Οκτώ γυναίκες δήμαρχοι σε όλη τη χώρα από τον α’ γύρο

Οκτώ γυναίκες δήμαρχοι σε όλη τη χώρα από τον α’ γύρο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως ανδρική υπόθεση ανανωρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση, όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα του α' γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τις κάλπες να «δείχνουν» ότι μόλις 19 γυναίκες σε σύνολο 331 δήμων της χώρας προΐστανται της κούρσας για τη δημαρχία. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι και οι 19 θα επικρατήσουν των «αντιπάλων» τους και στον επόμενο γύρο.

Εξ' αυτών μόνο οι οκτώ υποψήφιες έχουν εξασφαλίσει τον δημαρχιακό θώκο με διαφορά πάνω από 50%. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της 32χρονης Μαρίας Κακαλή, η οποία επανεξελέγη δήμαρχος του Αη Στράτη της Λήμνου με ποσοστό 100% καθώς δεν είχε αντίπαλο στην εκλογική κούρσα και απέσπασε 189 ψήφους. Η Ιγνατιάδου Αικατερίνη εξασφάλισε τη δημαρχία της Σκύδρας στην Πέλλα με ποσοστό 58,99% έναντι του Καρασαρλίδη Κωνσταντίνου με 25,07%. Ακόμη, στο Δήμο Γαύδου η Στεφανάκη Μανωλία απέσπασε το 50,29% των ψήφων έναντι της Καλλινίκου Ευαγγελίας (28%). 

Με το συντριπτικό ποσοστό του 88,50% η Ναδάλη Μαρία επικράτησε των συνυποψηφίων της για το Δήμο Σίφνου, ενώ για την επόμενη πενταετία η Τήλος θα έχει δήμαρχο την Καμμά – Αλειφέρη Μαρία (62,33%). 

Στο δήμο Φολέγανδρου τη θέση της δημάρχου διεκδικούσαν μόνο η Παπαδοπούλου Ευθαλία και η Μπαλή – Τίλλα Μαρία, με την πρώτη να κερδίζει στον πρώτο γύρο με 69,39%. Ακόμη, η Λιάρου Ευσταθίου αναδείχθηκε νικήτρια της εκλογικής διαδικασίας συγκεντρώνοντας το 64,30% των ψήφων για το Δήμο Ελαφονήσου

Τέλος,  η επόμενη δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας είναι η Στιβακτή Αθανασία με ποσοστό 56,75%. 

Βάσει των στoιχείων του υπουργείου Εσωτερικών, 128 γυναίκες που «κατέβηκαν» ως επικεφαλής συνδυασμών στον εκλογικό στίβο πέρασαν το 2% σε όλη τη χώρα, ενώ αρκετοί ήταν οι δήμοι στους οποίους δεν υπήρξε καμία εκπροσώπηση «γένους θηλυκού».

Ενδεικτικά, σε 29 δήμους υπήρχαν πάνω από μια υποψήφιες για τη δημαρχία που κέρδισαν λίγο ως πολύ την προτίμηση των πολιτών, ενώ σε 208 δήμους καμία γυναίκα δεν φαίνεται στις λίστες του υπουργείου με τους επικρατέστερους επικεφαλής συνδυασμών βάσει των αποτελεσμάτων. 

Ανάμεσα στους δήμους που έκαναν τη διαφορά ήταν ο Δήμος Στυλίδας που σε σύνολο τεσσάρων υποψηφίων, οι τρεις ήταν γυναίκες, ενώ νικήτρια της μάχης του α' γύρου αναδείχθηκε η Στεργίου Βιργινία με 46,62% έναντι του Αποστόλου Ιωάννη με 36,43%. 

Οι υπόλοιποι 11 δήμοι όπου γυναίκες προΐστανται της κούρσας είναι οι εξής: 

– Ζωγράφου: Καφατσάκη – Βλάχου Σταματία 

– Αγίου Δημητρίου: Ανδρούτσου Μαρία 

– Στυλίδα: Στεργίου Βιργινία

– Κ. Κέρκυρας και Διαποντίων: Υδραίου Μερόπη – Σταυρούλα 

– Νικολάου Σκουφά, Αρτα: Βαβέτση Ροζίνα

– Οιχαλίας, Μεσσηνία: Γεωργακοπούλου Παναγιώτα 

– Ορχομενού, Βοιωτία: Καράλη Παρασκευή 

– Κασσάνδρας, Χαλκιδική: Χαλκιά – Δημητροπούλου Αναστασία 

– Καβάλας: Τσανάκα Δήμητρα

– Κέας: Βελισσαροπούλου Ειρήνη

– Χαλκιδέων, Εύβοια: Βάκα Ελένη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή