Στο δικαστήριο, σήμερα, η υπόθεση «Πυθία»

Στο δικαστήριο, σήμερα, η υπόθεση «Πυθία»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπόθεση «Πυθία», η οποία αφορούσε καταγγελίες για σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πρόκειται να φθάσει –σήμερα Παρασκευή– σε δίκη, ύστερα από δικαστικές έρευνες που κράτησαν μεγάλο διάστημα, ενώ αποκαλύψεις σε μερίδα του Τύπου χθες κάνουν λόγο «για ανύπαρκτο σχέδιο», σύμφωνα με έγγραφα της ΕΥΠ, τα οποία ήρθαν στο φως. Δίκη, πάντως, χωρίς κατηγορούμενο, καθώς από τις πολύχρονες έρευνες της Δικαιοσύνης δεν εντοπίστηκε κάποιος με το όνομα William B, που εφέρετο ως εμπλεκόμενος στο εν λόγω σχέδιο.

Η υπόθεση απασχόλησε τον ανακριτή Δημήτριο Φούκα για μήνες, ο οποίος έφθασε να διατυπώσει πόρισμα αποδεχόμενος ότι υπήρξε σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, που σχετιζόταν με τις επιδιώξεις ξένων κύκλων εξαιτίας της ασκούμενης, τότε, πολιτικής, ειδικά σε θέματα όπως οι σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, με βάση διαβαθμισμένο έγγραφο της ΕΥΠ, που είδε το φως της δημοσιότητας στις εφημερίδες «Νέα» και «Εφημερίδα των Συντακτών», και έχει αποστείλει ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης προς τους αρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, Μ. Καλογήρου και Ολγα Γεροβασίλη, προς τον πρόεδρο και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Β. Πέππα και Ξ. Δημητρίου, καθώς και προς τους προϊσταμένους του Εφετείου Αθηνών και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, η λεγόμενη υπόθεση «Πυθία» ουδέποτε υπήρξε ως πραγματικό σενάριο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, στο εν λόγω έγγραφο, ο κ. Ρουμπάτης κάνει ειδική αναφορά σε ένα τρίτο ειδικό πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ, «το υπ’ αριθμόν 509 της 17ης Μαρτίου 2009, το οποίο είχε αποσταλεί εκείνη την εποχή στον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλο και Χρ. Μαρκογιαννάκη και με το οποίο ο τότε διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Ι. Κοραντής ανέφερε στους προαναφερομένους ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ένδειξη ότι είχε σχεδιαστεί η δολοφονία του κ. Καραμανλή».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το απόρρητο έγγραφο, με τον χαρακτηρισμό «Ακρως Απόρρητον» και «Ειδικού Χειρισμού», ανέφερε: «Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας γνωρίζουμε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε η υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής (που παρείχε τις πληροφορίες για την “Πυθία”), ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρους των παρασχεθεισών πληροφοριών» και «κατόπιν τούτου, εκτιμάται ότι τουλάχιστον από πλευράς του Ρώσου αξιωματούχου, ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό, επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των κρατικών αρχών της χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή