βιολέτες και γυρίζουν στα στενά του χωριού, ψάλλοντας το «Χαίρε Πύλη». Τη Μεγάλη Παρασκευή, σε όλες τις εκκλησίες του νησιού γίνεται η αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφουν τα Ευαγγέλια ότι έγινε μετά τη Σταύρωση: μετά την περιφορά του Επιταφίου, κλείνουν οι πόρτες στους ναούς και ψάλλεται το «Άρατε Πύλας». Στην τελευταία στροφή χτυπούν όλοι μαζί μέσα στην εκκλησία ό,τι ξύλο υπάρχει και ο δυνατός θόρυβος αναπαριστά τον σεισμό. Στα μοναστήρια του Τιμίου Προδρόμου και του Ευαγγελισμού η περιφορά του Επιταφίου γίνεται το πρωί. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, οι τέσσερις Επιτάφιοι της Χώρας δημιουργούν με τα φανάρια και τα κεριά αναμμένα μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα στα σοκάκια της. Συναντιούνται στο λιμάνι και έπειτα ο κόσμος ξεχύνεται στις ψαροταβέρνες και στα καταστήματα, που είναι ανοιχτά.

Την Κυριακή του Πάσχα, στο νησί ψήνουν κυρίως κατσίκι – η γίδα Σκοπέλου είναι από τις πιο ονομαστές ελληνικές αυτόχθονες φυλές. Ένα ακόμα ιδιαίτερο έθιμο που διατηρείται τελείται την Κυριακή των Βαΐων: οι Βάγιες –δηλαδή οι αρραβωνιασμένες ή φρεσκοπαντρεμένες κοπέλες– στολίζονται με ένα κόκκινο γαρίφαλο, μια λευκή κορδέλα και ένα χρυσό κόσμημα (παλιά ήταν λίρα), δώρο της πεθεράς τους, που το παραλαμβάνουν από τα χέρια του ιερέα μαζί με τα βάγια. Όλες οι κοπέλες στέκονται μπροστά στο ιερό για να τις θαυμάσουν και να… πουν ποια είναι η ομορφότερη.

4. Για τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στη Σκύρο

Η Σκύρος στέκει πάντα πιο μοναχική, αυτόνομη και απομακρυσμένη από τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος. Ακόμα και η ακτοπλοϊκή της σύνδεση γίνεται μόνο από την Κύμη, σε αντίθεση με τις Βόρειες Σποράδες, που συνδέονται με πολλά λιμάνια της χώρας. Το Πάσχα της είναι ήσυχο και κατανυκτικό, ιδιαίτερα στη Μονή του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου του νησιού, πάνω από τη Χώρα. Η γιορτή του αγίου μεταφέρεται την τρίτη ημέρα του Πάσχα. Αποβραδίς της Δευτέρας, μαζί με τον Μέγα Εσπερινό, ξεκινάει η γιορτή με μουσική και κεράσματα. Σύσσωμο το νησί συναντιέται στο προαύλιο του μοναστηριού.

5. Για τον Επιτάφιο των ξενύχτηδων στη Σκιάθο

Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, τα παιδιά της Σκιάθου φτιάχνουν σταυρούς από καλάμι και δεντρολίβανο και έπειτα τραγουδούν από σπίτι σε σπίτι «…σήμερα μαύρος ουρανός, σήμερα μαύρη μέρα…». Αργότερα πετάνε τους σταυρούς στα κεραμίδια των σπιτιών. Στη Χώρα της Σκιάθου, η περιφορά των Επιταφίων γίνεται ξημερώματα του Μεγάλου Σαββάτου, ακολουθώντας το αγιορείτικο τυπικό. Οι Επιτάφιοι των Τριών Ιεραρχών και της Παναγίας, των δύο ενοριών της Χώρας, συναντιούνται γύρω στις τέσσερις το πρωί και στη συνέχεια ακολουθεί ο ένας τον άλλο στους δρόμους της Σκιάθου.

6. Για το ήσυχο Πάσχα της Αλοννήσου

Αφιέρωμα Πάσχα: Σποράδες-5

Το όμορφο ψαροχώρι του Βότση, στην Αλόννησο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

H Αλόννησος είναι μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να ξεκουραστούν τις ημέρες του Πάσχα σε ένα ήσυχο νησί. Παρότι έχει πολλά όμορφα ξωκλήσια, ο ιερέας είναι ένας και γι’ αυτό όλες οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας πραγματοποιούνται στο Πατητήρι. Την Κυριακή του Πάσχα, οι ντόπιοι βγαίνουν στις εξοχικές τους κατοικίες για να ψήσουν στη σούβλα το παραδοσιακό κατσικάκι. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο, κυρίως διότι το νησί έχει τα δικά του αμνοερίφια. Οι νοικοκυρές έχουν ετοιμάσει χριστόψωμο με ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο και όμορφα «κεντήματα», όπως λένε τα στολίδια από ζύμη. Οι κουραμπιέδες στην Αλόννησο δεν είναι χριστουγεννιάτικο γλυκό, τους φτιάχνουν όλο τον χρόνο και δεν λείπουν ούτε από το πασχαλινό τραπέζι.  Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού γίνεται προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Φέτος, ο άγιος γιορτάζεται τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα και όλοι οι κάτοικοι ανεβαίνουν στο όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στον Γέρακα, για να ψήσουν, να χορέψουν μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και να γιορτάσουν. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι φτιάχνουν ρυζόγαλο από ντόπιο γάλα και το μοιράζουν στον κόσμο.

7. Για εαρινές βουτιές

Αφιέρωμα Πάσχα: Σποράδες-6

Οι Κουκουναριές της Σκιάθου είναι από τις πιο δημοφιλείς οργανωμένες παραλίες των Σποράδων. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Οι παραλίες των Σποράδων είναι η μία καλύτερη από την άλλη και θα βρείτε τα πάντα, από οργανωμένες μέχρι απόμερες μικρές ακτές για όσους θέλουν να κρατήσουν μια αίσθηση ιδιωτικότητας. Mια και το Πάσχα φέτος πέφτει αργά, η εκδρομή στις Σποράδες είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις πρώτες βουτιές της σεζόν. Αν και ακόμη είναι νωρίς για να τσεκάρουμε ποια beach bars θα είναι ανοιχτά, τις πιο οργανωμένες ακτές συγκεντρώνει στη νότια πλευρά της η Σκιάθος, όπως για παράδειγμα τις γνωστές Κουκουναριές. Στη Σκόπελο, ο Αγνώντας έχει και δύο ταβερνάκια και ο Πάνορμος ξαπλώστρες. Στην Αλόννησο, η παραλία του Βότση και ο Ρουσούμ Γιαλός δίπλα στο λιμάνι, η Μηλιά και ο Άγιος Δημήτριος είναι από τις πιο δημοφιλείς. Πολύ όμορφα είναι και στο Κοκκινόκαστρο, στις Σπαρτίνες, παντού βασικά.

8. Για το Πάσχα του Παπαδιαμάντη

Αφιέρωμα Πάσχα: Σποράδες-7

Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στην ομώνυμη οδό της πόλης της Σκιάθου έχει μετατραπεί σε μουσείο. (Φωτογραφία: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΕΡΑΚΟΣ)

Από τις εκδόσεις Εστία κυκλοφορεί η συλλογή «Πασχαλινά διηγήματα» του μεγάλου Σκιαθίτη λογοτέχνη. Οι εραστές της ανάγνωσης μπορείτε πάντα να μυηθείτε στον μικρόκοσμο της Σκιάθου, αλλά και των υπόλοιπων Σποράδων, «ταξιδεύοντας» στις σελίδες του βιβλίου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το πολύ λιτό σπίτι του λειτουργεί σαν μουσείο στην οδό Παπαδιαμάντη της Σκιάθου (τηλ. 24270-23843) και στο ισόγειό του υπάρχει πωλητήριο με βιβλία του. Αξίζει να το επισκεφτείτε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή