Ανησυχία στην Ευρώπη για αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω Εβρου

Ανησυχία στην Ευρώπη για αύξηση των προσφυγικών ροών μέσω Εβρου

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το που «φτερνίστηκε» η Θεσσαλονίκη, ο βαλκανικός προσφυγικός και μεταναστευτικός διάδρομος, από τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία έως τη Βιέννη, «κρυολόγησε». Ο εφιάλτης μιας «νέας Ειδομένης», με αφορμή τη δυναμική αξίωση εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών στη δομή των Διαβατών να τους επιτραπεί η μετάβαση στα σύνορα ώστε να συνεχίσουν για την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, προκάλεσε συναγερμό στις κυβερνήσεις των χωρών της διαδρομής. Η θωρακισμένη με συρματοπλέγματα διάβαση στην Ειδομένη του Κιλκίς τέθηκε υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, ώστε να μην εξέλθει κανείς –μάλλον για λόγους συμβολισμού περισσότερο–, οι αγκαθωτοί φράχτες ενισχύθηκαν στον βαλκανικό διάδρομο, απειλές περί κλεισίματος των συνόρων εκτοξεύθηκαν–, μέχρι και στρατιωτικές δυνάμεις τέθηκαν σε ετοιμότητα. Και μολονότι η ένταση στα Διαβατά εκτονώθηκε και οι «εξεγερμένοι» πρόσφυγες και μετανάστες, αντιλαμβανόμενοι ότι έπεσαν θύματα fake news επέστρεψαν στα κέντρα φιλοξενίας, οι πάντες έχουν πλέον τα βλέμματα στραμμένα στον Εβρο.

Η αλήθεια είναι –και το ξέρουν στην Ευρώπη– ότι η πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στον Εβρο δεν σταματάει ποτέ, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Απλώς, με την πτώση της στάθμης των υδάτων την άνοιξη και το καλοκαίρι, η διέλευση γίνεται ευκολότερη σε σχέση με τις περιόδους που το ποτάμι είναι φουσκωμένο, οπότε σημειώνονται συχνά τραγωδίες με βάρκες που παρασύρονται από τα νερά και αναποδογυρίζουν. Ακριβής εικόνα για το πόσοι διαβαίνουν τον Εβρο και φτάνουν με τη βοήθεια κυκλωμάτων στα ενδότερα δεν υπάρχει στις Αρχές. Εκτιμάται πως «πρέπει να είναι πολλοί», αν κρίνει κανείς από τις συλλήψεις της συνοριοφυλακής, δίχως να υπολογίζονται εκείνοι που κρύβονται περιμένοντας να περάσουν κρυφά τα σύνορα και να φτάσουν κάπου στην Κεντρική ή τη Βόρεια Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. εντός του πρώτου τριμήνου του 2019 συνελήφθησαν στη μεθόριο του Εβρου 2.622 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 8.407 το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018. «Αν πιάστηκαν τόσοι μπορούμε να υποθέσουμε ότι αρκετοί άλλοι, ίσως και περισσότεροι, κατάφεραν να διαβούν αθέατοι. Δεν εξηγείται αλλιώς η αυξανόμενη παρουσία τους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», είπε στην «Κ» πηγή της συνοριοφυλακής με μακρόχρονη υπηρεσία στη μεθόριο του Εβρου.

Ο ίδιος τονίζει ότι «οι ροές εμφανίζουν αυξομειώσεις και εμείς βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα. Πληροφορίες για μεγάλη κινητικότητα δεν υπάρχουν, αυτά που κυκλοφορούν είναι κακόβουλες φήμες. Υπάρχουν πίσω από εμάς, στο τουρκικό έδαφος, δύο κέντρα φιλοξενίας, ένα στην Κεσσάνη και ένα στην Αδριανούπολη, αλλά εκεί είναι ελεγχόμενα τα πράγματα. Τώρα, εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να μας πιέσει στέλνοντας ανθρώπινα ποτάμια στα σύνορα, αυτό είναι άλλο, πολιτικό και διακρατικό ζήτημα», πρόσθεσε και αναφερόμενος στον φράχτη της Ορεστιάδας εξήρε την αποτελεσματικότητά του, καθώς όπως είπε «από εκεί δεν περνάει κανείς». Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «λίγοι είναι πλέον οι πρόσφυγες από αυτούς που καταφθάνουν. Η πλειονότητα είναι παράτυποι μετανάστες από μη εμπόλεμες περιοχές». 

Ο Νίκος Ράγκος είναι περιφερειακός συντονιστής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ηπειρο, όπου στις εκεί δομές φιλοξενούνται 9.500 άτομα, 3.500 σε ξενοδοχεία, και 6.000 περιμένοντας να λάβουν, οι περισσότεροι, καθεστώς πολιτικού ασύλου και άλλοι να φύγουν για την Ευρώπη προς επανένωση με τις οικογένειές τους. «Κάθε χρόνο έχουμε προσαυξήσεις, ειδικά τέτοια εποχή που αρχίζει ο καιρός να καλυτερεύει. Μπορεί ο Εβρος να φαίνεται ως το τρωτό σημείο, αλλά μπαίνουν κάποιοι και από τα νησιά. Χρειάζεται να διαχειριστούμε το όλο θέμα με ψυχραιμία», τόνισε στην «Κ».

Μνήμες Ειδομένης

Και αν οι δικοί μας, προεξάρχοντος του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, έσπευσαν να καθησυχάσουν για την «έκρηξη» στα Διαβατά χαρακτηρίζοντάς τη μεμονωμένο γεγονός χωρίς συνέχεια, η εικόνα από τις συμπλοκές με την αστυνομία που έκανε τον γύρο του κόσμου προκάλεσε μίνι πανικό στον βαλκανικό διάδρομο και στην Ευρώπη γενικότερα. Οι μνήμες από την Ειδομένη δεν έχουν εξανεμιστεί και οι άθλιες, όπως τις χαρακτηρίζει ο διεθνής Τύπος, συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, σε συνδυασμό με τον διακαή πόθο τους να φύγουν για την Ευρώπη, αποτελούν, κατά τους ανησυχούντες Ευρωπαίους, πρώτης τάξεως εύφλεκτη ύλη για την πρόκληση ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

Η Βουλγαρία, με αφορμή τα γεγονότα στα Διαβατά, η οποία έχει εγκαταστήσει αγκαθωτό φράχτη διακοσίων χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Τουρκία, έλαβε έκτακτα μέτρα στη μεθόριο με την Ελλάδα ενισχύοντας την αστυνόμευση ιδίως στην κοιλάδα του Στρυμόνα, στον Προμαχώνα, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του είναι έτοιμες να στείλουν μέχρι και 3.000 άντρες του στρατού στα σύνορα. Οι Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας ενίσχυσαν τη φρουρά στον σιδερένιο φράχτη στην Ειδομένη, την οποία η ελληνική αστυνομία έσπευσε να αποκλείσει από τη δική μας πλευρά, ενώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις ροές, ο πρωθυπουργός της Ντένις Ζβίζντιτς δήλωσε πως η χώρα του θα αναγκαστεί να κλείσει τα ανατολικά σύνορά της εάν υπάρξει νέο κύμα μεταναστών από την Ελλάδα και παραμείνουν κλειστά τα σύνορα των χωρών της Ε.Ε. 

Αλλά και η Αυστρία, με αφορμή τα Διαβατά, ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει τους συνοριακούς ελέγχους με τους εταίρους της στην Ε.Ε., Ουγγαρία και Σλοβενία, τουλάχιστον μέχρι τον Νοέμβριο, καθώς όπως επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της, Χέρμπερτ Κικλ, αναμένει «αύξηση του αριθμού των μεταναστών μέσω της αποκαλούμενης βαλκανικής διαδρομής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή