Εκλογικά διλήμματα από Τσίπρα ενόψει της ευρωκάλπης

Εκλογικά διλήμματα από Τσίπρα ενόψει της ευρωκάλπης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείγμα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έδωσε χθες από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του περιέγραψε σαφώς το δίπολο των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων κλιμακώνοντας την επίθεση στο πρόσωπο του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας το δίλημμα «με την Ελλάδα των ελίτ ή με την Ελλάδα των πολλών». «Είναι ένας από αυτούς. Δεν μπορεί να κοροϊδέψει κανέναν. Ενας άνθρωπος φτιαγμένος από τα τζάκια, ταγμένος για τα τζάκια και την ολιγαρχία», ήταν η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα για τον κ. Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός άλλωστε θέτοντας σειρά από «ταξικά» διλήμματα, θέλησε και πάλι να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, ταυτίζοντας τον αντίπαλό του με την ανώτερη οικονομικά τάξη.

Κατά τα λοιπά, όπως είχε ήδη ειπωθεί στην τελευταία συνεδρίαση της εκλογικής επιτροπής της «Προοδευτικής Συμμαχίας», ο κ. Τσίπρας εστίασε σε δύο βασικούς άξονες:

Πρώτον, στην οικονομία. Με συνεχή αντιπαραβολή του πριν –«παραλάβαμε μια χώρα με 4 εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας, με 1,5 εκατομμύριο ανέργους, με 65 δισ. μέτρα λιτότητας»– με το σήμερα –«περάσαμε από την καχεξία και τα ελλείμματα των Ταμείων, στον πλεονασματικό ΕΦΚΑ, πάνω από 600.000 συνταξιούχοι έχουν αύξηση στις συντάξεις τους, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%»– έφερε την οικονομία στην κορυφή της ατζέντας.

Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας εστίασε στη νέα γενιά ψηφοφόρων, που αποτελεί και κεντρική εντολή προς όλα τα στελέχη. Το τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στη νέα γενιά. «Το δέντρο της Ελλάδας δεν λύγισε στις θύελλες γιατί το κράτησαν αυτοί που την έζησαν στα πιο δύσκολα χρόνια. Σήμερα όμως τον λόγο τον έχουν οι επόμενοι. Οι Eλληνες και οι Ελληνίδες του 21ου αιώνα», υποστήριξε καλώντας τους «17άρηδες» που ψηφίζουν για πρώτη φορά στις 26 Μαΐου να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να κρίνουν για το μέλλον τους. «Θα βρουν εκείνοι τις απαντήσεις. Δεν θα τις υποδείξει κανένας», συμπλήρωσε, θέλοντας να αποτρέψει τη νέα γενιά ψηφοφόρων να ακολουθήσει τις μεγαλύτερες, όπου η Ν.Δ. διευρύνει τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν των δύο παραπάνω αξόνων, που δίνουν τον τόνο της προεκλογικής περιόδου, αξιοσημείωτη από την ομιλία του πρωθυπουργού είναι και η σαφής προσπάθεια «αναβίωσης» της κόντρας με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, επαναφέροντας ένα δίπολο που ήταν στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης το 2015. Με δεδομένο μάλιστα πως βρισκόταν στην «έδρα» του κ. Σαμαρά, τη Μεσσηνία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε δις στον πρώην πρωθυπουργό, με τη σημαντικότερη αιχμή να είναι η εξής: «Ο συντοπίτης σας, ο κ. Σαμαράς, αμέλησε (σ.σ. τη Μεσσηνία) γιατί ήταν απασχολημένος με το να οργανώνει την αριστερή παρένθεση και τη χρηματοπιστωτική ασφυξία της χώρας». Οσον αφορά τον κ. Βενιζέλο, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε πως είναι τιμή «να μας απειλεί ο άνθρωπος που έφτιαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών». Τέλος, δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως ο κ. Τσίπρας για ακόμη μία ομιλία αναφερόταν σταθερά στην «Προοδευτική Συμμαχία», που έχει «αντικαταστήσει» πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή