Μια εκδήλωση για τον σπουδαίο Γιόζεφ Μπόις στην Αθήνα

Μια εκδήλωση για τον σπουδαίο Γιόζεφ Μπόις στην Αθήνα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eίναι σπουδαία υπόθεση να γνωρίζεις και να συναναστρέφεσαι πρωτοπόρους ανθρώπους. Μορφές επιδραστικές που αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη στην πορεία τους. Τέτοια ήταν η προσωπικότητα του Γερμανού καλλιτέχνη Γιόζεφ Μπόις (1921-1986), ο οποίος έφερε κοσμογονικές αλλαγές στη μεταπολεμική εικαστική δημιουργία αλλά και στην περί της τέχνης αντίληψη. Μία από τις πολύτιμες συνοδοιπόρους του, υπήρξε η Ελληνίδα Ρέα Thönges-Στριγγάρη, δρ Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας. Γεννημένη στην Αθήνα το 1934, με διαπρεπείς σπουδές στη Γερμανία, πρωτοσυναντήθηκε με τον Μπόις το 1972 και έκτοτε έκαναν διάφορα πνευματικά και καλλιτεχνικά εγχειρήματα μαζί. Εχει συγγράψει ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για τον καλλιτέχνη με τίτλο «Η επανάσταση είμαστε εμείς» (εκδόσεις Πατάκη), ενώ έχει κάνει και ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

Την Παρασκευή 12 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην γκαλερί Citronne στην Αθήνα εκδήλωση για τον Μπόις στην οποίαν παρευρέθη η ίδια, ενώ έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ. Η βραδιά πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο Γκαίτε, στο πλαίσιο της έκθεσης του Γιώργου Λάππα «Mappemonde». Οπως εξήγησε η διευθύντρια της Citronne, Τατιάνα Σπινάρη-Πολλάλη, επιδίωξη της γκαλερί είναι να λειτουργεί και ως μια φιλόξενη πλατφόρμα συζήτησης γύρω από θέματα της τέχνης και σύγχρονες προβληματικές. Πολλές από τις ιδέες του Μπόις εξακολουθούν να ασκούν γοητεία και να διατηρούν τη δύναμή τους ακόμα και σήμερα που έχουν περάσει τριάντα και πλέον χρόνια από τον θάνατό του. Το κολωνακιώτικο διαμέρισμα που φιλοξενεί την γκαλερί γέμισε από νωρίς με κόσμο, με κυρίαρχο στοιχείο τους νέους.

Το ντοκιμαντέρ παρουσίασε πρωτότυπο αρχειακό υλικό, αποσπάσματα από συνεντεύξεις, πολιτικές πρωτοβουλίες του μεγάλου αυτού οραματιστή καλλιτέχνη, ο οποίος υπήρξε δάσκαλος για πολλές άλλες γενιές εικαστικών. Η Ρέα Thönges-Στριγγάρη, προλόγισε το φιλμ και απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις των παρισταμένων. Την εκδήλωση αυτή χαιρέτισε και η Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια και σύζυγος του Γιώργη Λάππα. Ο τελευταίος, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, δίδαξε για πολλά χρόνια στη δική μας Σχολή Καλών Τεχνών και είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο σπουδαίους Ελληνες καλλιτέχνες της μεταπολεμικής περιόδου.

H έκθεση με τα έργα του Λάππα εγκαινίασε το αθηναικό παράρτημα της γκαλερί, που πρωτοάνοιξε στο νησί του Πόρου και μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πολλούς Ελληνες καλλιτέχνες. Το «Mappemonde» είναι μια σύνθεση στην οποία ο γλύπτης φιλοδοξεί με κάποιο τρόπο να παρουσιάσει την ιστορία του κόσμου. Αποτελείται από μεγάλες μεταλλικές μήτρες και από χιλιάδες φιγούρες. Το πρωτοείδαμε το 1988 στην γκαλερί Ζουμπουλάκη και μετά ταξίδεψε σε διάφορες μεγάλες διοργανώσεις. Το αφιέρωμα στον Λάππα, ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου στην Αθήνα και τη σκυτάλη παίρνει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης με έργα στην γκαλερί στον Πόρο αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή