Game of Thrones: «Ηταν πολύ οδυνηρό σωματικά και δύσκολο συναισθηματικά»

Game of Thrones: «Ηταν πολύ οδυνηρό σωματικά και δύσκολο συναισθηματικά»

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος θα καθίσει στον Σιδερένιο Θρόνο; Θα συγκρουστούν ο Τζον Σνόου-Εϊγκον Ταργκάριεν και η νέα του αγαπημένη-θεία Ντενέρις για το στέμμα; Θα ηττηθούν οι White Walkers; Ποια θα είναι η μοίρα της Σέρσι; Εκατομμύρια φαν του «Game of Thrones» ελπίζουν να λάβουν απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα, στα έξι τελευταία επεισόδια της σειράς «φαινόμενο» του ΗΒΟ –στην Ελλάδα προβάλλεται από το Novacinema 1HD ταυτόχρονα με την Αμερική– που έκανε πρόσφατα πρεμιέρα.

Το καινούργιο, υπέροχο σήμα αρχής με τα κομμάτια του αστρολάβου να διηγούνται την ιστορία του Γουέστερος και την κάμερα να ξεκινά από τα ερείπια του Τείχους, να ακολουθεί τα βήματα του Βασιλιά της Νύχτας καθώς παγώνει τη γη του Βορρά επελαύνοντας ώς το Γουίντερφελ και στη συνέχεια να ταξιδεύει νότια, στο Κινγς Λάντινγκ, από τα υπόγεια του παλατιού ώς την Αίθουσα του Θρόνου, ήταν ένα συμβολικό πρελούδιο, αποκαλυπτικό ίσως των τελευταίων στάσεων και του τέλους του ταξιδιού.

Η πρεμιέρα ακολούθησε τη «συνταγή» κάθε σεζόν, θυμίζοντας πού είχαμε αφήσει τους χαρακτήρες στον προηγούμενο κύκλο, βάζοντας σιγά σιγά στη θέση τους τα κομμάτια του παζλ που θα ολοκληρωθεί στο μεγάλο φινάλε στις 19 Μαΐου. Στον Βορρά, στον χιονισμένο και λασπωμένο περίβολο του Γουίντερφελ, στις παγωμένες αίθουσες και στα δωμάτια με τα αναμμένα τζάκια, στις σκοτεινές κρύπτες και στο δάσος των Θεών, γηγενείς, εισβολείς από την Ανατολή, βάρβαροι, πρώην εχθροί, οικογένειες συναντιούνται και επανενώνονται, καθώς τα πιόνια παίρνουν τη θέση τους στη σκακιέρα. Ηθοποιοί που είχαν να συνυπάρξουν σε μια σκηνή χρόνια ολόκληρα ξαναβρέθηκαν να στέκονται μαζί μπροστά στην κάμερα και άλλοι συστήθηκαν για πρώτη φορά.

Αν το πρώτο επεισόδιο είχε την ευθύνη της τοποθέτησης των ηρώων στον χώρο και στον χρόνο, το δεύτερο ήταν ένα από τα τυπικά «η βραδιά πριν από τη μεγάλη μάχη» επεισόδια, ποτισμένο με στιγμές βαθιά ανθρώπινες, με τον φόβο του θανάτου και το χιούμορ που τον ξορκίζει, την ανάγκη της συναδέλφωσης και την αγωνία για την επόμενη μέρα, με εξαιρετικούς διαλόγους και αξιομνημόνευτες ατάκες. Αλλωστε, οι δύο πυλώνες του «Game of Thrones» υπήρξαν πάντα οι εντυπωσιακές μάχες και οι συνομιλίες μεταξύ των ηρώων. Αυτή είναι η άποψη και του Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου (Σερ Τζέιμι Λάνιστερ), ο οποίος μίλησε στην «Κ» στη δημοσιογραφική παρουσίαση της σειράς στον Λονδίνο. Μεταξύ των σκηνών που θα του μείνουν αξέχαστες είναι η μάχη που έδωσε για να σώσει την Μπριέν από την αρκούδα, η οποία γυρίστηκε κυρίως στο Μπέλφαστ, αλλά τα πλάνα με την αρκούδα βιντεοσκοπήθηκαν στο Λος Αντζελες, με ένα αληθινό ζώο – στο Μπέλφαστ την αρκούδα υποδύθηκε ένας άνδρας με κουστούμι. Για την Γκουέντολιν Κρίστι (Μπριέν οφ Ταρθ) η πιο σημαντική σκηνή της ήταν η μάχη με το Κυνηγόσκυλο: «Ηταν πολύ δύσκολο σωματικά, δύο φορές έφαγα μπουνιά στο πρόσωπο κατά λάθος, το ίδιο και ο Ρόρι Μακ Καν, έπεσα πολλές φορές, κάποιες με το πρόσωπο. Ηταν πολύ οδυνηρό σωματικά και δύσκολο συναισθηματικά. Αυτό που εκτίμησα πολύ στη σειρά είναι ότι, ναι, υπήρχαν αυτές οι σκηνές βίας, αλλά η πλοκή επέτρεψε μια στιγμή γυναικείου θριάμβου».

Γυναικείες απόψεις

Το θέμα της γυναικείας ενδυνάμωσης, παραδέχθηκε, την έχει απασχολήσει: «Ημουν πολύ απογοητευμένη από την έλλειψη ευκαιριών για τις γυναίκες στη βιομηχανία του θεάματος. Υπήρχε μια ομογενοποιημένη εικόνα τους που δεν ήταν καθόλου αντιπροσωπευτική της πραγματικότητας. Ηλπιζα, όμως, ότι ο κόσμος θα άλλαζε. Οταν διάβασα τα βιβλία είδα ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις ανδρών και γυναικών και υπέθεσα ότι θα λογόκριναν ή θα απάλειφαν τις απόψεις των γυναικών, αλλά δεν έγινε αυτό. Ηθελα λοιπόν να συμμετάσχω σε αυτή τη σειρά, γιατί υπήρχε ένας χαρακτήρας που άλλαζε τον τρόπο παρουσίασης των γυναικών που είχαμε συνηθίσει. Και δεν σταματά ποτέ να με διασκεδάζει ότι τα πράγματα που μου έλεγαν ότι θα με εμπόδιζαν να βρω δουλειά είναι αυτά για τα οποία μου δόθηκε αυτή η εκπληκτική ευκαιρία».

Ο Δανός ηθοποιός από την άλλη υπήρξε πολύ προσεκτικός όλα αυτά τα χρόνια της τεράστιας επιτυχίας να μην παρασυρθεί από αυτή: «Νομίζω ότι αν ταύτιζα την επιτυχία κάθε δουλειάς μου με την επιτυχία μου ως ηθοποιός και το πώς βλέπω τον εαυτό μου, θα είχα πεθάνει από νευρικό κλονισμό πριν από χρόνια. Σε κάθε δουλειά προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου και δεν μπορώ να πω ότι το “Game of Thrones” είναι πιο σημαντικό για μένα από κάποιες ταινίες που έχω κάνει. Επίσης δεν πιστεύω ότι, επειδή το “Game of Thrones” είναι τόσο επιτυχημένο, αυτό σημαίνει ότι εγώ είμαι τόσο εκπληκτικός».

Το τέλος της σειράς και της συμμετοχής τους σε αυτό τους άφησε με ανάμεικτα συναισθήματα: Διάβασα όλο το σενάριο μόλις το πήρα στα χέρια μου. Εγραψα στον Νταν και στον Ντέιβιντ ότι δεν νομίζω πως θα μπορούσαν να είχαν κάνει καλύτερη δουλειά» λέει ο Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου, ο οποίος αποχαιρέτισε το «Game of Thrones» με υπέροχες αναμνήσεις, αλλά χωρίς στενοχώρια. Αντίθετα, η Γκουέντολιν Κρίστι παραδέχεται ότι έκλαιγε επί ώρες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή