Το Κονκλάβιο (14/04/19)

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους ξενύχτησε…

Ε ναι, λοιπόν. Δεν ξενυχτάει μόνο η Ελλάδα τους Ευρωπαίους. Ηρθε και η ώρα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μαθαίνω ότι… ψιλοεκνεύρισε τους ομολόγους του το βράδυ της Τετάρτης στην έκτακτη Σύνοδο για το Brexit. Δεν ήταν τόσο το γεγονός ότι επέμεινε να μη δοθεί παράταση πέραν της 30ής Ιουνίου στους Βρετανούς. Είναι ότι το «κούρασε». Ηταν γύρω στα μεσάνυχτα, όταν όλοι είχαν καταλάβει ότι η Σύνοδος τελείωνε και κατέληγε στην απόφαση να δοθεί μακρά παράταση στους Βρετανούς. Ο Μακρόν, όμως, άνοιξε νέο κύκλο συζήτησης, επέμενε στα περί ανάγκης ευρωπαϊκής «Αναγέννησης» (sic) και τελικά χρειάστηκαν ακόμη δύο ώρες για να καταλήξουν σε απόφαση. Ολα τελείωσαν στις 4 τα ξημερώματα.

Το «παζάρι» της επόμενης μέρας

Δεδομένου ότι φαίνεται πως οι Βρετανοί θα κάνουν ευρωεκλογές, έχει αρχίσει ήδη η γκρίνια περί αλλοίωσης της σύνθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς αυτό θα σημαίνει 73 Βρετανούς, τους οποίους δεν υπολόγιζε κανένας στο «παζάρι» της επόμενης μέρας. Και τους οποίους είναι σαφές ότι ο Μακρόν δεν ήθελε με τίποτα.

Υποψιάζομαι ότι, διαισθανόμενος το επερχόμενο χάος, ο Γιούνκερ πέταξε κάτι του τύπου «ελπίζω να έχουν τελειώσει όλα μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου, γιατί εγώ θα πρέπει να φύγω σαν τη Σταχτοπούτα». Τότε λήγει η θητεία της Επιτροπής. Αλλά όλοι συζητούν ότι θα χρειαστεί κι άλλη παράταση στο Brexit κι ότι ίσως ο Γιούνκερ παραμείνει μεταβατικά για ένα διάστημα. Πηγή μου στις Βρυξέλλες, πάντως, με ενημέρωσε ότι οι γραφειοκράτες και τα επιτελεία των επιτρόπων ήδη παρατείνουν τα συμβόλαιά τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Τι είδαν οι πράκτορες

Ιδιαίτερα διεισδυτικός παρατηρητής μου που διάβασε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Reuters πρόσεξε ότι στο κείμενο της συνέντευξης οι δημοσιογράφοι –ομολογουμένως παρατηρητικοί σαν πράκτορες– διαπίστωσαν ότι στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στο Μοσχάτο ξεχωρίζουν πίνακες, βιβλία του πατέρα του, ένα καράβι που φέρει το όνομα «Ηγεσία» και… ένα λούτρινο λιοντάρι. Οχι, ο Μητσοτάκης δεν είναι Λέων. Μαθαίνω, όμως, ότι το περίεργο διακοσμητικό είναι δώρο καλού του φίλου και συνδέεται με τις παιδικές αναμνήσεις του Κυριάκου.

Μυστράς και Σούδα 

Πέντε ολόκληρες ημέρες ακούω ότι θα μείνει στην Αθήνα ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, αφού προηγουμένως κάνει tour d’horizon στην Κύπρο. Το πρόγραμμά του –έρχεται στις 19 και θα φύγει στις 24 Απριλίου– περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με παράγοντες του ΥΠΕΞ, ένα μεγάλο δείπνο και όχι μόνο. Οχι, δεν θα κάνει μόνο συναντήσεις όλες αυτές τις μέρες. Ακούω ότι δεν αποκλείεται να επισκεφθεί τον Μυστρά. Το καλύτερο, όμως, σας το κράτησα για το τέλος: μαθαίνω ότι εξετάζεται η σκέψη να επισκεφθεί και τη βάση της Σούδας. 

Διαβεβαιώσεις και Πεκίνο 

Τι γύρευε ο Αλέξης Τσίπρας με τους Κινέζους στο Ντουμπρόβνικ; Δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι, μετά το φιάσκο με την Cosco, εξελίσσεται επιχείρηση επαναπροσέγγισης των Κινέζων. Πάντως, η επίσκεψη Τσίπρα στη σύνοδο των 16+1 και η απόφαση να ενταχθεί η Ελλάδα στην πρωτοβουλία ως 17ο μέλος έγιναν σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες. Θυμίζω, εξάλλου, ότι η πρόσφατη σύνοδος Ε.Ε. – Κίνας και η συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν – Γιούνκερ – Σι κατέληξε σε ευρωκινεζικό έρωτα. Βέβαια, επειδή ο φόβος φυλάει τα έρμα, έμαθα ότι οι Ευρωπαίοι ζήτησαν και έλαβαν από Κινέζους και συμμετέχοντες ρητές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προχωρήσουν σε «διαίρει και βασίλευε». Αντίστοιχα μηνύματα έχουν στείλει και στους Ιταλούς. Ο Τσίπρας, πάντως, θα πάει στο Πεκίνο στο τέλος Απριλίου.

…εις την Δύσιν

Την τιμητική της έχει η Πρώτη Σερρών: μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη ήταν η σειρά του Τζέφρεϊ Πάιατ να ξεναγηθεί στο πατρικό του Κων. Καραμανλή, όπου τον υποδέχθηκε ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής. Ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι απήλαυσε τη συζήτηση για τη θέση της Ελλάδας στη Δύση. Πιο ενδιαφέροντα θεωρώ όσα έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Είναι τιμή μου που επισκέπτομαι τη γενέτειρα ενός “γίγαντα” της ελληνικής πολιτικής, που έκανε τόσο πολλά για να ισχυροποιήσει τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην ευρωατλαντική μας κοινότητα… Και αποτελεί πάντα χαρά να βρίσκομαι στη Μακεδονία!». Το τελευταίο δεν πέρασε απαρατήρητο. 

Παρουσιάζει πρόγραμμα 

Το πρόγραμμά του παρουσιάζει το απόγευμα της Τετάρτης ο Κώστας Μπακογιάννης. Το ενδιαφέρον είναι ότι θα το κάνει σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών. Μάλιστα, από το επιτελείο του μου θύμιζαν ότι είναι η τρίτη μεγάλη πολιτική εκδήλωση που οργανώνει ο Μπακογιάννης, σε αντίθεση με τους συνυποψηφίους του. Σας ενημερώνω ότι θα κάνει και τέταρτη, λίγο πριν από τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή