Τσίπρας: Ολα ανοιχτά σε περίπτωση που αποδοκιμαστούν τα μέτρα

Τσίπρας: Ολα ανοιχτά σε περίπτωση που αποδοκιμαστούν τα μέτρα

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα που εξήγγειλε ζήτησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τους πολίτες στις κάλπες της Κυριακή, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που, όπως είπε, αποδοκιμαστούν.

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση αλλά είναι φανερό ότι δεν είναι μια χαλαρή ψήφος. Ο κόσμος ψηφίζει για το πολιτικό σχέδιο με το οποίο θα κυβερνηθεί ο τόπος τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ και συνέχισε:

«Στο βαθμό που ζήτησα την ψήφο της εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα, αν πάρω την εμπιστοσύνη του λαού, θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμαστούν, όλα είναι ανοιχτά. Αν εγκρίνουν, αυτό σημαίνει δύναμη για την επόμενη μέρα και κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να ακυρώσει αυτά τα μέτρα, μπαίνουμε σε μία συζήτηση που δεν μπορώ να πω πού θα καταλήξει. Μπαίνουμε σε μια περιπέτεια».

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «διαρκή» τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου για τον κίνδυνο ατυχήματος όσο συσσωρεύεται η ένταση. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι είναι υπερβολή να δημιουργείται ένα κλίμα ανησυχίας. 

«Αυτός ο κίνδυνος είναι διαρκής κίνδυνος γιατί έχουμε έναν γείτονα που είναι απρόβλεπτος και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και το τελευταίο διάστημα έχει εθνικές εντάσεις και ανοιχτά μέτωπα στα νότια και ανατολικά σύνορά του τα οποία εξωτερικεύει. Λογικό είναι να βρισκόμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και να χτίζουμε τις συμμαχίες μας. Από την άλλη ίσως είναι υπερβολή να δημιουργούμε κλίμα ανησυχίας αλλά ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει τις ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ στην περιοχή αλλά έχουμε καταφέρει μέσα από μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να έχουμε ένα πλέγμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ευρύτερη περιοχή. Βγαίνει προς τα έξω ότι όλοι θέλουμε να συνεννοηθούμε και μόνο η Τουρκία κάνει προκλητικές ενέργειες. Στο τέλος ο Ερντογάν θα διαπιστώσει τον συσχετισμό δυνάμεων και θα αναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας τις παροχές που δόθηκαν στο παρά πέντε των εκλογών με αφορμή ειδικότερα και την ανακοίνωση για αύξηση της εθνικής σύνταξης κατά 50 ευρώ δήλωσε «εμείς δεν πορευόμαστε στη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα δουλεύαμε πολύ καιρό και ήταν το αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία. Θέλουμε αυτή την ανάκαμψη να τη νιώσουν και οι απλοί άνθρωποι που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση, στην καθημερινότητά τους. Ανακοινώσαμε τα μέτρα με απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat».

Θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, είπε ότι σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτως ώστε να φύγει από το κεφάλι μας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επίσης παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν στο εισόδημά τους τα προηγούμενα χρόνια, περιέγραψε ο Αλ. Τσίπρας.

Έκανε ειδικότερα, λόγο, για ενιαία δομή μέσω της εθνικής σύνταξης και διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακού επιδόματος, αλλά για τη δυνατότητα αποκατάστασης της απώλειας που είχαν οι συνταξιούχοι, μέσω της αύξησης της εθνικής σύνταξης.

Κλείνοντας το σχετικό απόσπασμα, ο πρωθυπουργός θύμισε το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε στους συνταξιούχους.

Αν αποδοκιμάσει τα μέτρα ελάφρυνσης ο λαός, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσής τους, τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός, ενώ συνέστησε προσοχή στην αντιπολίτευση στο τι λέει, υπογραμμίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για τη 13η σύνταξη.

Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, διαβεβαίωσε εξάλλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω πακτωλό χρημάτων».

Στον αντίποδα, οι προκάτοχοί του που είχαν, όπως ανέφερε, τη δυνατότητα να μοιράζουν χρήματα δεξιά αριστερά. Μας κατηγορούν εκείνοι που έφτασαν τα ελλείμματα σε δυσθεώρητα ύψη, αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια, που έκαναν αθρόες προσλήψεις, κατήγγειλε επί λέξει ο Αλ. Τσίπρας.

Παραλλήλως ο πρωθυπουργός θύμισε ότι στην τελευταία ΔΕΘ εξήγγειλε μέτρα ελάφρυνσης, τα πρώτα μετά από 8 χρόνια που εξαγγέλλει πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ό,τι εξαγγέλθηκε τώρα, «τα κάναμε όλα», είπε με έμφαση θυμίζοντας ότι κάποιοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες τότε αλλά και ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν και από τους αντιπάλους της κυβέρνησης σήμερα.

Για τον ΕΝΦΙΑ ειδικότερα, αναφέρθηκε στην, ψηφισμένη από τη Βουλή, απόφαση της κυβέρνησης για 10% μεσοσταθμική μείωση το 2019 και επιπλέον 20% το 2020, υπογραμμίζοντας τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ και στο θέμα αυτό: θα κατανεμηθεί με δικαιοσύνη, τόνισε. Επί παραδείγματι, για τα υψηλά εισοδήματα η ελάφρυνση θα είναι περί το 10%, για τα μεσαία 35-40% και για τους φτωχούς 50%, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο σημείο της συνέντευξης, παρατήρησε πως έχει γίνει «επιστήμη» η φοροδιαφυγή από τους έχοντες offshore.

Δουλέψαμε πολύ για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας, που δεν την είχαμε βάλει εμείς, είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασε και στη σημερινή παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος, παραδοχή που αποτελεί δικαίωση για τη σημερινή κυβέρνηση.

Δώσαμε με εντιμότητα τη μάχη, ανέφερε ακόμη, και δήλωσε δικαιωμένος από την επιλογή του… τρίτου δρόμου.

«Αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς, εξήγησε. Την ώρα που κάποιοι πρότειναν απόλυτη υποταγή και άλλοι απόλυτη ρήξη, η κυβέρνησή του επέλεξε τον τρίτο δρόμο της διαρκούς πάλης και διεκδίκησης» υπογράμμισε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή