Λουκάς Τσούκαλης: Κριτήρια επιλογής

Λουκάς Τσούκαλης: Κριτήρια επιλογής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από αλλεπάλληλες κρίσεις τα τελευταία χρόνια, το ευρωπαϊκό εγχείρημα άντεξε. Το συλλογικό ένστικτο επιβίωσης των Ευρωπαίων αποδείχθηκε πολύ ισχυρό κάθε φορά που έφταναν δυο βήματα πριν από τη διάλυση. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία γνωρίζει –με εξαίρεση μάλλον τη Μεγάλη Βρετανία– ότι σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές τεκτονικές πλάκες μετακινούνται επικίνδυνα, μόνη της κάθε ευρωπαϊκή χώρα, ακόμη και αυτές που παλιά θεωρούνταν μεγάλες, δεν μπορεί πλέον να προασπίσει αποτελεσματικά τα συμφέροντά της. Γνωρίζουν επίσης, τουλάχιστον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία λόγω εμπειρίας, ότι η ειρήνη, η δημοκρατία, η ευημερία και τα ανοικτά σύνορα δεν είναι δεδομένα. Και εμείς εδώ στην Ελλάδα χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό άλλωστε, ακόμη και τις πιο δύσκολες ημέρες της μεγάλης κρίσης που πέρασε η χώρα, οι περισσότεροι συμπατριώτες μας δεν υπέκυψαν στις σειρήνες ενός απλοϊκού αντιευρωπαϊσμού. Και έτσι δεν βρεθήκαμε εκτός.

Οι διαιρέσεις μεταξύ και εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολλές. Η Ευρώπη αντέχει, αλλά δύσκολα συμφωνεί και ακόμη πιο δύσκολα αλλάζει. Και σε εποχές που πολλοί ανησυχούν γιατί οι εξελίξεις τούς αφήνουν πίσω, κάνουν πάρτι οι δημαγωγοί σηκώνοντας τα εθνικιστικά λάβαρα. Πώς συνδυάζεις όραμα με προτάσεις για συμμαχίες και συγκεκριμένα μέτρα, χωρίς να λαϊκίζεις, είναι το ζητούμενο για κόμματα και υποψηφίους με διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές που στηρίζουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτές οι εκλογές είναι πιο κρίσιμες από ποτέ άλλοτε, γιατί κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα κατακτήσεις που πολύ θα θέλαμε να θεωρούμε δεδομένες, αλλά δυστυχώς δεν είναι.

Πρέπει να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές, γιατί η ψήφος μας μετράει, ενώ η αποχή υπονομεύει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ενόψει των εθνικών εκλογών που δεν αργούν πλέον, οι πιο πολλοί θα ψηφίσουν με αποκλειστικό κριτήριο του ποιος θέλουν να κυβερνήσει αυτόν τον τόπο. Αλλά την Κυριακή, μαζί με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ψηφίζουμε κόμματα και υποψηφίους που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρωβουλή, θα διαμορφώσουν συμμαχίες μαζί με εκπροσώπους άλλων χωρών και θα επηρεάσουν τις αποφάσεις που αφορούν όλη την Ευρώπη. Η επιλογή μας θα έπρεπε, λοιπόν, να γίνεται όχι μόνο με εθνικά αλλά και ευρωπαϊκά κριτήρια. Με άλλα λόγια, έχει μεγάλη σημασία με ποιους συντάσσονται οι δικοί μας από το κάθε κόμμα. Αλλά δεν έχω αυταπάτες. Τουλάχιστον, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο ψάχνοντας, ζυγίζοντας βιογραφικά, αρχές και πεπραγμένα, πριν καταλήξουμε ποιες και ποιους θα σταυρώσουμε. Γιατί τα άτομα μετράνε συχνά περισσότερο και από τα κόμματα στην Ευρωβουλή. Καλό βόλι.

* Ο κ. Λουκάς Τσούκαλης είναι πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή