H Αθήνα εόρτασε την παγκόσμια ημέρα του κρασιού Malbec

H Αθήνα εόρτασε την παγκόσμια ημέρα του κρασιού Malbec

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, από τότε που ήμουν παιδί μέχρι σήμερα, είχα τρομερή έλξη για την Αργεντινή, σαν να είναι το χαμένο μακρινό μου σπίτι. Και μπορεί ώς τώρα να μην έχω καταφέρει να πάω ποτέ, όμως έκανα ό,τι μπορούσα για να μυηθώ τον ψυχισμό της: έμαθα ισπανικά, διδάχθηκα αργεντίνικο ταγκό, διάβασα την πολυκύμαντη ιστορία της. Και βέβαια αγάπησα το εθνικό της κρασί, το Malbec. Ερυθρό, φρουτώδες με έντονες τανίνες, έλκει την καταγωγή του από τη Γαλλία. Οταν το δοκιμάζεις  είναι σαν να κλείνεις την Αργεντινή μέσα σε ένα ποτήρι. Εχει έντονη προσωπικότητα, σαν το ταμπεραμέντο της Λατινικής Αμερικής.  Λογικό ήταν, λοιπόν, στον εορτασμό της ημέρας του Μαλμπέκ στην Αθήνα, να συγκεντρωθούν όλοι όσοι έχουν προτίμηση στον οίνο αλλά και στην ξεχωριστή αυτή χώρα.

Η πρεσβεία της Αργεντινής προσκάλεσε πάνω από 150 άτομα  σε μια μοναδική γευσιγνωσία κρασιού στην Αίγλη Ζαππείου. Η εκδήλωση έγινε στις αρχές Μαΐου, με τη συνεργασία οκτώ ελληνικών εισαγωγέων και διανομέων. Ο δραστήριος πρέσβης Χουάν Χοσέ Αρκούρι διοργάνωσε μάλιστα και ένα αποκλειστικό δείπνο στο Noel Bar Restaurant, για τους πιο εξειδικευμένους αντιπροσώπους του οινικού τομέα, με ειδικό διεθνές μενού από τον Αρτέμιο Λαϊνά και βέβαια το Malbec και άλλα αργεντίνικα σε τιμητική θέση. Εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι, γνωστοί σεφ, σομελιέ διανομείς και εκπρόσωποι ορισμένων από τα σημαντικότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, προσκλήθηκαν σε αυτήν τη συνάντηση.

H Αθήνα εόρτασε την παγκόσμια ημέρα του κρασιού Malbec-1

Η παγκόσμια ημέρα Malbec εορτάζεται σε δεκάδες χώρες.

Η παγκόσμια ημέρα Malbec είναι μια διεθνής πρωτοβουλία του φορέα «Οίνοι της Αργεντινής» που επιδιώκει να προβάλει την αργεντίνικη βιομηχανία οίνου αλλά και το ίδιο το κρασί που έχει αρκετές διαφορές με τον Γάλλο πρόγονό του από το Μπορντό. Η  ημέρα εορτάστηκε διεθνώς για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου 2011, μιας και πριν από ακριβώς 157 χρόνια, σε αυτήν την ημερομηνία πρωτοταξίδεψε η ποικιλία από την Ευρώπη στη Λατινική Αμερική.

Αρχικά το Malbec ήταν καταδικασμένο στην εγχώρια κατανάλωση. Ομως, εδώ και κάποιες δεκαετίες κάνει διεθνή καριέρα με φανατικούς σε όλον τον κόσμο, όπως ακριβώς το δικό μας σαντορινιό ασύρτικο και το ξινόμαυρο. Το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 120 εκδηλώσεις σε περίπου εκατό πόλεις σε εξήντα χώρες, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη ναυαρχίδα των ποικιλιών της Αργεντινής.  Με φυτείες που φτάνουν τις 43.000 εκτάρια, το Malbec είναι η πλέον καλλιεργημένη ποικιλία στη χώρα. Οι επισκέπτες είχαν την ευχάριστη εμπειρία να δοκιμάσουν κρασιά από τις διάφορες αμπελουργικές περιοχές της Αργεντινής, όπως το Κούγιο, η Παταγονία και η βορειοδυτική περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή