To θριαμβευτικό tweet Τραμπ για το αθωωτικό πόρισμα Μάλερ: Game Over

To θριαμβευτικό tweet Τραμπ για το αθωωτικό πόρισμα Μάλερ: Game Over

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία θριαμβευτική ανάρτηση στο Twiiter ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε το αθωωτικό πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, σύμφωνα με το οποίο δεν διαπιστώθηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ή στελέχη του επιτελείου του συνεργάστηκαν με τη Ρωσία στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η επίμαχη έκθεση Μάλερ δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ενώ πριν την δημοσιοποιήση, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ, δήλωσε ότι από την έρευνα «δεν διαπιστώθηκε ότι στελέχη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ συνωμότησαν ή συντονίστηκαν με τη ρωσική κυβέρνηση στις ενέργειες ανάμειξής της στις εκλογές».

«Καμία Συνωμοσία, Καμία Παρακώλυση. Για τους εχθρούς μας και την πιο ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών: Το παιχνίδι τελείωσε (game over)» τουίταρε ο αμερικανός πρόεδρος, με μία φωτογραφία εμπνευσμένη από το Game of Thrones.

 

Μάλιστα, σε προηγούμενη ανάρτησή του , ο Τραμπ έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη πολιτική απάτη όλων των εποχών» με «εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους βρώμικους αστυνομικούς και τους  Δημοκρατικούς».

Σύμφωνα με τον Μπαρ, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος «δεν ενήργησε» προκειμένου να εμποδίσει την έρευνα για τη Ρωσία. «Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κι εγώ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία που συνέλεξε ο ειδικός εισαγγελέας δεν είναι επαρκή ώστε να καθοριστεί ότι ο πρόεδρος διέπραξε το αδίκημα της παρακώλυσης της δικαιοσύνης».

Στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα την πολυαναμενόμενη έκθεση Μάλερ. Το κείμενο αυτό, έκτασης 400 σελίδων, περιέχει τα συμπεράσματα της έρευνας που κράτησε 22 μήνες και έριξε βαριά σκιά στους πρώτους μήνες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Από το έγγραφο έχουν αφαιρεθεί «ευαίσθητες» λεπτομέρειες από τις οποίες θα μπορούσε να αποκαλυφθεί η ταυτότητα μαρτύρων, καθώς και δεδομένα που πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.

Ωστόσο, επικριτές της κυβέρνησης τονίζουν ότι η τελική έκθεση για την έρευνα δόθηκε στην δημοσιότητα με περικοπές πλήθους λεπτομερειών, που κινδυνεύει να στερήσει την αμερικανική κοινή γνώμη από ουσιαστική πληροφόρηση. 

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και την Γερουσία κάλεσαν τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μάλερ να δώσει δημόσια κατάθεση για την έρευνά του ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ επέκριναν τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ για την σύνταξη μίας «μεροληπτικής» περίληψης και για την συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από την δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας.

«Πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη του κοινού ως προς την διαχείριση της έρευνας είναι ο ίδιος ο Ειδικός Ανακριτής Μάλερ να καταθέσει δημόσια στην Βουλή και τη Γερουσία το συντομότερο δυνατόν», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση Πελόζι και Σούμερ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή