Γνωρίζοντας την Τήνο αλλιώς

Γνωρίζοντας την Τήνο αλλιώς

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις έναν τόπο από το να τον περπατήσεις. Στην περίπτωση της Τήνου, το νέο δίκτυο μονοπατιών της, μήκους 152 χιλιομέτρων, παρουσιάζει το καλύτερό της πρόσωπο: το σμιλεμένο από τις αναβαθμίδες τοπίο, τα εντυπωσιακά γεωλογικά φαινόμενα, τα φροντισμένα χωριά της, τον πλούσιο πολιτισμό και τις ξεχωριστές τοπικές γεύσεις. Τα «Τinos trails» μας συστήνουν μια άλλη, υπέροχη Τήνο, αυτή που βρίσκεται πίσω από τη μεγάλη θρησκευτική επισκεψιμότητα της Χώρας.

Το δίκτυο των μονοπατιών παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα παράλληλα με το Tinos Food Paths, το γαστρονομικό φεστιβάλ του νησιού που πραγματοποιήθηκε φέτος για 5η φορά. Η συμβίωση γευστικών και… πραγματικών μονοπατιών είναι αρμονική, αφού και τα δύο απευθύνονται στον ίδιο επισκέπτη: αυτόν που αναζητεί την πραγματική γνωριμία με έναν τόπο. Μέσα από δώδεκα πεζοπορικές διαδρομές, ο επισκέπτης της Τήνου μπορεί να γνωρίσει τον πραγματικό της εαυτό. «Η Τήνος έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα», μας εξηγεί ο Φοίβος Τσαραβόπουλος, επικεφαλής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Paths of Greece (η οποία ασχολείται με τον σχεδιασμό και τη σηματοδότηση μονοπατιών και επιμελήθηκε το δίκτυο στην Τήνο). «Εχει 62 οικισμούς ζωντανούς, με τον δικό τους χαρακτήρα. Το τοπίο της είναι μοναδικό, οι αναβαθμίδες φανερώνουν τη συνεχή πάλη του ανθρώπου με τη φύση. Το γεωτοπίο του Βώλακα και του Φαλατάδου είναι μοναδικό, συγκρίσιμο με ελάχιστα άλλα στην Ευρώπη. Τα μαρμαροχώρια στη Βόρεια Τήνο, εκεί όπου δεν μπορείς να περπατήσεις αν δεν φοράς γυαλιά ηλίου γιατί όλα αστράφτουν, έχουν μια ιδιαίτερη ποιότητα και έναν πολύ γνωστό πολιτισμό. Ολα αυτά συνιστούν ένα καταπληκτικό σύνολο».

Γνωρίζοντας την Τήνο αλλιώς-1

Tο εντυπωσιακότερο σημείο είναι το «τούνελ» που σχηματίζουν βώλοι από γρανίτη στον Φαλατάδο.

«Τα μονοπάτια θα αποκαλύψουν στον πεζοπόρο την πραγματική Τήνο, αναδεικνύοντας την ψυχή και την παράδοση του νησιού», λέει ο δήμαρχος του νησιού, Γιάννης Σιώτος. «Η Τήνος μπορεί και πρέπει να καταξιωθεί ως νησί για αυτούς που αγαπούν τη φύση».

Οι διαδρομές «πάτησαν» σε παλιότερα μονοπάτια ή ακολούθησαν νέες χαράξεις, προκειμένου να αποκτήσουν μια συνεκτική λογική κι έναν χαρακτήρα. Εχουν διαφορετική «διάρκεια» (από 40 λεπτά έως 5,5 ώρες), διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, κάποιες είναι φιλικές και για τα παιδιά. Ορισμένες οδηγούν σε μια παραλία, άλλες είναι «κυκλικές», ώστε να επιστρέφεις στο σημείο από όπου ξεκίνησες (στο site www.tinostrails.com μπορεί κάποιος να αποκτήσει μια καλή ιδέα για το τι ταιριάζει στα ενδιαφέροντα και στη φυσική του κατάσταση). Το εντυπωσιακότερο σημείο σε όλο το νησί είναι το «τούνελ» που σχηματίζουν τεράστιοι βώλοι από γρανίτη στο Φαλατάδο – μόνο που απαιτεί προηγούμενη συνεννόηση με τον τοπικό σύλλογο γιατί βρίσκεται σε ιδιωτική περιουσία.

Γνωρίζοντας την Τήνο αλλιώς-2

Το γεωτοπίο του Βώλακα και του Φαλατάδου είναι μοναδικό, συγκρίσιμο με ελάχιστα άλλα στην Ευρώπη.

Ο δυναμισμός με τον οποίο η Τήνος επιθυμεί να υποστηρίξει το δίκτυο των μονοπατιών της δείχνει πόσο έχουν αρχίσει πλέον να γίνονται συνείδηση στον κόσμο (και ιδίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) οι δυνατότητες του περιπατητικού τουρισμού. «Τα Κύθηρα έκαναν μια επένδυση 50.000 ευρώ για να δημιουργήσουν δίκτυο μονοπατιών, που μέσα σε πέντε χρόνια υπολογίζεται ότι έχει αποφέρει 1,5 εκατ. ευρώ στο νησί!», λέει ο κ. Τσαραβόπουλος. «Τα μονοπάτια φέρνουν κόσμο εκτός της θερινής αιχμής, έναν ποιοτικό τουρισμό με υψηλό επίπεδο και εισόδημα. Οι περιοχές που τα οργάνωσαν σωστά, όπως η Ανδρος, η Σίφνος, το Μαίναλο, είδαν μεγάλη αύξηση στην επισκεψιμότητά τους. Σταδιακά αλλάζει και η σχέση των Ελλήνων με την πεζοπορία. Πλέον έχουν ενηλικιωθεί δύο-τρεις γενιές ανθρώπων που μεγάλωσαν στην πόλη και οι οποίοι αναζητούν αφορμή για ουσιαστική επαφή με τη φύση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή