Η Δαμασκός και η Χίος

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόσο απλό: «Δίπλα στη σφαγή της Χίου είναι η σφαγή του Διστόμου». Και δεν γίνεται να τεμαχίζεις τη μνήμη και την ιστορία. Δεν γίνεται να δηλώνεις το δέος σου για τη σφαγή του 1822, όταν το κόμμα σου δοξάζει τους υπαίτιους της σφαγής του 1944 όταν ο αρχηγός σου ο Μιχαλολιάκος δηλώνει περήφανος πως είστε «η σπορά των νικημένων του 1945, οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες» όταν οι «συναγωνιστές» σου κορυφώνουν τον «πατριωτισμό» τους ουρλιάζοντας τα θούρια των ναζιστών, φορώντας στολές ναζιστών, ανεμίζοντας λάβαρα ναζιστών. Αυτών που γέμισαν Δίστομα την Ελλάδα. Δεν γίνεται, πολύ απλά, άλλους κατακτητές να τους αναθεματίζεις και άλλους να τους συγχωρείς, δηλώνοντας ιδεολογικό τους τέκνο.

Προς δόξαν των fake news, για δυο-τρεις μέρες διαβάζαμε σε αρκετές ιστοσελίδες, ανάμεσά τους και ορισμένες που διαθέτουν αντισώματα στη διακίνηση πλαστών ειδήσεων, ότι τη φράση «Δίπλα στη σφαγή της Χίου είναι η σφαγή του Διστόμου» την είπε ο μητροπολίτης Χίου Μάρκος. Και την είπε κατά τη διάρκεια αρχιερατικής λειτουργίας στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, στη μνήμη των σφαγιασθέντων από τους Τούρκους το 1822, για να «ρίξει πόρτα» στον χρυσαυγίτη βουλευτή Α. Γρέγο, που σκόπευε να καταθέσει στεφάνι. Μόνο που ήταν πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Στο βίντεο της τελετής, που το δημοσίευσε η ιστοσελίδα politischios.gr και το αναδημοσίευσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παγούδης στην «Εφημερίδα των Συντακτών», καμία τέτοια δήλωση δεν ακούγεται.

Αν είχε πράγματι ειπωθεί ένας τέτοιος λόγος από τον μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο δρόμος προς τη Δαμασκό, ο δρόμος των αναστοχαστικών και αναπροσανατολιστικών οραμάτων, περνάει και από τη Χίο. Οτι δηλαδή ο ιεράρχης, νιώθοντας άσχημα που ένας από τους σταθερότερους υμνητές του είναι ο «Στόχος», η φυλλάδα της Χρυσής Αυγής, αποφάσισε, δίκην Σαούλ, να δείξει με τρόπο σαφή ότι ούτε συγχαρητήρια ανέχεται από φιλοναζιστές ούτε μπορεί να επιτρέψει στον χυδαίο φαρισαϊσμό τους να καταθέτει στεφάνι για τους νεκρούς της Χίου, όταν μετράει τους νεκρούς των Διστόμων σαν κάτι λιγότερο και από παράπλευρη απώλεια. Δυστυχώς, τέτοιο θαύμα δεν έγινε. Κι έτσι ο προ τριετίας πρωτοσέλιδος τίτλος του «Στόχου», «Τέτοιους παπάδες θέλουμε», όταν ο κ. Μάρκος δήλωνε ότι «οι πολιτικοί μας έχουν κατεβάσει τα παντελόνια και προσκυνούν, έχουν παραδώσει τη χώρα», παραμένει ένα «παράσημο» στα άμφιά του που δεν τόλμησε να το πετάξει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή