Αστυπάλαια: Κυκλαδίτικη αύρα

Αστυπάλαια: Κυκλαδίτικη αύρα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, απίθανες παραλίες, καλό φαγητό, σε ένα νησί με μποέμ διάθεση.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΕΓΚΩΜΙΟ

Η ωραιότερη βόλτα γίνεται στις παλιές γειτονιές της Χώρας, στον λόφο του Κάστρου. Το εκπληκτικό είναι ότι αποτελεί μείξη δωδεκανησιακής και κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ένα δίπολο που ανέκαθεν υπήρχε στην Αστυπάλαια, λόγω της θέσης της ανάμεσα στα δύο νησιωτικά συμπλέγματα. Παρατηρήστε τα κατάλευκα σπίτια με τα μικρά ανοίγματα και πλάι τους τα αρχοντικά δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής από πελεκημένη πέτρα, με μεγάλα παράθυρα, γείσα, ροζέτες και χρώματα.

Αστυπάλαια: Κυκλαδίτικη αύρα-1

Η Χώρα της Αστυπάλαιας θυμίζει τις αντίστοιχες κυκλαδίτικες. (Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΟΣ)

Περάστε την πύλη του βενετσιάνικου Κάστρου, στην κορυφή της Χώρας, που χτίστηκε από την οικογένεια Querini τον 13ο αιώνα. Περπατήστε στα μονοπάτια ανάμεσα στα θεμέλια των παλιών σπιτιών και δείτε τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγιάς (18ου και 19ου αιώνα).

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στην Αστυπάλαια ανακαλύφθηκε το μοναδικό αρχαίο νεκροταφείο βρεφών στον κόσμο. Οι ταφές είχαν γίνει με τη μέθοδο του εγχυτρισμού (μέσα σε πήλινα αγγεία) και υπολογίζονται στις 3.000. Ο χώρος δεν είναι επισκέψιμος. Περισσότερα θα μάθετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στον Πέρα Γιαλό (τηλ. 22430-61500).  Περάστε μια βόλτα από το Λαογραφικό Μουσείο, που έχει φτιάξει η νοικοκυρά Πόπη Αχλαδιώτη, για να δείτε πώς ήταν ένα παραδοσιακό αστυπαλίτικο σπίτι (τηλ. 22430-61267).

ΒΟΤΣΑΛΟ ΚΑΙ ΑΜΜΟΣ

Αψηφήστε τον χωματόδρομο και το 30-45 λεπτών μονοπάτι και φτάστε στην ωραιότερη ίσως παραλία του νησιού, τον Άη Γιάννη, στα δυτικά. Γαλάζια νερά, ψιλό βότσαλο και πολλές πιθανότητες να είστε ολομόναχοι. Από τις καλύτερες εμπειρίες είναι η βουτιά στην παραλία Καμινάκια, με τα γοητευτικά βράχια, και κατευθείαν φαγητό με το μαγιό στην ταβέρνα της Λίντας – τα πάντα είναι δικά τους ή τα φτιάχνουν μόνοι τους (τηλ. 6932-610050).

Αστυπάλαια: Κυκλαδίτικη αύρα-2

Η παραλία στη νησίδα Κουνούπα. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

Στην παραλία Βάτσες, στα νοτιοδυτικά, με τη χοντρή άμμο, τα βότσαλα και τα ωραία βαθιά νερά, το κινητό δεν πιάνει, υπάρχει όμως ένα προσεγμένο beach bar για προμήθειες. Κολυμπήστε στο Τζανάκι, στα νοτιοανατολικά, ειδικά αν σας αρέσει ο γυμνισμός. Έχει υπέροχα μικρά βότσαλα, βαθιά νερά και θέα στη Χώρα. Ο κλειστός κόλπος μοιάζει με λιμνοθάλασσα και δεν ενδείκνυται για κολύμπι, αλλά το ταβερνάκι Γαλήνη (τηλ. 22430-61201) είναι λόγος για να φτάσετε έως εδώ. Απέναντι από την Αστυπάλαια βρίσκονται οι ακατοίκητες νησίδες Κουνούπα και Κουτσομύτης, με τις λευκές αμμουδιές και τα νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε. Θα πάτε με εκδρομικό σκάφος από τον Πέρα Γιαλό.

ΘΕΡΙΝΟΙ ΠΕΖΟΠΟΡΟΙ

Περπατήστε στις άγονες πλαγιές του νησιού και νιώστε την ιδιαίτερη ενέργειά του. Το δίκτυο μονοπατιών δεν είναι οργανωμένο, ωστόσο έχει εγκριθεί η ανάδειξή του και αναμένεται να ξεκινήσουν εργασίες. Οδηγίες θα πάρετε από την πεζοπορική ομάδα «Παρδαλό Κατσίκι» (Τάσος Κονταράτος, τηλ. 6981-200312). Ο τόπος μοσχοβολά θυμάρι και αλιφασκιά, ενώ στις άγονες πλαγιές φυτρώνει άγριος κρόκος (ζαφορά ή σαφράν), τον οποίο οι ντόπιες χρησιμοποιούν σε αμέτρητες συνταγές.

ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΦΕΓΓΑΡΙ

Το καλοκαιρινό must της Αστυπάλαιας είναι η αυγουστιάτικη πανσέληνος, που υψώνεται έξαφνα πάνω από το Κάστρο. Καλύτερο σημείο για να την απολαύσετε είναι το καφέ Αρχιπέλαγος (από Ιούλιο, τηλ. 22430-61889).

ΚΑΤΙ ΨΗΝΕΤΑΙ

Καθίστε για ελληνικό καφέ, αυγά τηγανητά ή μεζέ στο ιστορικό καφενείο του Μουγγού, στη Χώρα. Στην παραλία Στενό, με τα ρηχά νερά, δεν πας μόνο αν έχεις παιδιά, αλλά και αν είσαι καλοφαγάς. Πάνω στη θάλασσα σερβίρουν ντόπιο κατσικάκι και άλλα δικά τους κρέατα, τυριά και ζυμαρικά (Καντίνα Στενό, τηλ. 6977-203219). Μόλις η Μαρούλα Κασουλίνη μπει στην κουζίνα στην Άγονη Γραμμή (τηλ. 22430-62102), στη Χώρα, όλοι ετοιμάζονται για γαστριμαργικές συγκινήσεις. Τα χειροποίητα αστυπαλίτικα ζυμαρικά, το κατσικάκι στο κλήμα και το πιλάφι με σαφράν και θαλασσινά μένουν αξέχαστα. Το νησί φημίζεται για τις αστακομακαρονάδες του, αλλά στη Μαλτεζάνα έχουν άλλη αξία. Η Αλμύρα (τηλ. 22430-61451) και ο Αστακούκος (τηλ. 22430-61865) θα σας περιποιηθούν με το παραπάνω.

ΝΟΣΤΙΜΑ ΣΟΥΒΕΝΙΡ

Προμηθευτείτε χλωρή, ανθότυρο, τυράκι, κοπανιστή. Τα αστυπαλίτικα τυριά παράγουν οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι από τα 15.000-20.000 ζώα του νησιού, σε παραδοσιακές μάντρες στις εξοχές ή σε κλειστά μαντριά.

Αστυπάλαια: Κυκλαδίτικη αύρα-3

Προμηθευτείτε τη χλωρή, το λευκό μαλακό τυρί που τρώγεται φρέσκο. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)

Στον φούρνο-εργαστήριο Ηλιάνα (τηλ. 22430-61633) γεμίστε σακούλες με αστυπαλίτικα κιτρινοκούλουρα, παξιμάδια, κριτσίνια, που φτιάχνονται με τοπικές πρώτες ύλες και είναι απρόσμενα νόστιμα.

ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ

Το Κάστρο bar κάτω από τα τείχη, στη γειτονιά Καράι, σερβίρει κοκτέιλ και ροφήματα σε δικές τους μείξεις (τηλ. 6946-761230).  Το μποέμ κάμπινγκ της Αστυπάλαιας φημίζεται για την ατμόσφαιρά του: τις νύχτες στήνονται πάρτι από το πουθενά. Ζητήστε τους πληροφορίες για αναρρίχηση, ποδήλατο ή πεζοπορία στο νησί (ανοιχτά από 15/6 το κάμπινγκ, από 1/7 οι υπόλοιποι χώροι, τηλ. 22430-61900).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή