Μόνο Πρέβεζα

8' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα ανοιξιάτικο weekend στη «νησιώτισσα» της Ηπείρου.

«Ο πιο κακός Πρεβεζάνος είναι ο καλύτερος Έλληνας», μας λέει ένας παππούς με το που πατάμε το πόδι μας στο λιμάνι της Πρέβεζας. ∆εν ξέρω αν όντως οι Πρεβεζάνοι είναι τόσο καλοί άνθρωποι, είναι σίγουρα όμως πιο εξωστρεφείς και πιο ανάλαφροι σε σχέση με άλλους Ηπειρώτες. Η πόλη τους, σε ένα διαχρονικά στρατηγικό σημείο, στήνει σήμερα τραπεζάκια στην περαντζάδα μπροστά στη θάλασσα. Βγάζει καρέκλες στο όμορφο ιστορικό κέντρο, τρατάρει τον επισκέπτη τοπικό ούζο, ηπειρώτικο τσίπουρο, ονομαστές σαρδέλες, κουτσομούρες και γαρίδες Αμβρακικού, αυγοτάραχο από τις λιμνοθάλασσες και οστρακοειδή από το Ιόνιο, και προβάλλει δραστήριους ανθρώπους που τη χαίρονται – καμία σχέση δηλαδή με την καταθλιπτική φήμη που της κληροδότησε ο Κώστας Καρυωτάκης. Απέχει δε από την Αθήνα περίπου τέσσερις ώρες, χάρη στην Ιόνια Οδό, και άλλες τόσες από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που την κάνει προορισμό Σαββατοκύριακου.

Μόνο Πρέβεζα-1

Πρωινός καφές στην περαντζάδα της Πρέβεζας. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Πινακοθήκες, ιστορικοί ναοί, ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, αλλά και βόλτες με σκάφη, μαγαζάκια και άνθρωποι παλιάς κοπής, καθώς και σύγχρονα στέκια γεμίζουν το πρόγραμμα. Ένας εναλλακτικός τρόπος να γνωρίσετε και να χαρείτε την Πρέβεζα, πάντως, είναι με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών Ευρυνόμης Ζάβρα και Άννας Πήλιου, που διοργανώνουν πολιτιστικούς περιπάτους (τηλ. 6947-540949, 6972-819319, preveza.edu.gr). Προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους και βόλτες εστιασμένες στην καθημερινότητα των ντόπιων, στην οινογνωσία, στη γαστρονομία ή στις τέχνες της πόλης.  

10.00 Αύρα Αμβρακικού: Ξεκινήστε την ημέρα σας με καφέ στην παραλιακή περαντζάδα. Αν και τα καφέ με προσωπικότητα βρίσκονται πιο μέσα, στην καρδιά της πόλης, εδώ θα περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα, στα ωραία κτίρια (δημαρχείο, δικαστικό μέγαρο, Εθνική Τράπεζα) και στη νέα μαρίνα, θα δείτε τους ψαράδες να καταφτάνουν με τα καΐκια τους και θα απολαύσετε καφέ με τον ήλιο να σας λούζει.

Μόνο Πρέβεζα-2

Το αναστηλωμένο ωδείο της Νικόπολης. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

11.00 Η πόλη της νίκης: Το σπουδαιότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, ο οποίος καταλαμβάνει έκταση 13.000 στρεμμάτων. Τα μνημεία είναι διασκορπισμένα και γι’ αυτό θα χρειαστείτε αυτοκίνητο για τη μετακίνησή σας. Ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό μετά τη νίκη του στη ναυμαχία του Ακτίου, το 31 π.Χ., επί του στόλου του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Για να το γιορτάσει, έφτιαξε μια μεγαλοπρεπή πολιτεία με κατοίκους που υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν εδώ από άλλες πόλεις. Κατά την περιήγηση, εκτός από το θέατρο, το στάδιο και το ωδείο, θα δείτε επίσης τμήματα βασιλικών, θέρμες, πύλες, νεκρόπολη, νυμφαίο και ασφαλώς τα τείχη. Καθώς είναι σε εξέλιξη εργασίες ανάδειξης, καλό είναι να ενημερωθείτε από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης, στην είσοδο της Πρέβεζας (τηλ. 26820-89892, καθημερινά 08.30-16.00, ενιαίο εισιτήριο: 8 ευρώ) για τους χώρους που είναι επισκέψιμοι. Στο μουσείο θα πάτε έτσι κι αλλιώς, για να δείτε τα θαυμαστά ευρήματα.

Μόνο Πρέβεζα-3

Το ενετικό ρολόι στο ιστορικό κέντρο είναι αγαπημένο σημείο για καφέ στον ήλιο. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

15.00 Απρόσμενη ομορφιά: Παρότι η Πρέβεζα, εκ πρώτης όψεως, μοιάζει με μια άχαρη σύγχρονη πόλη, το ιστορικό της κέντρο είναι γεμάτο παλιά σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές, πεζόδρομους που τα Σαββατοκύριακα γεμίζουν κόσμο, γοητευτικά κτίρια όπως αυτά που στέγαζαν τον 19ο αιώνα τα προξενεία (η Πρέβεζα υπήρξε από την Ενετοκρατία μεγάλο λιμάνι και εμπορικός κόμβος της Μεσογείου). Στάση θα κάνετε στον ενετικό πύργο με το ρολόι, που υπήρξε διαχρονικά κέντρο της πόλης. Ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους δίπλα του έχει ωραίες εικόνες με δυτικότροπα στοιχεία τεχνοτροπίας μπαρόκ και ένα εντυπωσιακό τέμπλο (19ου αι.). Ο Άγιος Αθανάσιος, λίγο πιο πάνω, γεμάτος τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, είναι ένα ζωγραφικό έργο τέχνης. Μέσα στα στενά υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά για ψώνια ή φαγητό. Περάστε από την ποτοποιία Ρούμπου, που παράγει ονομαστό ούζο (Αδριανουπόλεως 17), για μαγειρευτά καθίστε στην Ψάθα (τηλ. 26820-23051, ∆αρδανελλίων 4), ενώ για θαλασσινά εντός πόλης στον Αμβρόσιο (τηλ. 26820-27192, Γρηγορίου Ε΄ 9).

17.00 Παγωτό από σπίτι: Για επιδόρπιο δοκιμάστε σπιτικά γλυκά και παγωτό στο HB (Χαμπέ, Αδριανουπόλεως και Νικλαμπά): καρυδόπιτα, σοκολατόπιτα, μηλόπιτα, ραβανί σερβίρονται με το παγωτό μηχανής που φτιάχνουν οι ίδιοι με φρέσκο γάλα.

Μόνο Πρέβεζα-4

Το Σεϊτάν Παζάρ την ημέρα είναι ήσυχο. Σαββατοκύριακα και βράδια, όμως, περνάς με το ζόρι από τα στενά. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

18.00 Στο διαβολοπάζαρο: Το ωραιότερο τμήμα της παλιάς πόλης είναι το περίφημο Σεϊτάν (ή Σαϊτάν) Παζάρ, με τα πλακόστρωτα σοκάκια και τα καλόγουστα μαγαζάκια. ∆ιασχίζοντας την οδό Κοντού, θα κάνετε στάση στο παμπάλαιο κουρείο του Τιμολέοντα Βέσκα, που λειτουργεί από το 1920. Ο ίδιος είναι εδώ από το 1956, έχοντας καθιερώσει το μπαρμπέρικο ως σημείο συνάντησης των γηραιότερων Πρεβεζάνων. Τα απογεύματα, αντίθετα, το λειτουργεί ο νεαρός Βαγγέλης Κώτσης, ο οποίος προσελκύει το αντίστοιχο κοινό. Απέναντι βρίσκεται το ιστορικό τυπογραφείο Τσόκα, όπου πιθανότατα θα πετύχετε πατέρα και υιό να σας μιλούν ο ένας για τις ιστορικές εφημερίδες που εξέδιδε, δείχνοντάς σας τα παμπάλαια μεταλλικά στοιχεία, ο άλλος για τα συστήματα σύγχρονων εκτυπώσεων με τα οποία λειτουργεί πλέον το τυπογραφείο.    

19.00 Καλλιτεχνική φλέβα: Μείνετε στο κέντρο και περάστε από την οδό ∆αρδανελλίων, όπου βρίσκεται η γκαλερί του Κώστα Καλέντζη (τηλ. 26820-26878, kalentzis.gr). Καθώς πειραματίζεται με πολλές τεχνικές και στιλ, θα δείτε έργα φτιαγμένα με κάρβουνο, λάδι, ακρυλικά κ.ά., με αποκορύφωμα την τεχνική ζωγραφικής σε tablet. Τα περισσότερα αφορούν τοπία της Πρέβεζας και τον Καρυωτάκη. Γενικότερα, μια και οι Πρεβεζάνοι έχουν καλλιτεχνική φλέβα, έχετε τον νου σας για τυχόν δρώμενα. Φημισμένες είναι οι χορωδίες, ωστόσο αξίζει να αναζητήσετε τους καλλιτέχνες που είναι οργανωμένοι και συχνά εκθέτουν μαζί. Ξεχωρίσαμε τον Κώστα Πιέτα (τηλ. 6998-255004), έναν ιδιόμορφο «γλύπτη» που δουλεύει με υλικά που μαζεύει από συνεργεία (γρανάζια, βίδες, πιστόνια κ.ά.) και φτιάχνει κατασκευές, κάποιες από τις οποίες στολίζουν τους δρόμους της Πρέβεζας. Επίσης, τις ζωγράφους Ιουλία Κλαβανίδου και Χρυσάνθη Μπάρκα και τον Βαγγέλη Τσώλη, που φτιάχνει ψηφιδωτά από κοχύλια.   

Μόνο Πρέβεζα-5

Ο Κώστας Πιέτας επί το έργον. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

20.00 Ζωηρές νύχτες: Μείνετε στο κέντρο, αφού όσο νυχτώνει οι φοιτητές ζωηρεύουν τα ήσυχα στενά. Απολαύστε τσιπουράκι στα μεζεδοπωλεία –ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η Τρελή Γαρίδα (τηλ. 26820-25691, Αδριανουπόλεως 7)– ή ποτό στα μπαράκια: τα κοκτέιλ και οι αυλές στην Αποθήκη (Ιωνίας 8) και στο Lord’s House (Βύρωνα 1) ξεχωρίζουν. Στην Μποτίλια (Θεοφάνους 9) διοργανώνονται μουσικές βραδιές και εικαστικές εκθέσεις.     

Kυριακή

10.00 Tea time: Στο καλόγουστο café Τσέρκι στην οδό ∆αρδανελλίων, μέσα στο ιστορικό κέντρο, θα εκτιμήσετε όχι μόνο τον καφέ, αλλά και τη μεγάλη ποικιλία σε ιδιαίτερα τσάγια – όλα σερβίρονται σε ρομαντικά σερβίτσια και συνοδεύονται από μπουκίτσα σπιτικού γλυκού που φτιάχνουν οι ίδιοι.  

Μόνο Πρέβεζα-6

Βόλτα στη θάλασσα για μικρούς και μεγάλους με τον Άγγελο Στύλο. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

11.00 Άλογα και δελφίνια: Λίγο έξω από την Πρέβεζα, στον οικισμό Νεοχώρι, βρίσκεται το Ιππικό Πάρκο Πρέβεζας (τηλ. 6938-365526, horseridingpreveza.gr), όπου παρέα με τον εκπαιδευτή-φυσιοθεραπευτή Άγγελο Στύλο θα κάνετε μαθήματα ιππασίας, θεραπευτική ιππασία, αλλά και βόλτες στη φύση και στη θάλασσα. Εναλλακτικά, είναι μια εξαιρετική ώρα για κρουαζιέρα ή ψάρεμα με το τρεχαντήρι ή το καΐκι του Γιάννη Γιοβάνου (τηλ. 6940-550239, amvrakikoscruises.gr) προς το Ιόνιο ή τον Αμβρακικό. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα περίφημα δελφινάκια του Αμβρακικού, να ψαρέψετε και να απολαύσετε ένα γεύμα εν πλω.

13.00 Το ιδιαίτερο αμπαλί: Αμπαλί λένε στην Πρέβεζα το άθλημα πετάνγκ με τους μεταλλικούς βόλους, μόνο που εδώ αντιμετωπίζεται περισσότερο σαν καθημερινή συνήθεια. Το «γήπεδο» των Πρεβεζάνων βρίσκεται στον δρόμο προς την παραλία Κυανή Ακτή. Οι γηραιότεροι λένε ότι προέρχεται από τα χρόνια της Ενετοκρατίας και είναι πρόθυμοι να σας διδάξουν. Θα τους συναντήσετε εδώ σε διάφορες ώρες της ημέρας να καλαμπουρίζουν μαζί με νεαρούς παίκτες, που έχουν φτιάξει έως και σύλλογο.

Από εδώ ξεκινά και το τεράστιο παραλιακό μέτωπο της δυτικής ακτής με τις διάσημες παραλίες, ιδανικό για τις πρώτες βουτιές. Ακριβώς δίπλα είναι το μη επισκέψιμο κάστρο του Αγίου Γεωργίου, το ένα από τα τρία της πόλης (μαζί με τον Προμαχώνα Βρυσούλας και το Κάστρο του Ακτίου φτάνουν τα πέντε). Από αυτά μόνο εκείνο του Παντοκράτορα αξίζει να επισκεφτείτε: περιηγηθείτε και παρακολουθήστε κάποια από τις καλοκαιρινές συναυλίες.   

Μόνο Πρέβεζα-7

Tα νοστιμότερα θαλασσινά στην καλύτερη τοποθεσία προσφέρει το εστιατόριο Alati. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

14.00 Ούζο και αλμύρα: Πιάστε θέση στα τραπεζάκια της προβλήτας στο εστιατόριο Alati Seafood & More (τηλ. 26820-27145, Ελ. Βενιζέλου 30). Εκτός από εξαιρετικό location, προσφέρει προσεγμένα θαλασσινά πιάτα, φτιαγμένα με καλές πρώτες ύλες και έμπνευση. Ωραιότατο το ριζότο με γαρίδες Αμβρακικού, ιδιαίτερες και λάιτ οι ταλιατέλες με αυγοτάραχο, αξέχαστα τα μύδια σαγανάκι.   

17.00 Απόγευμα με τέχνη: Λίγο έξω από την πόλη, βρίσκεται η Πινακοθήκη Λέανδρος Σπαρτιώτης (τηλ. 26820-89382, Ποσειδώνος και Ερμού, Αγ. Θωμάς). Στην ιδιωτική συλλογή του θα σας ξεναγήσει ο ίδιος ο κ. Σπαρτιώτης. Θα σας δείξει τα έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, θα σας μιλήσει για τους Πρεβεζάνους δημιουργούς, αλλά και για την τελευταία του δουλειά με σκίτσα αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου. 

18.00 Θαυμαστό ψάρεμα: Στην Πρέβεζα λειτουργούν δύο από τα τελευταία νταλιάνια της Ελλάδας. Είναι ένα θαυμαστό σύστημα ψαρέματος που, όπως λέγεται, έφεραν Μικρασιάτες πρόσφυγες. Αποτελείται από δύο πύργους, όπου στέκονται οι παρατηρητές, και ένα συνδεδεμένο σύστημα διχτυών μέσα στο νερό. Όταν οι παρατηρητές δουν το κοπάδι να εισχωρεί στον κλοιό, δίνουν σύνθημα και το δίχτυ σηκώνεται. Το πιο παλιό βρίσκεται στη θέση Λασκάρα Αγίου Θωμά, στη λιμνοθάλασσα Πωγωνίτσα.

19.00 Δύση με γεύση Ανατολής: Το ηλιοβασίλεμα στις λιμνοθάλασσες είναι φαντασμαγορικό, οι περισσότεροι ωστόσο κατευθύνονται στο κάστρο του Παντοκράτορα και στις παραλίες. Αν είστε στη Μαργαρώνα, είναι η ιδανική ώρα για να καθίσετε στη ρομαντική αυλή του Τζίτζικα (τηλ. 26820-25080), γνωστή ως «Τούρκου». Ο Χασάν μαγειρεύει απίθανο χουνκιάρ, καυτερό λαχματζούν και άλλες νοστιμιές.

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

• Η Πρέβεζα απέχει 361 χλμ. από την Αθήνα μέσω της υποθαλάσσιας γέφυρας Ακτίου και 348 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Υπολογίστε κόστος για διόδια-καύσιμα στα 150 ευρώ και 90 ευρώ αντίστοιχα, με επιστροφή.

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Εντός Πρεβέζης ιδιαίτερη επιλογή είναι το Captain’s House (τηλ. 26820-23915, captainshousepreveza.gr, από 69 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) σε ανακαινισμένο αρχοντικό του 1896. Σύγχρονες παροχές, όμορφοι χώροι και αυλή για το πρωινό.

• Στο Hotel Dioni (τηλ. 26820-27381, dioniboutiquehotel.gr, από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό) έχει απονεμηθεί Green Key για τις φιλικές στο περιβάλλον πρακτικές του. Διαθέτει καλαίσθητα δωμάτια με πολυτελή αύρα και ωραίο λόμπι με αντίκες και έργα τέχνης.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

TIPS

• Από 31/5 έως 2/6 η Πρέβεζα φιλοξενεί το Jazz Festival.

• Το διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ Πρέβεζας θα πραγματοποιηθεί φέτος για 37η φορά στις 4-7/7.

• Από τα τέλη Ιουνίου ο Κώστας Πιέτας και ο Βαγγέλης Τσώλης θα εκθέτουν από κοινού τα έργα τους στην αίθουσα Γ. Μόραλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή