Νέα εποχή στις σχέσεις Φαναρίου – Αρχιεπισκοπής

Νέα εποχή στις σχέσεις Φαναρίου – Αρχιεπισκοπής

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στίγμα για το περιεχόμενο της επίσκεψης στο Φανάρι του πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών στις 17 Απριλίου είχε δοθεί κατά την επικοινωνία που προηγήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ωστόσο, η επιλογή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να στείλει στην Κωνσταντινούπολη τον στενό συνεργάτη του για να παραδώσει ιδιοχείρως στον Οικουμενικό Πατριάρχη πρόσκληση επίσκεψης στην Ελλάδα εξέπληξε ευχάριστα τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Την προσεχή Τετάρτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον κ. Ιερώνυμο. Την ίδια ημέρα, οι αρμόδιες επιτροπές της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εισηγηθούν για το ουκρανικό ζήτημα, δηλαδή εάν η Ελληνική Εκκλησία θα αναγνωρίσει τη νέα αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως αποφάσισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αναμένεται ένα εμβληματικό «ναι». Ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα παραστεί την Πέμπτη στα εγκαίνια –παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου– του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης στο Δήλεσι Βοιωτίας, έργου σημαντικού για τον ρόλο και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, με έδρα τη γενέτειρα περιοχή του κ. Ιερωνύμου.

Ειδικότερα, ύστερα από μακρά περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Φαναρίου – Εκκλησίας της Ελλάδος είχαν ψυχρανθεί, γίνεται ένα σημαντικό βήμα «για να μπουν στην άκρη όσα μας χωρίζουν», όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμη εκκλησιαστική πηγή.

Η πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών (από τις 15 Απριλίου) δόθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τον κ. Συμεών στις 17 Απριλίου, ώστε να προετοιμαστούν το ταξίδι και η φιλοξενία του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα (θα έλθει την Τετάρτη και θα μείνει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»).

«Ευχαριστούμεν προσέτι και διά την λεπτότητα να αποστείλητε ημίν την ως άνω πρόφρονα πρόσκλησιν ουχί ταχυδρομικώς ή άλλως, αλλά αποστέλλοντες ενταύθα τον πολύτιμον συνεργάτην και Πρωτοσύγκελλον υμών Θεοφιλέστατον και αγαπητόν αδελφόν άγιον Θεσπιών κύριον Συμεών, τουθ’ όπερ μεγάλως εκτιμώμεν», ανέφερε ο κ.κ. Βαρθολομαίος στην απάντησή του, στις 24 Απριλίου, στον κ. Ιερώνυμο. Και αποδεχόμενος την πρόσκληση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εστιάζει και στην αναθέρμανση των σχέσεών του με τον  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών: «Μακαριώτατε, αποδεχόμεθα την φιλάδελφον πρόσκλησιν, ευχαριστούμεν και πάλιν και πολλάκις και προγευόμεθα της χαράς της εν ου μακρώ επανασυναντήσεως ημών, ήτις και θα αποτελέση ευκαιρίαν αδελφικής αναστροφής, αναθερμάνσεως των σχέσεων ημών και συζητήσεως αμοιβαίου ενδιαφέροντος θεμάτων επί τω κοινώ αγαθώ».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Οικουμενικός Πατριάρχης άλλαξε το πρόγραμμά του –επρόκειτο να ταξιδέψει στον τόπο καταγωγής του, την Ιμβρο– για να βρεθεί στην Αθήνα. Η συνάντηση των δύο ιεραρχών θα δώσει το μήνυμα της σύμπλευσης και της ενότητας μιας Εκκλησίας που συνδιαλέγεται με τον κόσμο και δεν αξιοποιείται ως «εργαλείο» γεωπολιτικών στοχεύσεων και ισορροπιών, όπως συνέβη κατά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Ιούνιο του 2016 στην Κρήτη, από την οποία απουσίασαν το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το Πατριαρχείο Μόσχας, λόγω διαφωνιών.

Νέα εποχή στις σχέσεις Φαναρίου – Αρχιεπισκοπής-1

Aεροφωτογραφία του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Ο Αγιος Πορφύριος» στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Κατά τη συνάντηση Βαρθολομαίου – Ιερωνύμου θα τονιστεί η στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος στην παραχώρηση, από το Φανάρι, αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Αλλωστε, τις ημέρες της επίσκεψης του κ.κ. Βαρθολομαίου θα συνεδριάσουν οι δύο συνοδικές επιτροπές επί του αιτήματος της Εκκλησία της Ουκρανίας –και του Οικουμενικού Πατριαρχείου– και θα εισηγηθούν θετικά. Η εισήγηση στέλνει πολλαπλά μηνύματα και στις υπόλοιπες Εκκλησίες, που διατηρούν επιφυλάξεις επί του αιτήματος. Επίσης, το ουκρανικό ζήτημα συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη (στις 6/5) συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή του Σάμιουελ Μπράουνμπακ, πρεσβευτή των ΗΠΑ για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών, και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ με τον κ. Ιερώνυμο.

Κέντρο-πρότυπο

Την Πέμπτη, ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα παραστεί στα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Ο Αγιος Πορφύριος». Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών, το κέντρο έχει στόχο την παροχή υπηρεσιών όπως η φιλοξενία, η εστίαση, η δημιουργική απασχόληση, η εργοθεραπεία, η ψυχολογική υποστήριξη και η προληπτική ιατρική σε ηλικιωμένους και μη έχοντες. Είναι δυναμικότητας 64 κλινών και έχει αθλητικές εγκαταστάσεις, ανοικτό θέατρο και χώρους περιπάτου. Στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργήθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο για την ενεργειακή υποστήριξη του κέντρου, ενώ εκ των βασικών σκοπών του αποτελεί η ανάπτυξη έρευνας στον τομέα της γηριατρικής. Για τον σκοπό αυτό έχει δρομολογηθεί η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με συγκρότηση επιστημονικού συμβουλίου με επικεφαλής τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Ιατρικής Θάνο Δημόπουλο.

Στα εγκαίνια έχουν προσκληθεί όλοι οι μητροπολίτες της χώρας. Το εγκάρδιο πλάνο του κ.κ. Βαρθολομαίου με τον κ. Ιερώνυμο θα αποτυπώσει το κλίμα ενότητας σε επίπεδο κορυφής και θεωρείται ότι θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι ρωγμές και στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Ελλάδος – ρωγμές που έχουν προκληθεί κυρίως από δελφίνους του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Η συνάντηση έρχεται σε περίοδο που πνέει αέρας αλλαγής σελίδας μετά την εκλογή νέων αρχιεπισκόπων στην Αμερική και στην Αυστραλία. Οι πάγοι λιώνουν ανάμεσα στον φάρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και στον βασικότερο πυλώνα της, την Εκκλησία της Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή