Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής», υποστηρίζει η Αγκυρα

Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας ο «Πορθητής», υποστηρίζει η Αγκυρα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή προς τους ομολόγους του όλων των χωρών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Ε.Ε. αλλά και την ύπατη εκπρόσωπο της Ενωσης, Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζοντας τις θέσεις της Αγκυρας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή, σύμφωνα με το κρατικό πρατορείο Anadolu, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η περιοχή στην οποία έχει σταλεί το γεωτρύπανο «Πορθητής» για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, βρίσκεται εντός της τουρκικής και όχι της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, τονίζει ότι η αλληλεγγύη που δείχνει η Ε.Ε. στην Κυπριακή Δημοκρατία (κάνει λόγο για «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση») είναι ασύμβατη προς το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Τσαβούσογλου επί της ουσίας επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας, υποστηρίζοντας ότι το «Φατίχ» δρα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα σε σημείο το οποίο βρίσκεται 75 χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου και δόθηκε προς εκμετάλλευση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) το 2009 και το 2012.

Ακόμη, επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος, ως νησί, δεν έχει πλήρη επήρεια, ώστε να έχει υφαλοκρηπίδα αλλά και ΑΟΖ, ζητώντας, παράλληλα, από τους «τρίτους» (δηλ. τη διεθνή κοινότητα) να απέχουν από παρεμβάσεις σε διαφορές που είναι διμερείς και μπορούν να λυθούν είτε ως τέτοιες, είτε μέσω μιας διεθνούς διαδικασίας που δεν θα είναι προκατειλημμένη έναντι της μίας πλευράς.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημειώνει ακόμη ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες και τις γεωτρήσεις, αφήνοντας, παράλληλα, να εννοηθεί ότι η Λευκωσία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το επιχείρημα ότι τα σύνορά της συμπίπτουν με τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Τέλος, συνδέει το ζήτημα της Ανατολική Μεσογείου με το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση των διαφορών στη θάλασσα, προτού αυτό επιλυθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή